In 'Open Podium', een serie van 3voor12/Breda, brengen we je rechtstreeks naar de kern van de lokale muziekscene. Met een exclusief kijkje achter de schermen spreken we met lokale artiesten. Wie is hun grote inspiratie en hoe ziet hun creatieve proces eruit? We trappen af met singer-songwriter André Kuijpers, artiestennaam Spindle.

André Kuijpers (53), niet de astronaut maar wél de singer-songwriter uit Breda, is een oude rot in het vak van de Bredase muziekscene. “Vanaf ons eerste bandje ben ik altijd bezig geweest”, vertelt hij. Zo speelde hij eerder samen met Roy Santiago en was hij de creatieve kracht en gitarist bij de Bredase band Halte 5. “Door corona kreeg mijn muziek even een doodsteek, maar sinds de mogelijkheden om meer thuis op te nemen groter werden, nam de drang om weer muziek te maken toe. Nu heb ik het weer opgepakt met het soloproject Spindle.”

Waar die naam dan vandaan komt? “Ik heb vaker optredens gedaan, maar mensen denken steeds vaker dat die kale astronaut ook muziek is gaan maken”, grinnikt hij. Sindsdien werkt hij onder de naam Spindle, dat hij achteraf invulde. “Het is een vreselijk simpele naam: toen ik demootjes brandde, stond er een spindle, een bakje waar je de cd’s in kunt bewaren voor me. Simpel, maar soms moet je er niet te lang over nadenken.”

“Mijn muziek zou ik omschrijven als alternatieve pop/rock, zonder al te veel de nadruk op alternatief te willen leggen. Ik ben een muzikale veelvraat. Mijn eerste album is heel elektronisch en heeft invloeden uit de jaren 80.” Hij opereert graag vanuit zijn woonkamer, waar hij omringd wordt door honderden, al dan niet duizenden cd’s om zich heen.

Spindle

Directe uitlaatklep

Ook na een keerpunt in zijn leven weerhield dat er niet van zijn studio in te duiken. Integendeel. “Mijn vrouw heeft me afgelopen oktober na dertig jaar verlaten.” Hij valt even stil. “Muziek was mijn toevlucht in deze periode, mijn balans is volledig ondersteboven geschopt.” Een taaie periode, aldus Kuijpers. “Met mijn muziek probeer ik van iets lelijks iets moois te maken. Als je dat weet, dan zul je dat bij een aantal nummers gelijk horen: het tweede gedeelte van de plaat is enorm persoonlijk. Het cliché klopt, ik heb al mijn creativiteit hierin gestopt. Het is meer dan ooit een directe uitlaatklep.”

“Ik wil dit hoofdstuk afsluiten op een mooie manier, om zo van iets lelijks iets moois te maken.”

Zonder enige twijfel is Goldfrapp zijn favoriete band, “Omdat zij zich nooit vasthouden aan een stijl. Ze laveren tussen elektronisch, electro-pop naar bijna filmische dingen. Als je daar een lijn tussen trekt, dan dwaal ik daar ook ergens rond. R.E.M, Pink Floyd of neoklassieke soundtracks: ik graaf overal doorheen.” Ook pop is voor hem geen onbekend terrein. “Carly Rae Jepson vind ik fantastisch. Ik voel me nergens te goed voor, als het me maar raakt en iets met me doet.” Zogenaamde guilty pleasures heeft hij niet. Een ‘vreselijke term’ aldus Kuijpers, “Want ik voel me nooit schuldig als ik muziek luister”. Hij was dan ook jarenlang fan van Girls Aloud. “Probeer eerst eens te luisteren, en daarna te oordelen. Ik hoop dat mensen datzelfde met mijn muziek doen.”
 
Hoewel hij al meerdere albums onder de naam Spindle heeft staan, zijn ze nog maar moeilijk te vinden. Via het platform Bandcamp kun je zijn laatste en oudere nummers beluisteren en ook op zijn YouTube kanaal uploadt hij zijn mixen. “De nieuwe focus ligt deze keer op niet alleen maken, maar om het te delen.” En dat kan al heel snel. Op Record Store Day, dat dit jaar op zaterdag 20 april valt, tourt Spindle langs alle platenzaken in Breda om op te treden en zijn eerste eigen vinyl aan te kondigen.

Spindle cover 'Sadly The Cake Turned Out To Be A Lie After All'