De Rijense rapper Zeno is geen onbekende in de regionale hiphop scene. Hij maakte indruk tijdens de afgelopen editie van FRESH in Mezz en was onlangs zelfs ‘Artist of the Week’ bij de populaire urban-radiozender FunX. Onder het genot van een kop thee en een verse croissant bij KAMU spraken we hem naar aanleiding van zijn nieuwste wapenfeit: de Balans EP die op 27 februari het levenslicht zag.

Goedemorgen, als eerst: ga je een beetje lekker?
Zeno: “Ja man, ik ben tevreden met hoe het gaat. Het kan natuurlijk altijd beter, maar met het bereik dat ik en mijn team als independent artiest hebben, denk ik dat we het maximale eruit halen.”

Een eigen team, hoe ziet dat er uit?
Zeno: “Ik heb een manager, Max van To The Max uit Tilburg. Een mattie van me doet mijn tourmanagement en ik werk met verschillende producers samen. Verder doe ik zelf mijn opnames, mix deels en distrubutie zelf. Ik vind het gewoon tof om me te verdiepen in zowel de zakelijke als de creatieve kant van muziek, het totaalplaatje dus.”

Ik kan me zo voorstellen dat je júíst door alles zelf te doen minder ruimte hebt voor creativiteit.
Zeno: “Klopt, maar ik kan gewoon niet elke dag van acht uur ‘s morgens tot twaalf uur ‘s avonds creatief zijn en tracks maken. Maar ik wil toch, ook als ik geen inspiratie heb, bezig zijn met muziek.”

Is die punkachtige DIY- attitude ook een ding bij artiesten waar je tegenop kijkt?
Zeno: “Ik vind het heel nice, maar het hoeft niet per se. Als het totaalplaatje klopt vind ik het cool. Ik heb wel iets meer respect voor ze wanneer ze alles zelf doen.”

Lees verder onder de afbeelding.

Zeno op Breda Barst 2018

Over de muziek dan. Je rapt op de track Legacy: “Ik kan niet wachten op m’n kansen. Moet ze klemmen, denk aan m’n legacy”. Wat wil je precies nalaten?
Zeno: “Hiervoor deed ik een HBO-opleiding, om daarna gewoon te gaan werken. Dat voelde niet goed, man. Je kunt het bij een bijbaan best naar je zin hebben, maar ik heb me er nooit echt op m’n plek gevoeld. Je bent vervangbaar. Als ik muziek maak heb ik het gevoel: 'ik maak die muziek en dat kan nooit vervangen worden'. Ik vind het gewoon heel sick om oprechte waardering te krijgen voor het werk dat ik maak. Iemand kan dezelfde tekst schrijven of het opnieuw opnemen, maar je krijgt nooit dezelfde feeling in de muziek als die ik erin heb gelegd. Ik wil mijzelf als persoon en mijn stem nalaten aan deze wereld.”

Wat is je favoriete nummer van de Balans EP?
Zeno: “De vier tracks die niet als single zijn uitgekomen, zijn nu mijn favorieten. Die heb ik gewoon nog niet zo vaak geluisterd. Het zijn allemaal verschillende dingen. Bij 'Far Away' vind ik de hook het beste, bij 'Legacy' vind ik de beat en de adlibs gewoon heel nice. Bij 'Bottle In De Zomer' vind ik het onderwerp heel hard en bij 'Window' vind ik de totale vibe van de track heel hard, omdat het iets totaal nieuws is voor mij. Ik vind het lastig om te zeggen welke nu echt mijn favoriet is maar op dit moment denk ik toch 'Far Away'.”

Je haalde Window al even aan. Een nummer over grote ambities maar tegelijkertijd over weemoed naar thuis, hoe is die balans?
Zeno: “Het is lastig, je moet jezelf blijven pushen om dingen te doen. Op momenten ben ik super blij met hoe het gaat en ben ik super positief, maar op andere momenten ben ik heel kritisch naar mezelf. Soms net te kritisch en dat gaat ten koste van creativiteit. Ik heb 'Window' geschreven als een boodschap aan mezelf en andere mensen dat je ook stil moet staan bij wat je hebt bereikt en niet alleen moet denken aan meer, meer, meer. Soms zit ik in de trein terug naar huis muziek te luisteren en dan heb ik even zo’n momentje waarop ik dat besef.”

Lees verder onder de afbeelding.

Zeno - 'Laat Me Koud'

Is dat ook wat je uit wil dragen naar de mensen die je tracks luisteren en naar je optredens komen kijken?
Zeno: “Opzich wel. Het is niet per se waar ik bij shows over nadenk, maar ik denk wel dat mijn muziek puur overkomt. Ik sta solo op het podium en probeer ook met mijn lichaam te spreken. Ik vind het echt hard om het op die manier over te brengen.”

Hoe is de balans tussen muziek maken in de studio en optreden voor je?
“Zeno: Shows spelen is echt leuk, man. Je kunt het bijna niet vergelijken met online muziek uitbrengen. Het gevoel dat je krijgt wanneer je een zaal vol mensen hebt die het echt hard vinden wat je doet, is echt heel sick.”

Op je single Radar zeg je “Ik was even van de radar, toch”, wat bedoel je daar precies mee?
Zeno: “De inspiratie voor die track komt uit mijn oude relatie. We hadden altijd discussies over dat ik te veel weg was en bezig was met mijn eigen ding. ‘Van de radar’ is gewoon iets wat ik gebruik om te zeggen dat ik vaak weg ben en bijvoorbeeld laat reageer op appjes. Als ik bij haar was probeerde ik het wel zo chill en gezellig mogelijk te maken, dat zie je ook terug in de clip.”

Het gaat dus over de balans tussen werken en je relatie?
Zeno: “Ja daar gaat het over. De balans tussen muziek maken, hangen met matties en je relatie, zeker nu met al die social media. Stel je gaat een avondje naar de stad en je vertelt het niet tegen je vriendin, dan ziet ze het waarschijnlijk wel op iemands timeline of insta story of wat dan ook. Vroeger kon je gewoon gaan maar tegenwoordig is de kans veel groter dat je telefoon je gaat verlinken, weet je wel.”

Vind je dat vervelend, de manier waarop social media tegenwoordig gebruikt wordt?
Zeno: “Ik ben in het stadium waarin ik als artiest best wel gebonden ben aan socials voor promotie, enzo. Ik zou zelf wel willen dat mensen wat minder op hun telefoon zitten, maar ook ik kan er gewoon niet om heen. Het gaat ten koste van ‘echte’ sociale contacten en dat vind ik wel jammer.”

Lees verder onder de afbeelding.

Zeno bij opening Poppodium Phoenix 2018

Het thema ‘balans’ komt ook duidelijk terug in de artworks van je EP, heb je dat zelf bedacht?
Zeno: “Bedacht wel. Het is gemaakt door Matthijs van Es. Hij maakt al mijn artworks. De EP en singles hebben allemaal dezelfde stijl qua layout, daar kies ik bewust voor. Ik wil een sterk merk neerzetten. Het artwork is toch het eerste wat mensen van je zien op streamingdiensten als Spotify. Ze luisteren het en ze slaan het op als ze het een leuk liedje vinden. Daarom vind ik het leuk om na te denken over hoe ik dan visueel op hun netvlies sta.”

Vind je het lastig om balans te vinden in het zelf heel vet vinden wat je maakt en de waardering die je daar van anderen voor krijgt?
Zeno: “Ik vind het heel belangrijk dat het totaalplaatje van een track en een clip goed is, als dat nice is ben ik echt trots dat ik dat gewoon heb gecreëerd. Als het dan uitkomt en bijvoorbeeld de views en streams wat tegenvallen is dat soms kut maar na een tijdje denk ik dan: 'Ja, maar ik krijg wel de support van de mensen die het wél hebben gezien'. Dat zijn de mensen waar ik het voor doe en ik wil die groep alleen maar groter maken en daaraan bouwen. Zo lang ik het blijf zien groeien ben in tevreden. Dat groeien kan heel snel gaan maar dat hoeft niet per se.”

Wat zijn je plannen voor de rest van 2019?
Zeno: “Ik wil de komende tijd nog meer singles droppen en mensen aan me binden. Ondertussen wil ik heel veel muziek maken en het lijkt me tof om over een jaar met weer een groter project te komen. We gaan gewoon kijken wat werkt.”

Een groter project? Is dat dan een volledig album?
Zeno: “Ik wil nog geen album releasen, dat is nog te vroeg voor mijn gevoel. Ik wil pas met een album komen als ik het gevoel heb dat ik daar de juiste waardering voor kan krijgen. Waarschijnlijk eerst nog een grote EP, groter dan deze. Daarna weer verder kijken.”

Lees verder onder de afbeelding.

Zeno bij Van Gogh Live 2017

Is het lastig voor je om een balans te vinden tussen wat je zelf als creatieve uitdaging ziet en wat goed lijkt te werken in het huidige muzieklandschap, zoals het releasen van losse tracks en ep’s in plaats van een full-length album?
Zeno: “Dat valt voor mij wel mee. Ik ben gewoon opgegroeid met EP’s. Sinds mijn dertiende luister ik bewust naar rap en toen dropten heel veel mensen ook eerder een EP dan een heel album. Een EP vind ik gewoon een mooie manier om je creativiteit met anderen te delen. Ik heb ook het gevoel dat ik nog niet echt klaar ben voor een full length. Als ik mijn eerste album ga releasen moet het voor mij echt tegen perfectie aan zitten. Maar geen haast, ik heb nog alle tijd. Ik ben nog lang niet van plan om te stoppen met muziek maken.”

Wat was de eerste hiphop waar je naar luisterde toen je 13 was?
Zeno: “De Jeugd Van Tegenwoordig met hun plaat De lachende Derde’ en de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow, ken je die? Echt vet vind ik dat. Daarvoor luisterde ik ook wel naar Eminem enzo, maar toen wist ik nog niet echt wat rap was. Tegenwoordig luister ik niet zo veel Nederlandstalige hiphop meer. Ik luister wel R&B en singer-songwriter pokoes. Ik ben echt fan van Dua Lipa. Ook Bløf en dat soort dingen kan ik tegenwoordig heel erg waarderen. Meer gezongen dingen, weet je wel.”

Is dat ook de reden dat de Balans EP een stuk melodischer klinkt dan je eerdere werk?
Zeno: “Ja dat is echt het ding. Ik vind het nu heel tof om een poppy zanglijn te gooien over een trap beat en daar een beetje mee te experimenteren. Toen ik net begon met rappen kon ik absoluut nog niet zingen, mensen zeiden altijd 'Ik zou het gewoon bij rappen houden als ik jou was'. Als mensen dat soort dingen zeggen wil ik er júíst heel goed in worden, daar ben ik misschien een beetje in doorgeslagen. Ik merk dat de muziek die ik nu maak gewoon een stuk unieker is dan wat ik een paar jaar geleden maakte.”

Zeno's nieuwe EP 'Balans' is nu te beluisteren via Spotify, Apple Music en Deezer.