Groningse Spotrockers wint finale Vlietpopslag 2009 Groningse Spotrockers wint finale Vlietpopslag 2009

En wint een plekje op Vlietpop

, Linda Bruggeman | Foto’s: Ron van Varik

Groningse Spotrockers wint finale Vlietpopslag 2009

En wint een plekje op Vlietpop

Linda Bruggeman | Foto’s: Ron van Varik ,

De finale van Vlietpopslag trok ook dit jaar weer een goedgevulde zaal in de Dormibella in Leidschendam. De eerste band deze avond zou Kangaroo Dynasty zijn, maar deze was helaas verhinderd tijdens Vlietpop, dus dit optreden ging niet door. De strijd ging daarom nog tussen N3rSe, Spotrockers en Galanor.

En wint een plekje op Vlietpop

De finale van Vlietpopslag trok ook dit jaar weer een goedgevulde zaal in de Dormibella in Leidschendam. De eerste band deze avond zou Kangaroo Dynasty zijn, maar deze was helaas verhinderd tijdens Vlietpop, dus dit optreden ging niet door. De strijd ging daarom nog tussen N3rSe, Spotrockers en Galanor.

De eer om de finale te openen is aan N3rSe. De metalband rockt er vanaf het eerste nummer flink op los en het niveau ligt meteen al hoog. Drie knulletjes beginnen een moshpit, wat door de band zeer gewaardeerd wordt. Echter vindt het omringende publiek het niet echt tof en men vraagt ze dan ook een beetje op te letten waar ze elkaar heen duwen. Ondertussen speelt de band strak verder. De zangeres heeft een mooie stem, die regelmatig bijgestaan wordt door een grunt of zangpartij van de gitarist. Ondanks dat de songs strak klinken, lijkt het allemaal wel wat op elkaar.

Het half uur dat ze mogen spelen, vliegt voorbij en er wordt ruimte gemaakt voor de tweede band in de Vlietpopslagfinale. Deze band komt helemaal uit Groningen en heet Spotrockers. Zes enthousiaste gasten stuiteren een half uur over het podium heen en weer. De groep vormt één geheel door hun pantalons, bretels en witte blouses. De Nederlandstalige hiphopachtige funky nummers volgen elkaar in rap tempo op en het publiek wordt meegesleurd in het enthousiasme van de band. De songs geven het gevoel dat het al zomer is en het festivalgevoel komt ook direct bovendrijven. Helaas is het dan alweer tijd voor de ombouw om band drie de finale af te laten sluiten.

Galanor is een band die meer in de gothic stijl zit. De zangeres heeft een krachtige stem, waarmee ze regelmatig flink uithaalt. De gitarist en bassist zijn gekleed in lakei- of pagekostuums, wat de stijl van de band goed weergeeft. Op verzoek van de zangeres wordt de rookmachine uitgezet, daar de rook ‘enorm op haar strot slaat’. Ook dit is weer een band die terecht in de finale staat. Een eenheid, goede muziek en een goede interactie tussen publiek en band. De jury krijgt het lastig met het kiezen van een winnaar.

De jury bestaat dit jaar uit vijf leden: Léon Kopijn, Ruud van der Lans, Ruud Martinius, Sander Linders en Rob de Koning. Tijdens een gesprek met Léon Kopijn,  tussen de bands door, vertelt hij dat op Vlietpop dit jaar weer een grote tent zal staan. Ook het grasveld aan de zijkant wordt bij het terrein getrokken, zodat het publiek lekker in het zonnetje van de bands kan genieten. Op vrijdag zal het één groot feest zijn met de grotere regionale bands die optreden. Welke het zullen zijn, kan hij nog niet vertellen. De line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.

Ook de zaterdag krijgt een bredere invulling. Er zullen ’s middags al grotere namen optreden, zodat het publiek de hele dag goede muziek te horen en te zien krijgt. Ook financieel ziet het er goed uit voor Vlietpop. Ondanks dat er een aantal sponsors is weggevallen, zijn er toch nog genoeg sponsors om Vlietpop ook dit jaar weer goed neer te zetten. Daarnaast hebben ze van de gemeente een extra subsidie gekregen, die structureel wordt.

We gaan weer terug naar de zaal, want het is tijd om de winnaar van de Vlietpopslag bekend te maken. De bands worden naar voren geroepen en de spanning wordt opgevoerd. Wie gaat er op Vlietpop spelen? De band heeft gewonnen door zijn energieke en professionele podiumprestatie. Ook de interactie binnen de band en met het publiek speelde een rol bij de keuze van de jury. Dan volgt de naam van de winnende band: Spotrockers. De bandleden gaan helemaal uit hun dak en al stuiterend, springend en joelend komen ze het podium op om het luide applaus van het publiek in ontvangst te nemen. Na een paar persfoto’s en gekke poses verlaten ze de zaal om te proosten op hun overwinning.

Wil je alvast een klein voorproefje van het optreden op Vlietpop? Op 9 mei treden ze op in Saturnus, waar ze meedoen met de halve finale van de BeachBattle. Hier gaan ze de strijd aan tegen FreeStroke en Natha Lee.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag