The Sheer kan onder de kerstboom The Sheer kan onder de kerstboom

Nieuw album Haarlemse band is melodieus, melancholisch en braaf

, Julie Enthoven | Foto’s: Michella Kuijkhoven

The Sheer kan onder de kerstboom

Nieuw album Haarlemse band is melodieus, melancholisch en braaf

Julie Enthoven | Foto’s: Michella Kuijkhoven ,

Na ruim anderhalf jaar radiostilte komt de vernieuwde vijfmansformatie The Sheer op 16 april met een nieuw album. Met ‘Here And Now And Long Before’ slaat de band een nieuwe weg in, waar vrolijke indie-invloeden plaatsmaken voor het zwaardere americana. Op donderdag 2 april was 3VOOR 12 Den Haag getuige van een try-out voor de albumpresentatie.

Nieuw album Haarlemse band is melodieus, melancholisch en braaf

Na ruim anderhalf jaar radiostilte komt de vernieuwde vijfmansformatie The Sheer op 16 april met een nieuw album. Met ‘Here And Now And Long Before’ slaat de band een nieuwe weg in, waar vrolijke indie-invloeden plaatsmaken voor het zwaardere americana. Op donderdag 2 april was 3VOOR 12 Den Haag getuige van een try-out voor de albumpresentatie. In Speakers ondervonden we dat het nieuwe geluid van de band weliswaar weinig spannend is, maar wel prachtige luistermuziek omvat: The Sheer kan deze lentedagen prima onder de kerstboom.

De eerste klanken die The Sheer de Delftse zaal in stuurt zijn representatief voor het hele concert: warm, emotierijk en vol akoestische geluiden: singer-songwriterachtig. Originele opbouw zonder dat de lijn van de muziek op irritante wijze doorbroken wordt is een van de kenmerken van The Sheers kersverse luistermuziek. De stem van zanger Bart past perfect bij het nieuwe geluid en het gitaarwerk van opmerkelijk nieuw bandlid Jan Peter Hoekstra (ex-Krezip) vormt een welkome toevoeging aan het anders wellicht eentonige geheel.

Hoewel de nieuwe nummers van The Sheer zeer prettig in het gehoor liggen, is de muziek van ‘Here And Now And Long Before’ wel erg ongevaarlijk. De band brengt geen spannende combinaties of muzikale vondsten: het vernieuwt niet, het schuurt niet, het is braaf. Verder is tijdens de show goed te merken dat de heren weer moeten wennen aan het live performen: de overgangen in de nummers, het samenspel tussen de twee gitaristen en tussen zanger en drummer gaan niet van een leien dakje. Het nut van deze try-out kan dan ook niet worden onderschat.

Voor het publiek kan dit de pret niet drukken, men lijkt alleen maar heel blij dat The Sheer weer op de planken staat. De toeschouwers luisteren aandachtig naar de nieuwe nummers en steken hun goedkeuring niet onder stoelen of banken. Toch is het onvermijdelijk dat de oude liedjes nog altijd het meeste leven in de brouwerij brengen. Het energiekere geluid van bijvoorbeeld ‘Something to say’ en het feest van herkenning dat dit teweeg brengt, vormen voor de zaal duidelijk een welkome afwisseling op het zware nieuwe materiaal.  Ook 3VOOR12 Den Haag wordt er blij van: met een gezonde mix tussen oud en nieuw en wat extra tijd in de oefenruimte is The Sheer klaar voor een comeback op de Nederlandse podia.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag