Zomaar een zomerse woensdagavond in Breda. Buiten wisselen de laatste zonnestralen en korte, maar hevige, buien elkaar af. In de uitverkochte kleine zaal van MEZZ verzamelen liefhebbers van country & rock ‘n roll zich om een avondje ouderwets te genieten.

En genieten werd het. Vanaf de eerste tonen van de support act JJ’s Country zit de sfeer er goed in. JJ’s Country is het passieproject van Jeroen Haamers, zanger en gitarist van Batmobile, ondersteund door zijn broer Eric op bas en Mark Eeftens op drums. Dat kun je gerust een powertrio noemen. Dat er voor vierhonderddrieënzestig jaar aan rock ‘n roll ervaring op het podium staat merk je aan alles. De band groovet als een malle, laat ruimte waar nodig en zet een tandje bij waar mogelijk, waardoor het optreden een heerlijk dynamisch en goed gebalanceerd geheel is. Eigen werk van het in 2022 verschenen album ‘The Originals’ worden afgewisseld met smaakvol gekozen covers die dan weer te vinden zijn op het in hetzelfde jaar uitgekomen ‘The Legacy’. In een half uur laat JJ’s Country op virtuoze wijze de veelzijdigheid van het genre zien. Een betere opener kun je je niet wensen.

JJ's Country

En dan Bob Wayne. De Amerikaan is geen onbekende in Breda, en speelde begin 2020 voor het laatst in MEZZ. Dat er honger is naar zijn zogeheten outlaw country is vanaf het openingsnummer ‘Till The Wheels Fall Off’ duidelijk. De kleine zaal eet uit zijn hand. Ook de tweede song en fan favorite ‘Hell Yeah’ kan op een hoop waardering rekenen. Wayne zingt over vrachtwagens, gebroken liefdes, de duivel die altijd op de loer ligt, Jezus Christus, dingen die hij beter niet had kunnen doen, drank, femme fatales en het essentiële belang van drug trafficking voor de moderne samenleving. Alle onderwerpen die je verwacht komt voorbij, maar clichématig of Henk Wijngaard-esk wordt het nergens. Je gelooft hem simpelweg. Niet op zijn blauwe ogen, die zijn namelijk verstopt achter een grote pilotenbril, maar op de overgave waarmee hij en zijn band The Outlaw Carnies anderhalf uur lang alles geven. Dat Wayne en consorten een flinke country traditie hebben om uit te peuren is duidelijk. Muzikaal gaat het van Hank III naar Elvis, van Cash naar Waylon Jennings, en zelfs een vleugje Springsteen wordt niet geschuwd. Naast een begenadigd muzikant en fantastisch bandleider is Bob Wayne ook vooral een entertainer pur sang die alle nummers vakkundig aan elkaar kletst en iedere kans die hij ziet om het publiek te betrekken met beide handen aangrijpt.

Breda houdt van Bob en vanavond bewijst opnieuw dat die liefde wederzijds is. Iets voor elf uur zet de band het sfeervolle ‘Spread My Ashes On The Highway’ in, dat luidkeels wordt meegezongen en waarbij door sommigen een klein traantje niet kan worden onderdrukt. Een prachtige afsluiter van ogenschijnlijk zomaar een zomerse woensdagavond in Breda.

Bob Wayne