Afgelopen zondag, om middernacht, verscheen ‘A Sweet Introduction to Red Valley’, de debuut EP van dit Bredase bluesrock trio. De avond ervoor, op zaterdagavond 6 januari 2024, presenteerden drummer Dico Bak, zanger en bassist Jesse Schut en gitarist en zanger Soof Zisis al vol vuur de drie nummers van de EP in een uitverkochte Mezz Kleine Zaal. Vol vuur en mét toffe gastoptredens. Bluesstruck uit Zevenbergen mocht de basis leggen als voorprogramma.

Bluesstruck uit Zevenbergen opent vanavond in de uitverkochte Kleine Zaal van Mezz. De band had vorig jaar nog de release van EP ‘Damned’ in het Bredase café Lievense en trad ook al eens op in Sound Dog. Bluesstruck wisselt tradionele gitaarblues hier en daar af met jazz- en reggae-uitstapjes, toch krijg je wat je verwacht van een bluesband. Zanger en gitarist Rory en bassist en zanger Jerry vullen elkaar op zang goed aan. Solo’s zijn er meer dan genoeg, ook voor de bassist en de toetsenist die orgel en dan weer piano brengt. Alleen de invaldrummer heeft geen solo’s. Het is vooral eigen werk van onder andere de EP 'Damned dat voorbij komt, Bluesstruck krijgt de smaak écht te pakken na een cover van John Lee Hookers ‘Boom Boom’, waarna ook single ‘Go Away’ meteen met meer kracht wordt ingezet. 

Bluesstruck

Red Valley heeft zin om debuut EP ‘A Sweet Introduction to Red Valley’ vanavond in de uitverkochte Kleine Zaal van Mezz te presenteren. Heel veel zin. Vol zelfvertrouwen en beleving openen drummer Dico Bak, zanger en bassist Jesse Schut en gitarist en zanger Soof Zisi het optreden. “We willen de blues weer tot leven wekken,” zegt Soof hier halverwege over. En dat lukt, al moet gezegd dat Red Valley meer brengt dan traditionele gitaarblues. De drie vermengen op een slimme manier funky rock, zwaardere seventies rock en psychedelica in hun muziek en dat zorgt voor veel afwisseling. Zo breng je een genre met misschien stoffig imago echt wel weer tot leven. Het helpt natuurlijk dat dit een thuiswedstrijd is, met joelend publiek dat wil dansen. De band heeft nog een eigentijdse versie van ‘Come Together’ in petto voordat hij de drie nummers van het debuut brengt.

Voor de presentatie van de EP vragen Dico, Jesse en Soof drie Bredase gastmuzikanten op het podium. Voor opener ‘It’s A Grown Up Thing’ sluit singer-songwriter Anne Nederhoed, die ze kennen van onder andere hun avonturen in Popsport, aan op akoestische gitaar en zang. Tom Gudde (De Toegift) speelt met de band op een heerlijke versie van ‘Money Burns’, met in het midden een psychedelisch noisy intermezzo, waarna Red Valley weer naadloos in het reffrein valt. Gudde nam overigens ook de EP op met de band. Voor het derde en laatste nummer, ‘Cosmic Soul’, speelt Jelle de Vries (Jay Marten) mee op gitaar. Deze track telt liefst acht minuten en achtentwintig seconden. Natuurlijk is er een reprise, nog een uitgestrekte psychedelische bluesknaller om mee af te sluiten. Absoluut een “sweet introduction” van Red Valley!

Red Valley