Luistersessie: cabaretière Kristel Zweers Luistersessie: cabaretière Kristel Zweers

Tussen onschuldig en ruig in

, Ferry Bovet en Jade Yorks | Foto's: Peter de Hoog

Luistersessie: cabaretière Kristel Zweers

Tussen onschuldig en ruig in

Ferry Bovet en Jade Yorks | Foto's: Peter de Hoog ,

Nummer twee in de nieuwe Luistersessie reeks is Kristel Zweers, een cabaretière die ondermeer in 2004 bij De Lama’s zat. Haar eerste soloprogramma heette ‘Onschuldig’; Kristel zit nu midden in de try out fase van haar nieuwste theatershow ‘Ruig’. Onder het genot van een vers Paasontbijtje krijgt ze verschillende nummers van Haagse acts voorgeschoteld om daar vervolgens haar ongebreidelde mening over te geven.

Tussen onschuldig en ruig in

Nummer twee in de nieuwe Luistersessie reeks is Kristel Zweers, een cabaretière die ondermeer in 2004 bij De Lama’s zat. Haar eerste soloprogramma heette ‘Onschuldig’; Kristel zit nu midden in de try out fase van haar nieuwste theatershow ‘Ruig’. Onder het genot van een vers Paasontbijtje krijgt ze verschillende nummers van Haagse acts voorgeschoteld om daar vervolgens haar ongebreidelde mening over te geven.

Kristel luistert zelf vooral naar Top 40 artiesten die regelmatig in de playlists van de bekendere radiostations voorkomen. “Anders komt het niet tot mij”, verklaart ze zelf. “Ik ben niet genoeg muziekfreak om er in te duiken.” De cabaretière luistert vooral  in de auto naar muziek als ze onderweg is naar optredens. Aangezien de theaters waar Ruig op het programma staat in alle uithoeken van het land liggen, komt het regelmatig voor dat ze haar spaarzame tijd in de auto, oftewel de file, moet doorbrengen.

Het ruige ‘I’m Alive’ van The Deaf, het eerste nummer van deze luistersessie, komt de komediante dan wel heel goed van pas. “Heerlijk, lekker agressief, echt filemuziek”, is Kristels eerste reactie bij het beluisteren van het nummer. “Deze tekst zou ik opzoeken en uit mijn hoofd leren. Zo kan ik hem meezingen en al mijn emoties kwijt in de file.” The Deaf stond afgelopen donderdag als surprise act in de grote zaal van het Paard tijdens de finale van de Koninginnenach bandverkiezing. Op de Nach zelf zullen ze op de Grote Markt, waar het Haagse podium zal staan, te zien zijn.

Als tweede track krijgt Kristel het onschuldige ‘Ik loop op de wolken’ van Kus te horen. Meike, een van de zangeressen van Kus, geeft de meidengroep het Haagse tintje. Kristel herkent het liedje meteen en zingt volmondig: “I’m walking on sunshine, hihi.” Hoewel ze het origineel tekstueel ook niet zoveel vindt voorstellen, wordt ze daar naar eigen zegge blijer van dan van de Nederlandstalige versie van Kus. “Vooral de herhaling van de tekst. Op een gegeven moment gaat dat een beetje zeuren. Ook over de vrolijke toon van het liedje heeft de cabaretière iets op te merken. “Het is vrolijk, verliefd en als je het niet bent, wordt je het wel. Maar aan het einde van het liedje ben ik ook wel weer mijn verliefdheid uit en dan denk je, jeetje wat vermoeiend dat verliefd zijn.”

Het derde nummer is ‘Alien smalien’ van The Levi’s, de winnaars van de KoninginneNach Bandverkiezing. Ook zij zullen net als The Deaf tijdens de Nach op de Grote Markt te zien zijn. Aan hun de eer om de Nach op het Haagse podium te openen. Kristel is minder enthousiast dan het publiek in het Paard van afgelopen donderdag: “Het knalde te weinig voor wat het wil zijn. De muziek schuurt wel, maar bij het inkomen van de zang werd dat weer teruggetrokken. Ik had bijna zo iets van shhhh, iets zachter die instrumenten, anders hoor ik het niet.” Toch zou Kristel dit nummer niet gelijk wegdrukken als ze het op de radio zou tegenkomen. “Als ik ’s nachts met 160 over de snelweg terug naar huis rijd, denk ik, kom maar op!”

Benjamin Rhodes met ‘Catch your love’ is het volgende nummer dat de cabaretière te horen krijgt. Deze vocalist heet in werkelijkheid Jochanan Samama.  Samen met schoolgenoten van het Conservatorium in Den Haag vormt hij Benjamin Rhodes, een relatief nieuwe act in de Haagse muziekscene.“ Het klinkt heel lekker”, is Kristels eerste reactie. Hoewel ze het lekker vindt klinken, hoeven de instrumentale gedeeltes vol met solo’s niet zo van haar. “Live zou ik het wel trekken, maar op de cd denk ik, wacht even, ik mis een feestje.”

Het laatste nummer van deze sessie is ‘Stoute schoenen’ van Deze, het nieuwste project van Henk Koorn (Hallo Venray) en Natascha van Waardenburg (Appie Kim). Bij Kristel komt de boodschap van het nummer niet echt over. “De zang kan rauw, functioneel of juist lelijk zijn, bij dit nummer is het allemaal net niet echt.” Ook de stouten schoenen ziet ze niet voor zich. “De veters zitten nog los, voor dit nummer in ieder geval.”

Een compilatie van deze Luistersessie kun je ook terugvinden op ons YouTube kanaal. In beeld en geluid dus! Rechts in het scherm vind je de link en hieronder zie je het filmpje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag