Breda Barst viert dit jaar de zesentwintigste editie met festivaldagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Op de zaterdag kon je weer te keer of rustig genieten van het hardste metalwerk van At First, Alkahest, An Evening With Knives en Predatory Void.

De Bredase metalband At First speelde al vaker op Breda Barst en vanaf nu op alle podia (City Talents / Future 2016, Amstel podium 2017). Het best past deze alternatieve, moderne metal natuurlijk in de Spaanse Kraag. At First staat vol vertrouwen op het podium en zangeres Jamie Jochems pakt met zichtbaar plezier de lead. En terecht: At First speelt strak, op elkaar ingespeeld en met veel overtuiging. De nieuwe, zware en spooky single ‘Cryo’ die afgelopen week uitkwam, zit uiteraard in de set. Net als de cover van Sam Smith’s ‘Unholy’, de enige cover die de band ooit deed. Het publiek is enthousiast en bij het aggresieve, snelle ‘For What It’s Worth’ ontstaat dan ook de eerste moshpit. ‘Break-Out’ bewijst ook zijn dienst, de opluchting na de coronaperiode mag er nog een keer uit. At First heeft nog meer een eigen stijl van metal gevonden en blijft daar trouw aan. (DH)

At First

Alkahest is een jonge band, in zowel leeftijd als ervaring. Zij zijn vijf muziekstudenten die in april hun eerste show speelden. Op Roadburn, dat dan weer wel. Met hulp van Michel Nienhuis (Autarkh, Dodecahedron) hebben zij aan hun atmospheric death metal act gewerkt. Vocaliste Cheyenne Reudenbach gebruikt haar stem op twee manieren. Elvenhoog zingt ze op rustige momenten in de nummers, terwijl op de hardste, vetste momenten grunt ze met zware, gemene grommen. Hoe verder de set, hoe zwaarder het dendert. De Spaanse Kraag is broeiierig. De pit staat op het punt te koken. De pokerface van de Bredase drummer Abe Stadhouders verandert langzaam in een blik op oneindig. Metal is sport. Metal is lijden. Stadhouders vliegt meteen het podium af zodra hij zijn laatste cymbaal aantikt. Verlost. (ML)

Alkahest

An Evening With Knives is een stoner-, doom- en post-metalband uit Eindhoven. Dit stukje had ook ‘an evening with kids’ kunnen heten, want vooraan staan kindjes met dikke gehoorbescherming vrolijk en vol trots naar de drie muzikanten op het podium te kijken. Maar dat is flauw, en de Spaanse Kraag is verder vol met headbangend publiek dat instemmend mee knikt. Gitarist Marco Gelissen, bassist Peter van Grunsven en drummer Jarno van Osch zijn allen meester over hun instrument en smijten zich vol energie in de set. De nummers zijn vaak loeizwaar, meeslepend en langgerekt, tegelijkertijd zit er veel dynamiek en afwisseling in waardoor je geboeid blijft volgen. De drie hebben er zelf ook veel lol in. Echt zo’n optreden waarbij de energie over en weer vliegt en het geheel nog sterker maakt. En gemaakt voor de fijnproevers in de Spaanse Kraag. (DH) 

An Evening With Knives

Predatory Void is het hardste van Breda Barst 2023. De moshpit is een slangenkuil en het podium een vangnet. Vallende beukers rollen over, op, langs de monitorboxen en de gevonden voorwerpen die daar verzameld liggen als een mini-tentoonstelling. Dat komt later allemaal wel, eerst toegeven aan die knaldrang.

We kijken toe hoe vocaliste Lina R. haar ziel achterlaat in de Kraag-tent. Soms horen we haar falsetto zangstem, maar vooral schreeuwt ze vanuit het hiernamaals. De band brengt ritmisch, zowel fysiek als muzikaal, de intensiteit tot een compleet plaatje. Met leden uit onder andere Amenra, Doodseskader en Oathbreaker komt de duisternis uit dieper gegraven putten. Het is een indrukwekkende afsluiter van de Spaanse Kraag. (ML)

Predatory Void