Verslag KoninginneNach 2009: Grote Markt Verslag KoninginneNach 2009: Grote Markt

Grote Markt te klein voor Nach

, Ramon Keyzer, Tino van Leeuwen, Remco van der Ham en Jeroen Thijssen | Foto’s: Ron van Varik

Verslag KoninginneNach 2009: Grote Markt

Grote Markt te klein voor Nach

Ramon Keyzer, Tino van Leeuwen, Remco van der Ham en Jeroen Thijssen | Foto’s: Ron van Varik ,

Sinds vorig jaar is de Grote Markt de locatie van het Haagse podium, in plaats van het Kerkplein. Over die verhuizing is al veel gezegd, maar ook dit jaar werd weer duidelijk dat de Grote Markt gewoon te klein is voor een podium op de Nach. Wederom moeten alle uitgangen door politie worden geblokkeerd om de toestroom tegen te houden. Gelukkig werd het met optredens van onder andere The Deaf, Stereo en So What toch een fijn feestje.

Grote Markt te klein voor Nach

Sinds vorig jaar is de Grote Markt de locatie van het Haagse podium, in plaats van het Kerkplein. Over die verhuizing is al veel gezegd, maar ook dit jaar werd weer duidelijk dat de Grote Markt gewoon te klein is voor een podium op de Nach. Wederom moeten alle uitgangen door politie worden geblokkeerd om de toestroom tegen te houden en is het gewoon echt te druk op de Grote Markt. Gelukkig werd het met optredens van onder andere The Deaf, Stereo en So What toch een fijn feestje.

De vier heren van The Levi’s zijn duidelijk erg blij te mogen openen op de Grote Markt. Het is al redelijk druk en de band heeft veel fans meegenomen; “ik zie veel bekende gezichten”, aldus zanger/gitarist Marcus. De band speelt toegankelijke rockliedjes van nu, maar putten ook uit de jaren negentig. Het klinkt lekker maar het is wel wat veel van hetzelfde. Vooral gitarist Steven lijkt erg gemakkelijk te spelen en draait zijn hand niet om voor een ouderwetse gitaarsolo. Een goed begin van de Nach.

Tweede act op het Haagse podium is de formatie Stereo. Direct vanaf het eerste nummer gaan de remmen los bij zangeres Astrid en de vijf heren, die erg goed op elkaar ingespeeld hun songs brengen. Dat mag ook wel, als je zoveel media-aandacht hebt gekregen en bovendien binnenkort met een album op de markt komt. Wat dat betreft hebben ze een reputatie hoog te houden. Bij het nogal tamme Haagse publiek zie je her en der wat hoofden schudden op de maat van de muziek. De hit ‘Unexpected’, waarbij zelfs wat gedanst wordt, en de gloednieuwe single ‘Last forever’ ontbreken natuurlijk niet in de set. Het geluid van Stereo mist echter - ondanks de drive in het spelen - een eigen karakter. Het is allemaal net iets te standaard. Het valt overigens ook op dat veel nummers een seksuele lading hebben, getuige titels als ‘Monogamy’, ‘Sexual’ en ‘Wrong face’, dat over vreemdgaan gaat. Als de band na een kleine drie kwartier het podium verlaat, volgt er ondanks aandringen van de presentator geen toegift.

De derde act op het Haagse podium is reggaezangeres Lady K-Wida, begeleid door de Leidse reggaeband Poor Man Friend. Door de enorme drukte op de Grote Markt komt er niemand het plein meer op en dus ook de verslaggevers van 3VOOR12 Den Haag. De recensie moeten we dus helaas schuldig blijven, evenals die van The Deaf overigens.

Van kwart voor elf tot half twaalf staat So What geprogrammeerd op het Haagse Podium. De band weet een enorme mensenmassa naar de Grote Markt te trekken; zo veel mensen zelfs dat op een gegeven moment de ingangen afgesloten worden. Wat dat betreft geniet So What een enorme populariteit en dat is niet onterecht. Opener ‘Come with me’ hakt er gelijk in en de band speelt zich als een geoliede machine door hun set heen. Voorlopig hoogtepunt vormt toch wel het nummer ‘Passe partout’, waarbij zanger Bram zichzelf begeleidt op akoestische gitaar en het publiek bepaalde delen meezingt. Het is een welkome afwisseling tussen alle uptempo bandnummers en wordt dan ook met een luid applaus ontvangen. Een nog groter hoogtepunt vormt afsluiter ‘Keep on running’, waarbij trommels op het podium neergezet worden en jongeren met rattenmaskers op mee drummen met de klanken van So What. Het publiek wordt achtergelaten met een uitermate positief gevoel en dat zal vast zijn weerslag hebben op de toekomstige cd-verkoop…

Het is druk in het centrum, het is ook erg druk rond de Grote Markt. Te druk zegt de Politie Haaglanden. Toegang tot de Grote Markt wordt geblokkeerd. Bij de Fiddler staan hekken, bij de tramtunnel kom je niet binnen en ook bij de Laan is de boel gebarricadeerd. Je komt er niet meer in, alleen nog maar uit. Later blijkt dat je via de overgebleven zijde nog wel naar binnen kunt. En ergens tegen het einde van het optreden van The Deaf blijkt het helemaal niet zo bijzonder druk meer te zijn. Is het dan toch een inschattingsfout geweest of moeten we maar net een stukje overdrijven voor de veiligheid?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag