De tweede Country Club Breda, toevallig ook in het teken van de duo’s: Nancy Acid uit Amsterdam en Skinny Milk uit Bristol. Iguana Death Cult drummer Arjen van Opstal haalde weer lekkere underground naar skatepark Pier 15 op zaterdag 12 januari. Wij waren erbij.

Meer lekkere underground naar Breda halen, dat is de missie van Country Club Breda. En waar beter dan Pier 15, waar Surf & Turf dat al jaren doet? De eerste act van vanavond, Nancy Acid uit Amsterdam, speelde bijvoorbeeld al eens hier op uitnodiging van Surf & Turf (met Dr. Duvall in 2015). Ef en Kev vormen een lo-fi surf garage duo uit Aruba, levend in Amsterdam. Een duo met gitaar en drums, veel fuzz, herhalende ritmes en vervormingen. De meer trage, vervreemdende lo-fi hebben ze thuis gelaten, we krijgen vooral energieke surfrock. De vrienden van Iguana Death Cult staan vooraan en ook dat helpt Nancy Acid de dansvloer al vroeg in beweging te krijgen. Het succes leidt tot een dubbele toegift.

Nancy Acid

Vanochtend zat Skinny Milk nog aan het ontbijt in thuisstad Brighton, vanmiddag maakte de band de oversteek over Het Kanaal naar het vasteland. Niet per se voor een Europese tour, wél om nu in Pier 15 te spelen. Duo Johnny Hart en Tim Cox heeft een stevige live reputatie en speelde bijvoorbeeld als support voor Thee Oh Sees. Sowieso heeft Brighton iets met hard rockende duo’s: Blood Red Shoes en Royal Blood hebben wortels in die stad.

Skinny Milk staat er meteen, vraagt na één song al om naar voren te komen, terwijl het merendeel van het publiek al vooraan staat en volop in beweging is. Ze zijn met twee, toch laten Hart en Cox hun muziek klinken als een volle band, met een volledig vervormde bas en krachtige drums. Harts zangstem is totaal niet Brits, eerder Amerikaans. De garage punk is soms dreigend, soms glashard en soms psychedelisch meeslepend.  Haast niemand kan stil blijven staan. Wat vast staat, is dat Skinny Milk een vette show wegzet, dat zie je aan alle koppies achteraf. Wat als Pier 15 wél helemaal vol was geweest? Stel je voor…

Skinny Milk