Breda Barst viert dit jaar de zesentwintigste editie met festivaldagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Op de vrijdag kregen Vonder, Grote Geelstaart, PEP, Apocsys en Roes een kans op het Future podium.

Geheel in het zwart trapt het duistere duo Vonder de Future stage af op de zonnige vrijdag van Breda Barst. De zang is traag en melodisch terwijl de synthesizers zorgen voor ritmische beats. Waar de synthesizers voor ritme zorgen blijft de stem onverstaanbaar. Dit draagt bij aan de mysterieuze sfeer die bij dit optreden hangt. Het is een ingetogen optreden waarbij het publiek van een afstandje meebeweegt op de meeslepende stem die te horen is bij Vonder. De leden van Vonder bedankt Breda Barst met de mededeling dat ze blij zijn een keer in het licht op te treden. Hoewel een donkere atmosfeer beter bij de act past. (FC)

Vonder

Met hun witte bloesjes en hun aantal nemen de vijf jongens van Grote Geelstaart veel ruimte in beslag op de Future Stage. Het is een volle bezetting, zowel op als voor het podium. Ze hebben niet één, maar zelfs -af en toe- twee drummers die tegenover elkaar zorgen voor snelle ritmes. Met daarbij drie gitaren, toetsen en zang brengt Grote Geelstaart veel geluid op het relatief kleine podium. Gierende synthesizers en punk nummers vloeien door de speakers en laten zien dat deze band anders is dan de anderen. Gekke gilletjes en geschreeuw door de microfoon maken ook plek voor geheel instrumentale, maar harde en snelle nummers. Aan het optreden is geen touw vast te knopen en dat is nou net wat de Grote Geelstaart uniek maakt. (FC)

Grote Geelstaart

PEP knalt kort, net zoals eh... pep. Nog nooit zo vroeg op de dag naar pep gezocht. Waar is PEP? Komt PEP wel? Eerder bleek er een programmawisseling te zijn, wie om 17.15 uur voor Pepijn Houben (PEP's echte naam) kwam, stond ineens bij Grote Geelstaart. En wie later een tweede poging waagt, staat ineens bij Houben z'n dj en mc te wachten terwijl de act al een kwartier bezig moest zijn. Is het stereotype waar: is een rapper weer eens niet op komen dagen? Hij is er gewoon, die gozer stond te socializen met vrienden en enthousiastelingen in het publiek. Enfin. Muziek. Het gaat wel hard, hoor. Bass om je trommelvliezen te laten klapperen en teksten die van straat komen. PEP heeft zijn maten CB, Caspar Benjamin, en Banda van rapformatie VEILINGKADE meegenomen om nog een aantal songs samen op te voeren. Na 20 minuten (het échte optreden) is het klaar. Met slechts een aantal singles en één EP is de Future stage eigenlijk nog te groot, maar aan zijn aanhang ligt het niet. (ML)

PEP

Dit jaar geen Suikerbeat maar wel techno en electro beats op het Future podium met Apocsys. Hij maakte zijn livedebuut nog maar in augustus met een set op Trailerfest en pakt nu door op het talentenpodium van Breda Barst. Hoeveel kun je opbouwen in een set van een half uur, vanaf kwart voor acht ’s avonds als de zon nog niet onder is? Apocsys is geen dj, maar doet alles live zelf met synths en drumcomputers. Het tijdstip is niet het allerbeste voor deze elektronische set waarbij continue techno de hoofdmoot voert en daardoor blijft interactie op de dansvloer ook wel een beetje uit. (DH) 

Apocsys

Geen Suikerbeat, maar wel beats op Future stage. Deel 2 met de Bredase producer/dj Roes. De dansvloer voor het podium waar Tim Roes staat, is een heel stuk voller dan bij zijn voorganger Apocsys. Het is dan ook 21.15 uur en Splendid heeft net op het hoofdpodium de mensen al aardig warm gekregen. Roes pakt met gemak over, zijn techno is een stuk toegankelijker en harder, en toch iets vreemder door de samples en geluiden die hij erin vermengd. Voor meer excentrieke opnames als ‘Ik Ging Laatst Naar Een Technofeest’ of ‘Een Maandag In Tuinzicht’ is vandaag geen plaats. Roes leeft zich duidelijk uit en wil scoren met een uitbundige set om op te dansen. (DH)

Roes