Door de coronamaatregelen werd het optreden van Rick de Leeuw in Mezz twee keer verplaatst, maar vrijdag 22 oktober was het dan toch zover: de zanger en rasartiest kwam naar Breda. Hij maakte van de nood een deugd en nam en passant een nieuw album uit: ‘Lieg Me De Waarheid’. Hij nam oude nummers van de Tröckener Kecks, eigen werk, een sterke band en veel, heel veel goesting mee om er voor en met zijn trouwe fans een ouderwets rockende avond van te maken.

In 1994 was Rick de Leeuw frontman en zanger van Nederrock band Tröckener Kecks en speelden ze de podia van de lage landen plat met de ‘Het Grote Geheim’ tour. Ook in een broeierig hete De Graanbeurs was het lekker dansen en meebrullen met liedjes van die plaat en andere typische Kecks-songs. Vanavond in Mezz brengt De Leeuw van dat specifieke album ‘Feest Van De Gemiste Kansen’ en de sfeer is nog bijna even stomend als toen. Meebrullen en -blèren en dansen vooraan. Veel oude Kecks-nummers knallen nog net zo hard als in het verleden, ook al hield de band het twintig jaar geleden voor gezien.

Rick, rasartiest en showman, geniet zichtbaar en speelt met zijn publiek. Overduidelijk blij weer op het podium te staan. En het is feest in de zaal met ouwe kneiters als ‘Hart En Ziel’, ‘Zestien Toen En Nu’ en een oneindig durend slotnummer ‘De Jacht Is Mooier Dan De Vangst’. Zijn band met Belgische muzikanten, die soms al lang met De Leeuw meespelen, zoals toetsenist Jan Hautekiet ("het muzikale brein") en bassist Axl Peleman ("het hart en het lichaam") en de jongere muzikanten drummer Jens Roelandt en gitaristen Manu Huylebroeck en Roeland Vandemoortele genieten ook van de energie op deze tweede show van de tournee; ze geven hun frontman een formidabele en sterke rugdekking. Zodat hij kan dansen met zijn bekende rock ’n roll dansbewegingen en het publiek nog meer verleiden en meetrekken in het optreden. Want Rick is écht blij weer terug te zijn. Hij opent niet voor niets symbolisch met “We vieren ons vandaag”.

Het nieuwere werk past ook prima in de set, al is het voor velen even wennen aan de allernieuwste nummers. Want nog maar een paar weken terug, begin oktober, verscheen Ricks nieuwste album ‘Lieg Me De Waarheid’. Een nieuw album, dat vooralsnog alleen op cd uit is en niet op een online streaming platform, op twee singles na. Daar is een goede reden voor, vertelt De Leeuw vlak voordat hij het mooie ‘Bloedrode Maan’ inzet: “Het album staat nog niet op Spotify, zodat jullie met de cd iets exclusiefs hebben.” Exclusief dus, maar Rick maakt wel ruim de tijd om merchandise te verkopen en vooral om te praten met fans en oude bekenden in het best-nog-wel-nieuwe Mezz Popcafé. Zoals De Leeuw op het podium nog zong na ‘Nu Of Nooit’, “voor mij is het altijd NU!”