De zaterdag van Belgisch showcasefestival Ik Zie U Graag in MEZZ zag er weeral veelbelovend uit met vooral veel jonge onbekendere acts en een paar bekendere namen zoals Absynthe Minded en High Hi. We deden ons best weer zoveel mogelijk mee te pikken op deze tweede avond.

Nona Problemo opent met wat ze zelf noemen ‘radicaal naïeve eco wave’,  probleemloze, frisse indierock vermengt met new wave waarop al gretig gedanst wordt in de zaal. De aankondiging van een nummer als “ecosprookje, met een hoofdrol voor Greta Thunberg die met de diertjes kan praten” klinkt bijna cynisch, maar de band doet toch serieuzer vermoeden dan dat. Lekkere opener voor deze tweede festivalavond.

Fixkes in de Kleine Zaal, daar was het veel te druk en dat was ook te verwachten. Onze fotograaf Magnus was geduldig en maakte mooie plaatjes. Hij zou dat later bij BLUAI en Kowari ook doen.

Nona Problemo

Jan Verstraeten steelt de show vanavond. Dan is dat alvast gezegd. Jan neemt zijn publiek, dat na Fixskes langzaam blijft aandikken, mee in zijn wereld waar alles kan en soul, blues, pop en dans samenkomen. Een wereld in roze en wit, met wisselende kostuums, een wereld waar je onderweg naar Breda zowaar alpaca’s en gigantische beren (met een tijdbom erin) tegen kunt komen. Waar hij vampiers vindt in zijn bed of danst in een ‘Violent Disco’. Verstraeten is al sinds Charlie Jones’ Big Band graag gezien in Breda en ook nu klinkt zijn zang soms hartverscheurend en schreeuwend tot gospel-groots. Hij probeert zelfs een nieuwe song ‘Sugar’, een zoet swingend liedje met hit potentie. Er is zelfs ruimte voor een cover van Moby’s ‘Natural Blues’ en als toegift na het fijne 'Goodbye World' nog ‘Ready Or Not’ van Fugees, uiteraard in een Jan Verstraeten jasje.

Jan Verstraeten

Op het zijpodium staat Ronker klaar om een orkaan los te laten op de grote zaal. Zanger Jasper de Petter spreekt zelf van “het obligatoire uurtje hardgaan” op een showcase festival. En dat maken ze meer dan waar. Singles ‘Goliath’ en ‘Shame’ zijn daar treffende voorbeelden van. Petter heeft energie genoeg, maakt grappen en zweept het publiek op. Het zijpodium is hem al gauw te klein, hij klimt langs de rand van het hoofdpodium, over de bar aan de andere kant en eindigt op de reling naast de geluidsman. Ondertussen dendert de band door, nietsontziend en hard.

Ronker

Absynte Minded was al vaker in Breda en bij Ik Zie U Graag. Vandaag treedt de band aan als trio. Ze hebben een nieuwe drummer waarmee ze een album opnemen, dat gepland staat voor na de zomer. Tot die tijd geven ze akoestische optredens, met piano, gitaren en cello. De zaal staat ramvol, ook omdat er op dit moment maar één optreden is in MEZZ. Absynthe Minded heeft daarnaast een grote fanbase, die enthousiast reageert op het ingetogen, wat voortkabbelende optreden, doorspekt met hits uit het verleden.

Absynthe Minded

PAARD. is een trio muzikanten uit Gent: Wim Segers (Flat Earth Society, Compro Oro), Owen Perry Weston (Coely) en Sigfried Burroughs (met onder andere Kapitan Korsakov, The K. en Onmens al vaker in Breda) dat hiphop, funk, jazz met experimentele improvisaties brengt. Spannend en onvoorspelbaar en dat vraagt aandacht. Mooi ook dat het publiek al bij het tweede nummer meegaat met de vraag van Burroughs om stilte bij de start van een subtiel stuk. De vibrafoon, synts, bas en drums mengen tot een fijn, verweven geheel, dan weer donker en traag, dan weer extreem om op te dansen. Supercool!

PAARD.

De afsluiter van vandaag, High Hi, heeft er drukke dagen op zitten, met optredens bij ‘De 40 uur van Studio Brussel’ in Gent en Record Store Day in Bergen op Zoom. Gelukkig hebben de drie, Koen, Dieter en Anne-Sophie nog meer dan voldoende energie om de avond af te sluiten in MEZZ. High Hi brengt een toffe cross-over van jaren tachtig indie en nineties pop, catchy en ijzersterk. De samenzang van Dieter en Anne-Sophie is sterk. Met ‘Daggers’ aan het eind heeft de band zowaar een meezinger en ook ‘All Cool, All Fine’ en de andere nummers van de meest recente plaat ‘Return To Dust’ vallen uitstekend bij het Ik Zie U Graag publiek.

High Hi