Light By The Sea is het nieuwe muzikale project van Davy Knobel (Cloudmen) en Eszter Anna Baumann (Ann My Guard) dat in oktober met een debuutalbum komt. Voor dat, nog naamloze, debuut is het duo, ook in het echt een stel en samenwonend in Breda, een crowdfunding gestart. Daarnaast zijn Davy en Anna samen eigenaar van artiesten management- en boekingskantoor IDVI Agency. Hoe ervaren zij deze corona periode en waar zijn ze verder mee bezig? Sowieso kun je ze op vrijdag 26 zien als 3voor12/Breda een streaming avond voorstelt in Mezz met optredens van Ben Forte en Light By The Sea!

Hoe gaat het met jullie?
Davy: “Het zijn lastige tijden, vooral voor IDVI was het lastig, we moesten zeker drie tot vier keer alle tours van onze bands aanpassen. Anna moest met Ann My Guard ook drie keer verschuiven. Qua promotie en management loopt het storm. Veel bands zitten niet stil, het werk moet er toch een keer uit. De releasekalender voor oktober zit bomvol. Er is natuurlijk perspectief dat er in september weer shows kunnen zijn. Dat geldt ook voor ons.”

Hoe lang bestaat Light By The Sea? Hoe is het om samen een act te starten?
“We hebben nooit echt het idee gehad om samen iets te gaan doen. Anna heeft Ann My Guard, ik heb mijn eigen bands, bijvoorbeeld sinds kort Cloudmen, met Nick Holleman  van Powerized. Light By The Sea ontstond in augustus. Anna had daarvoor al tegen mij gezegd: “ga maar schrijven.” De sound was een beetje surf in het begin. Toen kwam wat nu ‘Eleanor’ heet voorbij. “Dit is vet” zei Anna. Ze begon er zanglijnen bij te bedenken. Maar het was nog steeds vrijblijvend en no strings attached. Toen kwam er nóg een nummer en gingen we na aantal maanden toch de studio in. Daarna ging het snel, alles viel in dezelfde sfeer, hetzelfde straatje. Gaan we het echt doen? We waren er op dat moment even tussenuit, naar familie van Anna in Hongarije, gevolgd door een weekje Kroatië. Daar kwamen we tot het besluit: we maken er een band van. Als koppel. Maar hoe gaan we beginnen? Een single uitbrengen en wat dan, wat wordt het plan? Sommige koppels maken op vakantie een fotoalbum, om later op terug te kijken. Wij maken dit om later op terug te kijken. We zijn allebei muzikant.” 

“We zochten nog naar een naam. We zagen ‘By The Sea’, de film die Angelina Jolie en Brad Pitt samen produceerden, toen nog als stel, over een redelijk fucked up koppel dat er onderdoor gaat. Het is geven en nemen in die film. Maar bij ons gaat het niet zo extreem hoor haha. We zaten in Kroatië bij de zee, we zagen de golven en het herhalende ritme. Dat zit ook in onze muziek, repetitief, psychedelisch, een herhalende loop. Maar er moest nog iets bij, alleen ‘By The Sea’ vonden we niet genoeg. Weer wat later waren we kamperen, op Texel. Anna ging voor het eerst kamperen. We hadden drie dagen regen, in het zand. Helemaal kut. Op de Hoge Berg, het bovenste puntje, bestelde ik een Skuumkoppe, Texels bier en keek naar de vuurtoren. We dachten ‘Lighthouse By The Sea’… Nee: Light By The Sea!"

Light By The Sea

Jullie omschrijven Light By The Sea als “de visie van een grote productie” waarin jullie samenwerken met artiesten die je kent uit jullie muziekwereld en “tegelijkertijd een intiem kunstwerk, puur als fuck.” 
“Onze muziek is super puur, alles komt van ons. Het is zeker rock en zeker folk. En art rock, avant garde. Maar niet te hipster, we willen er een flinke knipoog aan geven: folk rock, avant garde en new wave. Tijdens de coronacrisis keken we veel naar concerten op YouTube: Clannad, Dead Can Dance, Phil Collins, Dandy Warhols, en deden veel inspiratie op. De muzikanten die op het album meewerken, zijn Kai Liebrand en Dirk Schonk. Kai is bassist bij Voltage, die boek ik. En ook met Cloudmen touren we straks met Voltage trouwens. De drummer, Dirk, had ik al, die heeft ervaring met analoog opnemen, wat wij ook doen. We kiezen de artiesten zo dicht mogelijk bij onszelf. Live spelen we met Nick Holleman op toetsen, Kai op bas en Dirk op drums.”

Met IDVI verzorgen jullie op dit moment voor negentien acts de boekingen en voor 26 acts doen jullie de promotie. En daarnaast nog het management van Tricklebolt en de Hongaarse band Platon Karataev. Wat kun je in deze coronatijden zonder optredens voor hen doen?
“We zijn deze coronaperiode alleen maar dichter bij elkaar gekomen. Voor ons bedrijf was het wel een wake up call. We namen een stapje terug en konden van een afstandje kijken. Light By The Sea ontstond, want ja: twee muzikanten samen op de  bank, dan ga je toch muziek maken. Corona draait ons bedrijf bijna de nek om. We moeten keuzes maken. Het stimuleert ook wel. Maar het mag nu wel voorbij zijn. Er is wel een onderscheid: promotie is eenmalig, voor een bepaalde tijdsperiode. Daar voelen we geen druk en maken we ons geen zorgen. Management, daar kun je heel innovatief mee zijn. We hadden in augustus een drive-in tour met Tricklebolt, ook bij Bel-Air in Breda. Daarnaast hadden we zelfs een heuse drive in show voor ze. Dat mag wel weer. We doen full time boekingen van een paar bands en van andere bands de boekingen in de Benelux of in Duitsland. We staan open voor internationale artiesten. Zo zijn we bezig met vijf shows van Akua Naru in de Benelux.”

Je had het over touren, wat wil je daar al over kwijt?
“Met Light By The Sea gaan we in het najaar, als het weer kan, op tour in Nederland, België en Hongarije. Daar zitten heel mooie dingen bij, maar is even afwachten natuurlijk. We hebben nu nog geen naam voor het album, dat verschijnt in oktober. We zijn de crowdfunding net gestart, die wordt gedeeltelijk gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, met advies van Kunstloc Brabant. De eerste single ‘Eleanor’ komt in april uit.”

Live
Light By The Sea live zien? Kijk dan op vrijdag 26 maart naar de livestream die we met 3voor12/Breda presenteren vanuit Mezz! Met optredens van Ben Forte en Light By The Sea (zie het Facebook event).