KoninginneNach 2009 belicht: Stereo KoninginneNach 2009 belicht: Stereo

“Ik denk dat we straks heel trots kunnen zijn”

, Ferry Bovet

KoninginneNach 2009 belicht: Stereo

“Ik denk dat we straks heel trots kunnen zijn”

Ferry Bovet ,

Op een steenworp afstand van het voormalige Rock Nation huis zal Stereo tijdens de Nach het Haagse podium betreden. Sinds de afloop van dat programma heeft de band enkele optredens gedaan, maar ook hard gewerkt aan het debuutalbum dat over zo’n anderhalve maand zal verschijnen. Nu de plaat af is, wachten de optredens. We blikken tezamen vooruit naar de KoninginneNach.

“Ik denk dat we straks heel trots kunnen zijn”

Op een steenworp afstand van het voormalige Rock Nation huis zal Stereo tijdens de Nach het Haagse podium betreden. Sinds de afloop van dat programma heeft de band enkele optredens gedaan, maar ook hard gewerkt aan het debuutalbum dat over zo’n anderhalve maand zal verschijnen. Nu de plaat af is, wachten de optredens. We blikken tezamen vooruit naar de KoninginneNach.

Op weg naar de interviewlocatie komen we Stereo al op straat tegen. Zangeres Astrid mept net haar collega’s met een bos bloemen en drummer Stephan blijkt zelfs een blauw oog te hebben. Maar schijnt bedriegt. Dat blauwe oog is make-up en heeft te maken met de fotoshoot waar ze net vandaan komen. En die bloemen, ach, soms moet je als vrouw tussen vijf mannen even laten weten wie de baas is. Als één ding duidelijk wordt tijdens het gesprek, is dat het bijzonder goed klikt tussen de leden van Stereo.

“De Nach, dat is toch de plek waar je moet zijn op de avond voor Koninginnedag,” weet Astrid. “Er is geen andere stad die zoiets heeft en volgens mij trekt het wel mensen uit het hele land. Ik wilde vorig jaar gaan maar omdat ik de volgende dag moest optreden, is het er niet van gekomen. Mijn broer woont wel in Den Haag, dus de verhalen ken ik wel.” Ook bassist Noah, die toch meer binding met Den Haag heeft, is nog nooit op de Nach geweest. “Ik hoorde ook altijd de verhalen. ‘Joh, waar was je dan?’ ging het de volgende dag. Nou ja, lekker boeien, maar ja, het is toch wel erg groot, dus top dat we er staan.”

Inmiddels is er drank gearriveerd en móet er geproost worden. “Dat heb ik ingebracht,” roept Astrid. “Altijd proosten. Dus op de Nach!” Staan er nog bandjes op het programma die ze willen gaan zien? “Parkway Avenue!” Logisch, want dat is de andere band waarin Noah speelt (zij spelen in het Paardcafé - red.). So What komt er sprake, die ook op Haagse podium staan en via Sellaband.com een album konden maken. Toetsenist Thijs is benieuwd hoe dat project uitpakt. “Dit is toch een kans die ze hebben aangegrepen om tot een plaat en een paar vette liveshows te komen.”

Het debuutalbum van Stereo is op het moment van spreken net afgemixt en zal begin juni verschijnen. “Ik denk dat het een hele gevarieerde plaat is geworden,” zegt gitarist Daan. “Met heavy nummers, maar ook twee ballads. Het gitaargeluid is echt vet! Dat knalt echt wel.” Astrid: “De plaat is bovenal heel divers omdat we als band daar nu zo in staan. Dat moet je ook als kracht zien. Dit is het statement van wat we nu zijn.” Stephan vult aan: “Het is ook fijn dat we een producer hadden (Gordon Groothedde, voor de kenners - red.) die kijkt wat het liedje nodig heeft en niet één sound maakt voor de hele plaat. Heeft een nummer wat schellere gitaren nodig dan gebeurt dat.”

“Ik denk dat het ook echt liedjes zijn,” meent Thijs. “Lekker om naar te luisteren, lekker om mee te zingen. Maar mensen die op zoek zijn naar dikke riffs krijgen die ook. Zo zit het nu eenmaal in elkaar. Het klinkt absoluut niet slap. Eén van de redenen dat het zo is geworden, is omdat wij onze poot stijf hebben gehouden en 80% van de plaat zelf hebben geschreven. AT heeft ervoor moeten vechten bij de platenmaatschappij, we hebben moeten praten en dingen laten horen, maar het resultaat is ernaar.”

Na de Nach staan er nog grotere optredens te wachten. Waaronder het voorprogramma van Kane in het ADO stadion en het Beatstad festival. “We moeten weer even resetten, want de laatste tijd was het alleen maar ‘plaat, plaat, plaat’. Maar we hebben superveel zin om te spelen,” zegt Astrid. Veel mensen die naar dit soort optredens gaan, zullen Stereo toch vooral zien als dat bandje dat Rock Nation heeft gewonnen. “Kom maar op dan!” roepen ze gezamenlijk. “Tuurlijk zien we dat soort mensen bij de optredens,” vertelt Daan. “Maar na afloop vertellen mensen ons ook dat ze het goed vonden, nou, zo hopen we het te blijven doen.” “Dat is te gek,” vindt Stephan. “Dat ze eerst met hun armen over elkaar staan, maar dat we ze wel met een goede indruk achterlaten. Omdat ze zien dat we er als band helemaal voor gaan.” “Ik denk dat mensen onze eerlijkheid waarderen,” besluit Thijs. “Wij hebben allemaal een achtergrond van bandjes, wij zijn geen verwende kinderen die een platendeal in de schoot geworpen kregen. We hebben ons naar boven geknokt en hebben een gelukkige kans gekregen via een tv-programma.”

Na het gesprek belanden we op de Grote Markt, waar Stereo tijdens de Nach zal spelen. Ze kijken nog even naar het Rock Nation huis, waar het dus allemaal is begonnen. Stephan wordt er een beetje nostalgisch van. “Dit roept toch wel een hoop herinneringen op,” vindt hij. Daar kan er de 29e april dan eentje aan worden toegevoegd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag