Breda Barst viert dit jaar de zesentwintigste editie met festivaldagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Op de zaterdag kon je op het hoofdpodium genieten van optredens van lokale helden Windup Space, Lov3less, Black Bottle Riot, Kids With Buns, Dawn Brothers, Orange Skyline en Kraak & Smaak.

De drie jongens van Windup Space krijgen vandaag de eer om de Amstel Stage te openen. Een verdiende plek voor de Oosterhoutse band. Windup Space zorgt voor een harde opener met krachtige drums en sterke gitaren. Hoewel de muziek wat aan de harde kant is op de Amstel stage, is het wel een toegankelijke set waar een gemixt publiek op af komt. Met twee gitaren en een drummer die telt voor drie vult de band het veld van Breda Barst met hun alternatieve emo rock sound. Windup Space kondigt aan dat er een nieuw album onderweg is en het publiek van Breda Barst mag hier even van proeven. Het album belooft veel goeds en Windup Space bewijst hiermee dat ze een waardige opener zijn op deze mooie zaterdag. (FC)

Windup Space

Fans van My Bloody Valentine smirken misschien al een beetje bij het horen van deze naam en terecht: de vrouw achter het project Lov3less, Simone van Vugt, koos deze naam omdat het album 'loveless' dichtbij haar staat en zijzelf ook in november 1991 ter wereld is gekomen. Diehard MBV-fans tevredenstellen, dat gaat Van Vugt momenteel niet lukken. Daar is het dan toch te gepolijst en zoet voor. Radiovriendelijk, dat is het woord. 3FM heeft ze dan ook al tot  een van hun talenten benoemt. Toch ligt de punk er soms dik bovenop. Van Vugt poseert haar hand op haar kruis terwijl ze zingt over haar pussy en als de band de energie opvoert trappelt Van Vugt terwijl ze steeds hoger zingt, krijst, en zo een onbekend nummer tot climax brengt. Dat de livepremière van deze act in juni (!) was is raar om te bedenken; er staat een geoliede muziekmachine op het podium. Dit team heeft werkervaring vanuit Sue The Night, Typhoon, Pitou, Indian Askin, The Brahms, 45ACIDBABIES en méér. Dit is misschien wel Nederlands éérste supergroep. (MB)

Lov3less

Op het einde van de middag wordt Valkenbergpark rijkelijk gevuld door de stevige klanken van Black Bottle Riot. Het drukbezochte veld beweegt - en af en toe nog stiekem danst - tevreden mee met de band. Deze mannen brengen met hun vijf studioalbums blues, country en rock uit Nijmegen. Hun nummer ‘Broad Life City’ is zelfs over Breda geschreven. Het is een goed gestroomlijnde set, waarin de drummer een nummer zingt, de zanger rijkelijk mondharmonica speelt en de gitarist soepel meedanst op de muziek. Een zelfverzekerd nonsense optreden waarin er altijd een lach klaar staat voor een camera. De echte pit van deze band komt pas naar voren in het laatste nummer. Het publiek is echter nog een beetje te loom om volledig mee te gaan in de energie. Misschien was Black Bottle Riot beter geschikt voor later op de avond. (MB)

Black Bottle Riot

De jonge frisse Belgische dames Marie en Amber van Kids with Buns worden ondersteund door keys en bass en een drummer op het Amstel podium. De Vlamingen brengen Breda Barst vrolijke popdeuntjes die voor de goede luisteraar ook een melancholisch thema bevatten. Het zijn energieke klanken, waar het Bredase publiek niet op stil kan blijven staan. Het is een veelbelovend duo. De nummers zijn goed opgebouwd en houden de aandacht van het publiek vast. De diepe drum en de toetsen brengen de gitaarklanken van het duo nog meer tot leven. De zelfverzekerde houding van de jonge dames laat zien dat ze op hun plek staan. Gitaar spelen met een bierflesje, rondspringen over het podium, tijdens het spelen van een nummer nog even de band voorstellen, het kan allemaal bij Kids with Buns.

Terwijl ze de sterke klanken van het slotnummer spelen, kondigen ze aan dat ze over een kleine maand hun debuutalbum presenteren in Utrecht. Het zal de moeite waard zijn om daar naar toe te gaan, of in ieder geval dit album te luisteren, want deze dames kunnen vast nog eens een grote naam in de muziekscene worden. (MB)

Kids With Buns

De avond breekt aan en dat betekent dat het tijd is voor Dawn Brothers op het Amstel podium. Een band die perfect op dit tijdstip past. Een warm zomerbriesje, een ondergaande zon… Maar plots begint het voor de eerste keer dit weekend te regenen. De wolken lopen leeg en helaas doet het publiek voor het podium hetzelfde. Zonde, want als er iets is waar Dawn Brothers goed in is, dan is het zorgen voor eigen zonnestralen en een warm gevoel. Fluitende orgels, gierende gitaarsolo’s en een stem gemaakt voor bluesrock laten de overgebleven mensen bewegen en het maakt voor hen niks uit dat er plassen voor het podium ontstaan. Toch steken de muziek en de dansende mensen anderen ook aan en krijgt Dawn Brothers een welverdiend groter publiek. Met meerstemmige zang en spanning opbouwende gitaarriffs kan je zeggen dat Dawn Brothers niet saai is om naar te kijken en dans je zo een uur weg. (FC)

Dawn Brothers

Na een opwarmmuziekje is het daar tijd voor de zonneschijn na de regen: Orange Skyline. De mannen komen charismatisch het podium op en beginnen vlekkeloos aan hun eerste nummer. De band is impulsief gevormd na een avondje Oasis in 2009, maar is inmiddels deze jonge impulsieve kinderschoenen al lang ontgroeid. Stefan van der Wielen (gitaar en zang), Niels van der Wielen (gitaar en zang), Mart Atema (drums) en Simon Christiaanse (bas) hebben meerdere albums, prijzen en legendarische Nederlandse podia hun naam staan.

De opwindende twenties (indie)rock nummers worden ondersteund door - melodramatische Alex Turner-achtige dansmoves - over het podium. Hier hebben ze geen publiek voor nodig, de mannen staan zo zelfverzekerd het podium te versieren. Strakker nog dan de pantalon van zanger Stefan. Dat het de laatste show van het seizoen is, blijkt wel. Er is weinig ruimte voor spontaniteit en de artiesten ogen vermoeid. Tijd voor een winterslaap en nieuwe muziek. Nieuwe avonturen of deelnames aan De Slimste Mens? Wie weet wat er voor nodig is, maar deze band kan een rustperiode wel gebruiken om de volgende festivalzomer weer te bloeien. (MB)

Orange Skyline

De mooie, maar regenachtige, zaterdagavond van Breda Barst wordt afgesloten door het Leidse trio Mark Kneppers, Oscar de Jong en Wim Plug, al twintig jaar beter bekend als Kraak & Smaak. De jaren tachtig groovy elektronische sync waves met high-pitched erotische teksten worden in een modern jasje vlot aan het Bredase publiek gepresenteerd. De zes man sterke live band is tevens een genot om naar te kijken, met een zanger en zangeres die elkaar mooi aanvullen op de voorgrond, en de triomfantelijke band op de achtergrond.

Een groter genot had Breda Barst zich niet kunnen wensen voor de 26e editie van het festival. Ondanks de lichte regendruppels die door de bladeren heen vallen, is dit publiek vooral bezig met het energierijk meedansen terwijl de roze en groene lampen over het veld schijnen. Niet getreurd, Kraak & Smaak zal dit hele jaar nog verder toeren om hun twintig jarig jubileum bestaan te vieren, dus nog genoeg mogelijkheden om deze sensatie te (her)beleven! (MB)

Kraak & Smaak