Club Brooomm! groepeert eilandjes op 17 en 18 april Club Brooomm! groepeert eilandjes op 17 en 18 april

Twee dagen ruimte voor spontaniteit in de achtbaan en iedereen is welkom

, Peisam Tsang

Club Brooomm! groepeert eilandjes op 17 en 18 april

Twee dagen ruimte voor spontaniteit in de achtbaan en iedereen is welkom

Peisam Tsang ,

Op 17 en 18 april vindt voor het eerst Club Brooomm! plaats, een festival welke een co-productie is van ensemble Brooomm! en Korzo5HOOG. Organisator Jan Willem Troost (ex-can_of_be) blijft er rustig onder en vertelt erover. “Natuurlijk ben ik zo af en toe wel gestrest, want er moet nog zoveel gebeuren en geregeld worden. Maar het is wel een leuke nieuwe uitdaging.

Twee dagen ruimte voor spontaniteit in de achtbaan en iedereen is welkom

Op 17 en 18 april vindt voor het eerst Club Brooomm! plaats, een festival welke een co-productie is van ensemble Brooomm! en Korzo5HOOG. Organisator Jan Willem Troost (ex-can_of_be) blijft er rustig onder en vertelt erover. “Natuurlijk ben ik zo af en toe wel gestrest, want er moet nog zoveel gebeuren en geregeld worden. Maar het is wel een leuke nieuwe uitdaging. Het is voor het eerst dat ik iets organiseer en als alles zo uitpakt als ik in mijn hoofd heb, is dat mooi meegenomen. Spannend.”

Ensemble Brooomm!
Jan Willem speelt cello en zingende zaag. Naast can_of_be, Piece of Cake, Orquestra Amago en Gerard van Duinen Trio zit hij ook in Ensemble Brooomm! “Alle vier zijn wij van origine klassiek geschoolde muzikanten met diverse stijlen, waarbij we het experiment niet schuwen. We maken hedendaagse muziek, we zijn veel breder dan alleen klassiek, waarbij we elkaar steeds uitdagen. Zo vielen we vorig jaar op bij Leo, de artistieke man van Korzo5HOOG op het festival People Making Stuff. Hij was zo enthousiast over wat wij deden dat hij vroeg of we er iets mee wilden doen.

We maakten namelijk muziek niet zoals een klassiek ensemble dat gewoonlijk doet, maar zoals een band dat zou doen. En dat met gebruik van een klavecimbel, saxofoon, percussie, draaitafels, cello en elektronica. Jezelf continu uitdagen, dat is waar ons ensemble voor staat, hoe moeilijk je het soms ook voor jezelf maakt.” Naast Jan Willem bestaat het ensemble uit: Goska Isphording (The Roentgen Connection), Nina van Helvert (Esquire Saxoffonkartet, Zoethoudtrio, Skomorovsky Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Brabants Orkest) en Frank Wienk (Percussiegroep Den Haag, Ensemble Gending, The Most Unpleasant Men, Circle Percussion, SOIL ensemble en Kytemans Hip Hop Orkest)

Club Brooomm!
“We zijn met Leo om tafel gaan zitten en zo is Club Brooomm! ontstaan. Voor het festival hebben we diverse componisten uitgenodigd om speciaal iets te bedenken. Iedereen komt 17 en 18 april zijn ding doen en alles vloeit uiteindelijk in elkaar over. Dan zijn het niet de acts op zich, maar vormen die acts tezamen ook samen dingetjes. Met Leo heb ik de concrete invulling bedacht. Het is een mix geworden van diverse stijlen en disciplines, van zinderende dans tot live muziek uitgevoerd door jong Haags talent. Het is zo leuk op het podium iets te delen met mensen ongeacht de muziekstijl, zo'n uitdaging. Ik heb er heel veel zin in.”

“In Den Haag heb je veelal popfestivals, jazzfestivals, dansfestivals noem maar op, allemaal eilandjes op zich. met Club Brooomm! proberen we al die eilandjes te groeperen en een achtbaan te maken vol met verrassingen. Er komen impro-dingen en andere kruisbestuivingen. Als toeschouwer wordt je meegesleept en ga je met ons mee op avontuur. Het wordt zo gaaf. Niet alleen het organiseren, maar zelf ga ik ook spelen. En kan je niet op de ene dag komen, dan misschien op de andere dag, die optie is erg handig. Twee dagen lang doen we dezelfde programmering en er is voor iedereen wat leuks.”

“Club Brooomm! wordt een kleurrijk geheel met een urban gevoel. De stad wordt als decor gebruikt. Daarvoor wordt het podium iets gedraaid en is zelfs de zonsondergang onderdeel van de setting. Het festival vindt namelijk plaats in Korzo5HOOG, van waaruit je  een prachtig uitzicht hebt over Den Haag.”

Jean Tinguely
“De naam Brooomm! komt omdat we werden geïnspireerd door de Zwitserse kunstenaar en beeldhouwer Jean Tinguely. Hij was onder andere gefascineerd door de Formule 1, de beweging en de zinloosheid daarvan. Hij maakte tal van indrukwekkende installaties, die piepten, knarsten, bonkten, spoten en ratelden en schepte daarmee een geordende chaos. Zijn werk bracht een schok teweeg, maar de kunstenaar werd ook geliefd bij een groot publiek.” Tijdens het festival zullen er racewagentjes zijn in de foyer en een aantal andere dingetjes  die zijn geïnspireerd door Tinguely.”

“Nee, ik maak me niet druk. Ik hoop dat het festival erg bijzonder wordt. Een ding is zeker, met zoveel mensen kan het nooit saai worden. Het enige wat me saai lijkt, is om te spelen in een regulier orkest, dat lijkt me zo'n kantoorbaan. Van tevoren komen we een aantal keren bij elkaar om te repeteren. Maar waar er wel genoeg ruimte open wordt gelaten voor spontane dingen. Anders wordt het teveel soep en daar houd ik niet van.”

“Verder kijk ik er ook naar uit om met Scott (Julie) & Drost (Roeland) wat can_of_be-nummers te doen. Ook al bestaat de band fysiek niet meer, we blijven muziek met elkaar maken. Een uitgelezen kans dus voor fans van de band om naar het festival te komen”, zegt Jan Willem met een knipoog.

Club Brooomm! vindt plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 april
Met optredens van: Samir Calixto & Jan Willem Troost, David Middendorp & Astrid Haring,  Scott & Drost, Andy Ninvalle, Jur de Vries, Hugo Morales Murguia en Santiago Cumplido del Castillo en Brooomm!
Adres: Binckhorstlaan 36, Den Haag
Online tickets:
www.korzo.nl
Reserveren: 070 – 363 75 40
Eten: mogelijk, wel van tevoren reserven. Heerlijke sushi en wie weet vergezeld van iets speciaals.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag