“BRREEEEDAAAAA!” Opent Jeroen Reek, frontman Iguana Death Cult, de albumreleaseshow van 'Echo Palace' in Pier15. De plaat is precies een week uit en toch is in de kolkende menigte vooraan hier en daar al een mond te spotten die de tekst voorzichtig mee roept.

Iguana Death Cult is kind aan huis in het skatepark - festivals (Surf & Turf, met eens hun eigen Iguanarama podium) en hun twee eerdere platen hebben ook hier een releaseparty gekregen. En voor grote verrassingen hoef je niet meer langs te komen, want je weet wat er gaat gebeuren tijdens de show: maar het is zó lekker, net thuiskomen.

Maar voordat het echt losbarst is het aan Real Farmer om de groep hongerige muziekfans op te warmen. Hun sound is beïnvloed door Britse post-punk. De Groningse band bestaat uit leden van Korfbal en Yuko Yuko en heeft de nodige podiumervaring al op zak. Bij de laatste nummers trilt de vloer, inclusief de geluidsinstallatie die erop staat, al van de enthousiaste dansers, duwers en trekkers. En dit is nog maar de opwarming. 

Real Farmer

Iguana Death Cult speelt 'Echo Palace' dus integraal vanavond. Het is een plaat met meer funk en swing dan hun vorige. Er komt zelfs een beetje trombone, en een hele hoop bongo bij kijken. Uiteraard zijn gitaren niet verdwenen. Skaters, stoners en een punker vliegen voorbij vanuit de moshpit en boven je hoofd als crowdsurfers. En hoewel het barpersoneel z'n uiterste best doet om glaswerk uit de gevarenzone te houden, klinkt hier en daar het geklingel van gebroken vaasjes. 

Tussen de nummers door worden verloren voorwerpen omhoog gehouden, wie mist z'n schoen? Een nat zweetshirt wordt op het podium tegen de band gegooid en krijgt direct een retourtje crowd. Gitarist Tobias Opschoor probeert tijdens een wild moment een wankelende speakerbox in het publiek stilstaande te houden, een fan neemt het later over. Niks vreemds te zien hier, eigenlijk. 

Is het al tijd voor een plaque ter ere van? De Cult is onder andere in Pier15 gebloeid en gegroeid. Ook al noemt de band zichzelf voortaan volledig Rotterdams (zanger Reek woont er), wij grijpen ons nog trots vast aan de vroegere, Bredase roots waarmee de band zich vroegâh profileerde. 

Iguana Death Cult