Finale KoninginneNach Bandverkiezing 2009 Finale KoninginneNach Bandverkiezing 2009

Het complete verslag

, Julie Enthoven | Foto’s: Ramond Jaggessar en Ron van Varik

Finale KoninginneNach Bandverkiezing 2009

Het complete verslag

Julie Enthoven | Foto’s: Ramond Jaggessar en Ron van Varik ,

Na anderhalve maand oefenen, zenuwen en promoten was het donderdag 16 april dan eindelijk zo ver voor de finalisten van de KoninginneNach Bandverkiezing: vanavond mochten zij hun kunsten vertonen in het Paard van Troje en zou beslist worden welke band het Haagse podium op de KoninginneNach mag openen. Met vier ijzersterke bands in de finale beloofde het een spannende strijd te worden…

Het complete verslag

Na anderhalve maand oefenen, zenuwen en promoten was het donderdag 16 april dan eindelijk zo ver voor de finalisten van de KoninginneNach Bandverkiezing: vanavond mochten zij hun kunsten vertonen in het Paard van Troje en zou beslist worden welke band het Haagse podium op de KoninginneNach mag openen. Een sms-stemming, een publieksstemronde en een juryoordeel zouden deze avond tot het verlossende woord leiden. Met vier ijzersterke bands in de finale beloofde het een spannende strijd te worden…

Okkernoot, de band die de halve finale won, heeft donderdagavond de twijfelachtige eer om de aftrap te geven voor een matig gevulde zaal. De formatie werkt met een basis van drums en stevig groovende bas, waarbij swingende samples en edgy zang worden gevoegd. Hiermee komt de band tot een vernieuwend en zeer dansbaar geluid wat bijzonder geschikt blijkt voor de grote zaal van het Paard. Een leuke toevoeging aan Okkernoot is deze avond het gastoptreden van een trompettist: dankzij de optelsom van zijn swingende solo’s met de  groovy sound is het bijna niet meer mogelijk de voetjes op dit vroege uur op de vloer te houden.

Als tweede mag de Haagse formatie Rebelstar het podium beklimmen. Op de vraag of rock ‘n’ roll dood is, geven deze vier heren overduidelijk een ontkennend antwoord. De ervaren muzikanten brengen een stevige set hardrock ten gehore in een energieke show. Guns ‘N Roses, Metallica, Bon Jovi… de namen van hun inspiratiebronnen schieten tijdens het luisteren naar de muziek direct door het hoofd. Origineel? Zeker niet. Ouderwets? Nogal. Bovendien zijn de nummers erg mainstream: ze bevatten geen bijzondere muzikale vondsten en hebben steeds een standaard opbouw. Gelukkig voeren de heren hun muziek wel strak uit en is er veel leven op het podium.

The Levi’s borduren voort op het rockgenre. Deze enthousiastelingen in de categorie ‘jonge honden’ pakken het iets subtieler aan dan hun voorgangers en komen met een softere versie van de muziekstijl. Hoewel het geluid van de vier heren goed in het gehoor ligt hebben we na twee nummers helaas het hele repertoire al gehoord: het voelt alsof we continu naar hetzelfde nummer luisteren. Bovendien weten de muzikanten hun nummers niet strak uit te voeren: de samenwerking tussen de ritmesectie en de rest van de band verloopt niet vlekkeloos en hierdoor klinkt de muziek rommelig. De band heeft echter duidelijk de meeste fans meegenomen waardoor de feeststemming in de zaal er niet onder lijdt.

Wanneer het de beurt is aan Klopje Popje bewijst deze afsluitende formatie weer alles te zijn behalve je favoriete bruiloftband. Na een rondje inlopen en wat rek- en strekoefeningen op het podium brengen de drie prima muzikanten samen met hun Gilles-de-la-Tourette-achtige-frontman een knotsgekke show die het midden voert tussen theater, catchy indie en gewoon chaos. Hoewel het geluid aanvankelijk slecht is waardoor alles rommelig klinkt, zit de set prima in elkaar. De muziek rockt en is origineel, en de show brengt een onmiskenbare glimlach op de gezichten in het publiek.

Nadat de vier bands hun kunsten hebben vertoond trekt de jury zich terug om een oordeel te vellen. De organisatie heeft de oer-Haagse band The Deaf uitgenodigd om de tijd te doden. Hoewel deze driemanformatie een prima set ten gehore brengt is niemand rouwig wanneer de laatste snaren aangeslagen worden: nieuwsgierigheid is menselijk en we willen met zijn allen nu toch wel errug graag weten wie zich de winnaar van de KoninginneNach Bandverkiezing 2009 mag noemen. Presentator Tim Hofman buigt de spanning om naar frustratie met de legendarische woorden: ‘Ik weet de uitslag, jullie niet! Tot zo.’ Gegrom, gegiechel, gewiebel, gegis…

Tien minuten later is het moment dan eindelijk daar… Na wat inleidende blabla en het voorstellen van de jury (Chris Muller van de Holland Spoor Studio, Jamie van Hek van Voicst en Jan Borchers van State-X New Forms/Ground) wordt de volgende uitslag bekend gemaakt:

Jury (40%):
1. Klopje Popje / 2. The Levi’s / 3. Rebelstar / 4. Okkernoot
Sms (30%):
1. The Levi’s / 2. Rebelstar / 3. Okkernoot / 4. Klopje Popje
Publiek (30%):
1. The Levi’s / 2. Klopje Popje / 3. Rebelstar / 4. Okkernoot

De victorie is deze avond dus geheel voor The Levi’s. De vier heren winnen de wedstrijd en de publieksprijs. Ze slepen 250 euro in de wacht en mogen tijdens de KoninginneNach het Haagse podium openen. Klopje Popje behaalt de tweede plaats en zal daarom tijdens het festival in het Paardcafé optreden. Met de derde en vierde plek delven respectievelijk Rebelstar en Okkernoot het onderspit.

Een schrale troost is wellicht dat er enkele kanttekeningen geplaatst kunnen worden bij de uitslag. Zo is welbekend dat de stemmethode via de Nachmobiel technisch niet goed functioneerde, en verder kunnen we ons afvragen hoe logisch het bijvoorbeeld is dat de winnaar van de halve finale in de eindstrijd als eerste moet optreden voor een nog half lege zaal. Eén ding staat echter als een paal boven water: The Levi’s zijn populair in Den Haag, en in die zin vormen ze een passende opening voor het Haagse podium.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag