Op het moment dat je bijna alle punkbands uit Nederland al gehoord hebt, weet Punkrock Riot toch weer een nieuwe line-up neer te zetten. En wat voor een. Dit keer een White Russian Records editie, waarbij Switch Bones, Screw Houston en Ravenna op het podium zouden staan van de Kleine Zaal van Mezz. Op het laatste moment kon Ravenna echter niet meer komen, dus stond de Bredase band Bottlecap Accident op vrijdagavond 25 januari 2019 op het podium. Wij waren er weer bij om deze avond vast te leggen en te kijken of het weer een succesvolle avond was.

Denk je als bezoeker in de zaal te kunnen staan, sta je last minute met je band op het podium. Dat overkwam Bottlecap Accident vanavond, nadat Ravenna door de file en het slechte weer strandde. De Bredase band stond hierdoor voor het eerst in de nog niet zo goed gevulde Kleine Zaal van Mezz, zonder repetitie of een voorbereide checklist. Na een paar technische foutjes bij het eerste nummer, een gitaar die het niet deed en daardoor ook de song niet helemaal lekker liep, was het ijs gebroken. Hoewel de jonge mannen niet helemaal zeker op het podium stonden, kunnen ze wel met trots terugkijken. Ze hebben er wel gestaan en er het beste van gemaakt. De alternatieve rockband van Carlos, Rico, Julius en Lars was overall een goede opening en opwarming van de rest van de avond. 

Bottlecap Accident

Na een korte ombouw was het podium voor Screw Houston. Geen onbekende voor het Bredase publiek, nadat de mannen onder andere al een keer in Publieke Werken hebben gestaan tijdens Claiming the Crown, Punkrock Riot 5 en op Breda Barst in de Spaanse Kraag. De band bestaat dit jaar tien jaar en dat vieren ze met een nieuwe tour door Nederland. In de tussentijd is er echter veel gebeurd bij de band en hebben ze een omslag gemaakt van hardcore naar punk. Een vreemde gewaarwording, maar het past beter bij de stem van Roelof de Brouwer. De luidheid van de band is gebleven, maar met een melodieuzer tintje en bovendien ook meer harmonie door de nieuwe bassist. Een strakke show met hier en daar de oude vertrouwde screams van Roelof zorgen ervoor dat de gehele set moeiteloos aansluit op de rest van de avond. Het Bredase publiek is klaar voor de hoofdact van de avond: Switch Bones. 

Screw Houston


De zaal is ondertussen goed vol als de hoofdact van de avond het podium betreedt. Het trio van Switch Bones maakt grofweg stonerrock met grunge invloeden, waarbij uptempo en langzame melodieën moeiteloos afwisselen. Dit zorgt soms even voor een verademing, want de band ramt er doorheen. De bandleden zorgen daarnaast voor veel interactie met zowel het publiek als elkaar, waaraan je goed kan merken dat zij veel podiumervaring hebben opgedaan bij onder andere Undeclinable Ambuscade en One in a Million. Het laatste nummer, ‘Games’, werd wellicht iets té ver opgerekt. De langzame tonen en harde knallen op de drums mogen elkaar dan goed afwisselen, maar na drie keer te hebben gedacht dat het nummer klaar was en dan toch doorgaan, was wellicht iets te veel van het goede. Al met al toch een goed optreden en zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken als het trio weer in de buurt staat. 

Switch Bones