KoninginneNach 2009 belicht: Dio KoninginneNach 2009 belicht: Dio

“Omdat het hiphop is in een vorm die ze nog nooit hebben gezien”

, Cok Jouvenaar

KoninginneNach 2009 belicht: Dio

“Omdat het hiphop is in een vorm die ze nog nooit hebben gezien”

Cok Jouvenaar ,

Diorno Braaf draait al wat jaartjes mee in het hiphopcircuit. Eerst als helft van het duo Dubbel D en later onder de naam Dio. In 2007 breekt hij door met de hitjes ‘Dom, lomp & famous’ en ‘Stuk’. Hij werkte recentelijk samen met bands als Voicst en The Madd. Met Aankomende KoninginneNach kan Den Haag zich laten inpakken door zijn rapkunsten. Voordat dit zo ver is wilde 3VOOR12 Den Haag meer van deze Dio weten.

“Omdat het hiphop is in een vorm die ze nog nooit hebben gezien”

Diorno Braaf draait al wat jaartjes mee in het hiphopcircuit. Eerst als helft van het duo Dubbel D en later onder de naam Dio. In 2007 breekt hij door met de hitjes ‘Dom, lomp & famous’ en ‘Stuk’. Hij werkte recentelijk samen met bands als Voicst en The Madd. Met deze laatste was hij te zien in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Aankomende KoninginneNach kan Den Haag zich laten inpakken door zijn rapkunsten. Voordat dit zo ver is wilde 3VOOR12 Den Haag meer van deze Dio weten.

De Haagse KoninginneNach is geen onbekend fenomeen voor Dio, in 2007 gaf hij al een gastperformance bij The Opposites; “De KoninginneNach is heel belangrijk voor mij geweest. Dit gastoptreden is mijn eerste solo-optreden geweest. Ik kon mijzelf toen introduceren. Wat ik nog goed weet is dat het druk was en de sfeer erg goed was. Het was een echt feest. Vanaf dat optreden heb ik goed gewerkt aan mijn stageperformance.” De Nach heeft gestaan aan de wieg van de carrière van Dio, dit jaar zullen zijn zenuwen wel parten spelen. “Je bereidt je wel goed voor, dit is iets anders en iets bijzonder. Je staat op een groot podium en je moet goed door denken wat er gebeurt.”

Met regelmaat van de klok doet Dio concerten met de band The Madd. Ondanks dat deze twee op vele festivals verenigd zijn is dit niet het geval op de KoninginneNach. “Toen de vraag kwam of ik wilde spelen op de KoninginneNach heb ik er niet verder aangedacht om dit met The Madd te doen. We doen wel festivals samen, zoals het Bevrijdingsfestival.” De optredens met The Madd zijn anders dan zijn solo performances, zonder twijfel eist dit veel meer repetitie. “Met de band is het spannender, er is meer een verhaal dan als je solo met een dj een show doet. Samen met The Madd is er meer een storyboard. Hier en daar wordt er wat gas teruggenomen en is het een stuk gevoeliger.”

Samen met deze Rotterdamse gasten was Dio te gast in het programma van Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door. Dit zorgde er voor dat de site en YouTube hits aardig oplopen. “Er kijken per dag zo’n 200.000 mensen naar het programma en dat geeft een hoop publiciteit. Het is niet zo dat je de dag daarna gelijk meer internethits hebt of dat je ziet dat je veel bent gedownload of zo. Dat merk je niet in één klap. Maar je spreekt hierdoor meer mensen aan en niet alleen mijn eigen doelgroep maar ook een oudere doelgroep.”

De naam Dio betekent God in het Italiaans. “Dit is niet bewust hoor, ik heet Diorno, deze naam heb ik gekregen maar men ging het afkorten naar Dio.” Bij de oudere muziekliefhebbers zal Dio een ander lampje doen branden, namelijk Ronnie James Dio. Deze ‘man on the Silver Mountain’ is enorm bekend in de heavy metal kringen en scoorde in de seventies en eighties hits met zijn gouden strot met onder andere ‘Rainbow’ en zong Roger Glover’s hit ‘Love is all’ in. Onze Nederlandse Dio zegt de naam van deze metalman niets; “Ik had nog nooit van hem gehoord, maar mensen spraken mij wel aan met ‘Jij bent niet de échte Dio’. Ik ben totaal niet vies van een lekker portie hardrock maar mijn doelgroep is toch anders en kent deze ‘oude’ Dio niet.”

Na de Nach heeft Dio nog veel in petto; “Er komt een nieuwe single aan, afkomstig van mijn album ‘Rock & Roll’ en ik doe wat zomerfestivals, zoals Lowlands samen met The Madd. Daarna doe ik een kleine tour door Spanje. Dit is voornamelijk op plekken waar Nederlanders zullen zijn. Daar bouw ik hetzelfde feestje maar dan anders.” In het najaar komt er geen clubtour voor Dio, zijn prioriteit ligt elders. “Ik ga geen clubtour doen. Na de zomer ga ik een nieuwe plaat opnemen met producer Reverse. Dit gaat iets heel nieuws worden, een nieuwe sound.”

Dio kijkt vooruit en is enthousiast gestemd over de huidige gang van zaken, “Ik wil blijven groeien en hoop steeds meer mensen te bereiken, ook buiten mijn doelgroep. Het is echt een hele goede uitlaatklep.” En hoe is de status van Dio nu, valt poptempel Paradiso uit te verkopen onder zijn naam? “Denk het wel, als het op de juiste manier gepromoot wordt. Dit zou reuze leuk zijn.” Zover is het nog niet, eerst nog de Haagse KoninginneNach en Dio heeft tevens een goede reden om ons rond elven zijn performance gade te doen slaan, “Omdat het hiphop is in een vorm die ze nog nooit hebben gezien.”

Dio speelt op de Haagse KoninginneNach op het Spuiplein podium van 23.00 tot 23.30 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag