Popronde Breda beloofde weer veel goeds, je kon zoals altijd overal in de stad bandjes gaan bekijken. Gratis en voor niets. Dit rondtrekkende festival is misschien wel de leukste manier om nieuwe muziek te ontdekken. Wij gingen in twee teams door de stad en zagen veel lekkers. Als je wil nagenieten of iets gemist hebt, check dan dit verslag.

Als je op 'open' klikt bij de band waar je meer van wil weten, krijg je meer te zien.

Bony Macaroni

17:00 uur Popronde preview - Koffie bij Teun

Bony Macaroni

Bony Macaroni

Bony Macaroni

Met de open ruimte van winkelcentrum De Barones als natuurlijke galm is het eerste optreden van deze Bredase editie van de Popronde voor emo band Bony Macaroni. In semi-akoestische bezetting brengen de heren goede en gelaagde popsongs over alle onderwerpen waar je als jong en zoekend mens mee te maken krijgt. Waar het genre nog wel eens ietwat zeurderig en vol zelfmedelijden wil klinken, klinkt Bony Macaroni verrassend helder en fris. We gingen ook naar het optreden in Mezz! (JV)

Suzy V

19:30 uur - Foodhall Breda

Suzy V

Suzy V

Suzy V

Het eerste optreden in Foodhall Breda is Suzy V, om half acht. Het podium in de sfeervol verlichte hal ligt op een prima plek en Suzy kan er haar vierkoppige band met gemak op kwijt. Met name de blazer op trompet en bugel geeft sjeu aan de catchy, jazzy nummers. De liedjes hebben een melancholische sfeer, waarvoor de Amsterdamse inspiratie haalde uit de Siciliaanse folk uit het land van haar Italiaanse moeder. De band is jong en gretig en Suzy laat met stevige uithalen zien dat de zanglessen van onder andere Caro Emerald hun doel hebben bereikt. Met name ‘June’, een ode aan meiden die juist haar vriendjes jatten en ‘Sound Of The Sea’, ook de titeltrack van haar album, zijn uitschieters waarbij de artieste het beste laat horen. (DH)

Suzy V

Suzy V

Suzy V

Electric Company

20:00 uur - Vulling

Electric Company

Electric Company

Electric Company

Vulling is tot de nok toe gevuld wanneer Electric Company, geplaagd door wat technische ongemakken, rond tien over acht begint. De band rond zanger Zac Chapman speelt gevarieerde en Brits aandoende indiepop vol invloeden van de jaren ‘70 tot nu. “Een tijdje geleden speelden we bij 38 graden op het Bier & Ballen Festival.” vertelt Chapman. Hoewel het warm is in Vulling komt het tijdens dit optreden niet tot dergelijk een tropisch feest, maar het prima optreden van Electric Company is voor veel bezoekers een zeer aangenaam begin van de avond. (JV)

YSA

20:30 uur - Brandpunt

Brandpunt loopt tegen half negen aardig vol voor YSA. Zij in het zwart, een shirt met een oosterse drakenprint, haar drummer en toetsenist in het wit. YSA haalt inspiratie bij onder andere Selah Sue en Dua Lipa, maar juist haar persoonlijke verhalen maken het heel eigen. Dat zie je als ze optreedt. Ze brengen electropop met urban en dance-invloeden en met band en YSA soms op gitaar, dus alles live. De ogen wijd open, contact makend met het publiek. Ze vervormt voortdurend haar stem, wat de dynamiek ten goede komt en is vrijwel steeds in beweging.

YSA brengt in haar songs heel persoonlijke, soms donkere, teksten over verloren of gewonnen liefdes, gek worden en een ode aan Greta Thunberg, met samples. Songs als ‘Tsunami’, ‘Lalala’, ‘Once We See Gold’ en nieuwste single ‘Lost Soul’ zijn heel sterk. We maken allemaal op verzoek van YSA een nieuwe vriend met degene naast ons of krijgen een knuffel van de zangeres. Want ze wil verbinden in een tijd waarin mensen juist uit elkaar lijken te drijven. En de stemming zat er al zo goed in, met dansers vooraan. Vrienden van de Tilburgse Rockacademie? Zou zomaar kunnen, het is in elk geval prettig voor de sfeer. Echt een cool optreden, zeer goed. (DH) 

Paracetamøl

20:30 uur - Mezz

Paracetamøl

Paracetamøl

Paracetamøl

In vergelijking met de overtuiging en het volume van dit Arnhemse garagepunk viertal is Navarone, dat een uitverkocht optreden geeft in de grote zaal, maar kamermuziek voor bejaarden. Paracetamøl schakelt moeiteloos tussen keiharde, opgefokte punk en spannende psychedelische intermezzo's. De teksten van zanger Joey Pechler gaan verloren in de licht manische dosis reverb, maar dat hij godverdomme meent wat hij zingt mag duidelijk zijn. Het publiek in de half gevulde Kleine Zaal geniet, maar lijkt helaas nog niet helemaal klaar te zijn voor een potje ‘compleet naar de tering’. Wat ons betreft is Paracetamøl een buitengewoon goede kandidaat om eens een uurtje kleerscheuren en euforisch sloopwerk te komen verzorgen bij Surf & Turf Fest. (JV)

Paracetamøl

Paracetamøl

Zeno

21:00 uur - Brandpunt

Zeno

Het is goed druk in de Foodhall, veel liefhebbers zien het wel zitten om eens een optreden van de Rijense Golden Boy Zeno te checken. Zitten ja, het publiek zit. Nu lijkt dat op het eerste gezicht niet de meest ideale situatie voor een show van de doorgaans erg energieke rapper, maar wat blijkt? Het werkt fantastisch.

Het zittend publiek, de sfeervolle locatie en de toevoeging van een gitarist aan de live-act zorgen voor een bijzondere diepgang in het optreden. Veel tracks van Zeno gaan over volwassen worden; “Die shit is moeilijk, man!” zegt hij er zelf over. Een bijzonder volwassen show neerzetten lijkt hem in ieder geval vrij gemakkelijk af te gaan en ook op muzikaal gebied ontwikkelt hij een steeds duidelijkere eigen smoel. Het gaat goed met Zeno en daar zijn we, gepast chauvinistisch als we stiekem toch zijn, best een beetje trots op. (JV)

Zeno

Zeno

Two And A Half Girl

21:30 uur - Poppodium Phoenix

Two And A Half Girl

Poppodium Phoenix staat al lekker op de kaart, ook qua optredens. Toch lijkt het tijdens Popronde alsof de locatie net wat te ver uit het centrum ligt. Om half tien staat slechts een paar handjes vol publiek te wachten op de sonische storm van Two And A Half Girl. Dat is jammer want uit eerdere recensies maken we op dat het bij optredens van deze band flink kan spoken met mosh pits en walls of death.

Dat zit er nu niet in, maar de twee meiden en drie gasten, ooit begonnen als twee meiden en één jongen vandaar de naam, geven gas alsof de tent toch helemaal vol staat. Veel luide genres komen langs, van hardcore tot metalgitaren en ouderwets meezingbare hardrock. De gitaristen hebben niet voor niets een bataljon aan pedalen meegenomen. Fans van A Day To Remenber en John Coffey hadden hier zeker aan hun trekken gekomen, maar ja die waren er dus nauwelijks. Toch tof dat zangeres Juliët en drumster Anne er met hun mannen en gastzanger Jelle wel een krachtig feestje van kunnen maken. (DH)

Two And A Half Girl

Two And A Half Girl

Bony Macaroni

21:45 uur - Mezz

Bony Macaroni

Bij de Popronde Preview bij Koffie bij Teun waren we al bij Bony Macaroni: in semi-akoestische bezetting brachten de heren goede en gelaagde popsongs over alle onderwerpen waar je als jong en zoekend mens mee te maken krijgt. Waar het genre nog wel eens ietwat zeurderig en vol zelfmedelijden wil klinken, klinkt Bony Macaroni verrassend helder en fris. Voeg daar tijdens het optreden in Mezz nog een flinke bak intensiteit, humor en buitengewoon strak samenspel aan toe en je hebt een band die nog heel wat jaren de soundtrack kan verzorgen voor de worstelende medemens. Je zielenpijn blootleggen was nog nooit zo sympathiek. My Chemical Romance mag dan wel een reünie hebben aangekondigd, de toekomst van emo zie je vandaag gewoon hier tussen de koffie en in de kleine zaal van Mezz. (JV)

Bony Macaroni

Bony Macaroni

Bony Macaroni

Nancy Kleurenblind en de Zingende Roadie

22:30 uur - Heeren van Breda

Nancy Kleurenblind En De Zingende Roadie

Nancy Kleurenblind En De Zingende Roadie

Nancy Kleurenblind En De Zingende Roadie

“Het was als de eerste keer…” van Maxine en Franklin Brown wordt rond half elf weggedraaid in café De Heeren van Breda. Het repertoire gaat ook live Nederlandstalig verder, maar dan een stuk creatiever en véél alternatiever. Nancy Kleurenblind en de Zingende Roadie, half uit Amsterdam, half uit Rijsbergen is weer in Breda en niet te missen! Op misschien wel het kleinste podium deze Popronde Breda.

We krijgen een spannende set Hollandstalige electropop met meezingers (“Ik doe het met m’n vinger”) stukken improvisatie, verlengde versies en de vaart blijft er lekker in. Stamgasten en Popronde podiumhoppers kunnen van een fijne show genieten. Het slotnummer is een cover: ‘Geld’ van Hausmagger, de recent gestopte act waar Nancy in baste, maar dan vanuit een meer vrouwelijk perspectief. (DH)

Bongloard

23:00 uur - Borrel Bar Breda

Hier had een recensie over het optreden van de Utrechtse garagerock-sensatie BONGLOARD moeten staan. Tijdens een kleine rondvraag op de Grote Markt blijkt er behoorlijk wat buzz rond de band in de stad te hangen en ruim voor aanvang van de show staat er een rij tot halverwege de Sint Janstraat. Voor uw recensent van dienst bleek het helaas onmogelijk om Borrel Bar Breda binnen te komen, maar we beschikken over een topfotograaf op broekzakformaat in de persoon van Wout van Heck en dus kunnen we zeggen: “Gelukkig hebben we de foto’s nog!” (JV)

Price

23:15 - De Brug

Price

Bijkomend voordeel van de enorme drukte bij BONGLOARD: we kunnen het volledige optreden van de groep fuzzy geweldenaars genaamd Price zien! De band, bestaande uit (ex-)leden van onder andere Korfbal, Canshaker Pi en Fungo Bat komt ons breed uitgesponnen, doch steeds verrassende en absoluut nooit saaie garage nummers voorschotelen. Sta je het ene moment licht heupwiegend te genieten van een gevoelig en smaakvol gearrangeerd stuk muziek, word je een luttele twintig seconden later compleet uit je sokken geblazen door een muur van maniakaal gitaargeweld à la King Gizzard. Dat het overgrote deel van het publiek constant staat te ouwehoeren en het feit dat de bezoekers dwars door de band heen moeten lopen om naar het toilet te gaan, lijkt de heren weinig uit te maken, de band speelt stoïcijns door en wint nummer voor nummer zieltjes.

Tegen het eind van de show is het serieus dansen geblazen, wordt er enthousiast geroepen om een toegift en tijdens die toegift geven band en publiek nog één keer alles. Dan is het iets na twaalf uur tijd om de eerder weggeblazen sokken te gaan zoeken en de koude novembernacht in te lopen terwijl we denken: “Nu al zin in de Popronde 2020!” (JV)

Price

Get Jealous

23:30 uur - Vulling

Get Jealous

De Enschedese garage- punkband Get Jealous is de slotact van Vulling om half twaalf. Wat een knaller! Get Jealous pakt je direct bij je kladden, om niet snel weer los te laten. Hooguit bij het door frontvrouw Lotta aangekondigde song over depressie, waarbij ze niet veel later alweer door een megafoon staat te brullen en de bar beklimt. Toegeven, in de luttele seconden daarvoor bewijst Get Jealous wel dat ze een eventueel rustiger nummer ook ingetogen en oprecht aankan. Riot grrrl nummers die eigenlijk iedereen aanspreken en dat ook doen. En ja, ook feministisch zoals het sterke ‘Overrated’:  “it’s a compliment when a guy grabs your ass.” Maar ook het catchy ‘Get Inside Your Head’ en ‘Here’ zijn uitschieters.

Energiek, niet te stoppen en vol plezier met Lotta die geregeld het publiek in springt. De hele band is van hoog niveau, dan weer grungy, dan weer met licht psychedelische solo’s. Nederlandse bands mogen vast jaloers worden. (DH)