De redactie blikt vooruit op de KoninginneNach 2009 De redactie blikt vooruit op de KoninginneNach 2009

Ondanks kritische noot er toch zin in

, Redactie 3VOOR12 Den Haag

De redactie blikt vooruit op de KoninginneNach 2009

Ondanks kritische noot er toch zin in

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Den Haag, woensdagochtend 29 april 2009, een paar uur van de twintigste Nach verwijderd en het weer ziet er goed uit. De podia zijn opgetuigd en de bands maken zich klaar voor hun optredens. 3VOOR12 Den Haag zal ook dit jaar weer een zo compleet mogelijk en kritisch verslag maken van het festival. Voorafgaand laten de 3VOOR12 Nachreporters hun gedachte gaan over deze en de negentien vorige nachten en wilde hier wel wat over kwijt.

Ondanks kritische noot er toch zin in

Den Haag, woensdagochtend 29 april 2009, een paar uur van de twintigste Nach verwijderd en het weer ziet er goed uit. De podia zijn opgetuigd en de bands maken zich klaar voor hun optredens. 3VOOR12 Den Haag zal ook dit jaar weer een zo compleet mogelijk en kritisch verslag maken van het festival. Voorafgaand laten de 3VOOR12 Nachreporters hun gedachte gaan over deze en de negentien vorige nachten en wilde hier wel wat over kwijt.

“KoninginneNach heeft iets magisch. Alle twintig keer ben ik van de partij geweest. Wat mij van de eerste jaren is bijgebleven is het eerste jaar met de band Jinx (met één podium) en de vele blueshelden zoals Alvin Lee, Luther Allison en Popa Chubby. In 1995 zou Rory Gallagher komen maar de beste man overleed een paar maanden voor de Nach. Later werd de Nach groter en drukker en raakte de blues op de achtergrond. Er kwam een Haags podium en Anouk sloot de eerste keer af. Vanuit de Grote Kerk zag ik toen haar spetterende optreden. Een jaar later moest de Nach eerder stoppen. ‘Nach gesmoord in eigen succes!’ kopte de Haagse Courant de dag er na en zo voelde het ook wel Toch ging de Nach door en werd de BinneNach in het leven geroepen. Prachtig initiatief, alwaar ik juweeltjes van optredens zag van ondermeer Eliza Gilkyson, The Gathering, Spinvis, Thomas Dybdahl en Hayward Williams. Dit jaar is de Nach kleiner dan voorheen. Is de rek eruit? Tijd voor nieuwe initiatieven of een ander soort Nach? Wie zal het zeggen? Toch zal ik dit jaar weer smullen van de optredens van Triggerfinger en A Brand. Ik heb er zin an!”
Cok Jouvenaar

“De KoninginneNach is echt het grote Haagse feest. Ik kan mij het optreden van Anouk nog herinneren. Het was echt afgeladen. De sfeer werd helaas al snel wat grimmig, dus toen verliet ik het terrein maar. Ik kijk erg uit naar de komende editie. Vooral de optredens die binnen plaatsvinden, trekken mijn aandacht en naar het nieuwe concept, de Nachmobiel, ben ik erg benieuwd. Zal het goed uitpakken? Of toch niet voor herhaling vatbaar? Dat zal blijken. Er staan erg goede optredens geprogrammeerd. Moke, Lucky Fonz III en jonge Haagse acts als So What en The Deaf. Erg leuk en een goede verscheidenheid aan acts.”
Susanne Kooijman

“Ik moet bekennen, ik heb lang niet alle edities van de Nach meegemaakt. Omdat ik het programma niet interessant genoeg vond of geen zin had om me in zo’n massale massa te begeven. Want de Nach was altijd een wijdverspreide happening. Jammer dat het podium op het Plein niet meer mag, dat was lekker sfeervol. Jammer ook dat het Haagse Podium niet meer bij de Grote Kerk is, maar op de Grote Markt. Niets ten nadele van de Grote Markt, maar bij de kerk was het net iets specialer. Ik zag daar bijvoorbeeld Anouk aan het begin van haar carrière, kort daarop trok zij zoveel publiek op het Buitenhof dat de optreden door de politie werd gestopt. Een goede neus dus van de programmeurs. Die ook Krezip als invaller boekten en zo kon het gebeuren dat een stel tieners voor een paar honderd man op het Spuiplein stonden. Een jaar, een Pinkpop en een hit later stonden ze er weer en was het gehele Spuiplein inclusief het belendende Spui te klein voor de enorme publieke belangstelling. Het publiek stond zo dicht opeen dat bewegen nauwelijks mogelijk was. Dat soort taferelen zien we nu niet meer. Helemaal niet erg, want de gezelligheid, die blijft!”
Ferry Bovet

“1991 was het eerste jaar waarin ik KoninginneNach meemaakte. Met een groep klasgenoten van de middelbare school trok ik de stad in. Ik kan me eigenlijk niet eens meer herinneren hoeveel podia er waren; het merendeel van het festijn bevond ik me in overvolle kroegjes. Een aantal jaren later (1999) had ik de eer om zelf te mogen spelen op de Nach, weliswaar niet op een groot podium, maar in de Happiness, een klein café in de Prinsestraat. Een aantal vrienden en kennissen kwam kijken en ik had de Nach van mijn leven! Sinds ik voor 3VOOR12 Den Haag werk, heb ik redelijk wat acts mogen recenseren van het jaarlijkse Haagse festijn, van kleine tot grote namen. Persoonlijke hoogtepunten uit deze periode waren: Legowelt in 2006 en De Jeugd Van Tegenwoordig in 2008. Komend jaar ga ik drie acts recenseren, te weten: Stereo, Garland Jeffreys en So What. Ik ben vooral benieuwd naar Stereo; er is immers al zoveel over gezegd en geschreven, nu wil ik wel eens met eigen ogen zien wat ze te bieden hebben…”
Tino van Leeuwen

“Alweer twintig jaar de Nach. Zoveel heb ik er helaas nog niet mee mogen maken, maar de laatste tien jaar ben ik er toch zeker wel geweest. Eerst als bezoeker en sinds een paar jaar voor 3VOOR12 Den Haag. Tijdens de Nach ben ik toch vooral te vinden bij het Haagse podium, waar elk jaar weer memorabele optredens plaatsvinden, zoals vorig jaar van Rosie. Ook de optredens van NuClear Family, DI-RECT en Leona maakten veel indruk. Wel is het jammer dat het Haagse podium niet meer op het Kerkplein is, dat maakte het juist zo speciaal, ook voor de Haagse bands. De kans dat je een keer op de Grote Markt speelt is immers een stuk groter dan een plekje op het Kerkplein. Ook dit jaar heb ik er weer zin in, want ondanks dat er weer een podium minder is dan vorig jaar, is er nog genoeg te beleven. Zelf wil ik in ieder geval naar de optredens van So What, Stereo en Triggerfinger. Wel is het erg jammer dat Triggerfinger en The Deaf op hetzelfde tijdstip staan geprogrammeerd, deze bands liggen namelijk behoorlijk in hetzelfde straatje en zijn beide aan te raden voor de liefhebbers van echte rock ’n roll. Hoe dan ook, de Nach wordt vast weer een feestje! Maak er wat moois van.”
Remco van der Ham

 “De KoninginneNach heb ik in het verleden alleen meegemaakt als toeschouwer, langs de podia huppelend en wat door Den Haag struinend. En dat ook maar een paar jaar. Ik ben dus geen verslaafde KoninginneNachganger. Ik ben dus ook zeer benieuwd wat het allemaal gaat brengen dit jaar. Ik kijk erg uit naar Beef. In september gaan ze met sabbatical en het zal dus voorlopig een van de laatste optredens gaan worden. Ik hoop dan ook op een volgelopen en bruisend Spuiplein tijdens hun optreden. De weersvoorspellingen zijn positief, dus dat gedeelte zou goed moeten gaan. De bands die komen zijn ook weer top, dus ook daar ben ik niet bang voor. Nu is het aan ons, het publiek, om de sfeer goed te hebben en te houden! Heb er zin an!”
Linda Bruggeman

“De KonninginneNach is altijd een bijzonder evenement voor mij, de altijd kritische popfotograaf. Misschien zou ik wel de festivalfotograaf moeten heten, want het fotograferen op festivals is helemaal mijn ding en de Nach is altijd weer de start van het "buitenseizoen". Deze Nach wordt voor een bijzondere. Omdat ik op 30 april jarig ben, verjaar ik altijd tijdens de Nach en dit jaar word ik 50. Overjarig dus en ik overweeg om de naam Ron de popfotograaf te veranderen in Ron de foto-opa. Van de twintig nachten beleefde ik er negentien omdat 2001 gemist werd wegens ziekte. Het Haagse podium is mijn favoriete stek en het is wel een beetje jammer dat dit verplaatst is naar de Grote Markt omdat op het Kerkplein toch net wat meer sfeer was. Ik vind het een beetje jammer dat de Nach toch weer wat meer uitgekleed is door de financiële recessie. De eerste nachten waren eigenlijk het leukst omdat het nieuw was en van taar tot jaar groeide. Mah ja, vroegah was alles betah...”
Ron van Varik

“De Nach is een begrip. Vanuit heel Nederland komt men naar Den Haag. En dat is niet voor niets. Voor velen is het lekker rondstruinen en genieten van de sfeer. Voor mij is het vooral bandjes kijken op de grote podia maar vooral in de kroegen, wat toch eigenlijk wel het leukste is. En de Nach is natuurlijk ook de plek om oude bekenden tegen te komen. Oude klasgenoten en vrienden waarmee het contact verloren is gegaan kom je na jaren weer tegen op de Nach. De komst van de BinneNach vind ik een goede zet. Helaas ben ik er nog nooit geweest, maar dat gaat dit jaar veranderen. In het Theater aan het Spui geven Lucky Fonz III en Moke beiden zeer speciale optredens. Moke speelt daar twee keer een akoestische set waarbij ze begeleid worden door een strijkkwartet en Lucky Fonz III wordt begeleid door zijn eigen 'Lucky Orchestra'. Verder kijk ik erg uit naar de Belgische rockbands Triggerfinger en A Brand. Het wordt een zeer gevarieerde avond vol live muziek!”
Ramon Keyzer

“KoninginneNach in Den Haag; nog "beruchter" dan de Koninginnedag zelf. Het staat synoniem voor een groot feest. Iedere stad heeft zijn eigen feestje, maar voor deze Haagse avond zijn de verwachtingen hoog gespannen. Met zoveel verschillende podia, zowel binnen als buiten, en muziekstijlen is er voor elk wat wils. Behalve koekhappen en zaklopen hoop ik wat te kunnen opvangen van het nieuwe materiaal van So What en de laatste loodjes van Beef voor de "sabbatical". Misschien hebben we ook nog wel even tijd voor Moke, in het leuke initiatief de Nach Mobiel. Eerst maar eens even het Oranjebitter te voorschijn halen...”
Annelies van Es

“Wat voor mij goed is bijgebleven is in 1998 het optreden van G. Love & Special Sauce. Daarna zou Anouk komen optreden, maar zij trok zoveel mensen, er kon geen kip meer bij op het Buitenhof. De daar geparkeerde fietsen werden vertrapt en ook ik kwam vast te zitten in een voorwiel door al het gedrang. Dat was de drukste keer dat ik de Nach heb meegemaakt. Ook het Haagse podium op de Grote Markt vorig jaar had massale toestroom. Daardoor moest je helemaal om lopen om vervolgens te horen te krijgen dat je er niet in mag vanwege de drukte. Logistiek niet handig, maar wel een van de gezelligste locaties tijdens de Nach. Nieuw dit jaar is de Nach Mobiel, als vervanging van de BinneNach. Deze laatste heeft vijf jaar de tijd gehad om succesvol te worden, maar trok helaas nooit heel veel bezoekers. Waarom de Nach binnen slijten, terwijl het juist zo fijn is om buiten feest te vieren? Want, buiten mag het nooit, dus des te spannender. Op de BinneNach is het optreden van Incense heel erg bijgebleven. Veel vertrouwen heb ik nog niet in de Nach Mobiel, de resultaten zullen uitwijzen of dit nieuwe concept enig leven kan bevatten voor de volgende jaren.

Ook is de programmering dit jaar niet bijster spannend. De meeste bands die optreden hebben bijvoorbeeld al vaker in het Paard gestaan. Ook moet de Nach geen herhaling worden en steeds bands/acts programmeren die al eens of meerdere malen hebben opgetreden op de Haagse KoninginneNach. Ook jammer is het gemis van een podium dit jaar. Waarschijnlijk is dat nog het meest te wijten aan de strenge regelgeving. Dat het veel geld kost en veiligheid boven alles gaat, soit! Als er steeds wordt uitgedund, blijft er straks niets meer over en is er ook geen sprake meer van een volksfeest. En dat zou pas echt jammer zijn. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dat niet gebeurt! Verder rest me iedereen nog een fijne Nach te wensen zonder incidenten. Veel plezier!”
Peisam Tsang

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag