Zaterdag 24 februari was het weer een gezellige boel in Pier 15 bij de eerste Surf & Turf van 2019. Met drie bands: de skatepunk van Beerbottle Chopsticks uit Utrecht, Roda Lits uit Antwerpen en het Franse trio Slift uit Toulouse. Na een geslaagd uitstapje naar But Film Festival in september was Surf & Turf weer terug op vertrouwd terrein, inclusief ouderwets trekken en duwen, rookgordijnen en een biergladde dansvloer. 

“Hoi wij zijn Beerbottle Chopsticks en we maken skatepunk,” gitarist Bram Oomen maakt het meteen maar duidelijk, dit Utrechtse trio (voorheen The Bloom) is jong en ongecompliceerd. Ze maken tweestemmige skatepunk, bassist Diede Hein zingt ook, die alle kanten op kan schieten. Met een puur licht en brutaal skatepunkpopnummer als opener tot verderop in de set meer naar grunge neigende rock met geschreeuw a la Nirvana en bluesrock ’n roll gitaarlijnen in het ‘Yeah Woo’-nummer. Vorige week verscheen de mobiele-telefoonvriendelijke video voor het catchy ‘Fit Right In’, een track over navelstaarderij en na-aperij op social media. Door de rook kan Oomen het publiek niet goed zien en krijgt met een enkele opmerking de mensen in Pier 15 een paar stapjes naar voren. Helemaal prima, de band maakt muziek die ze zelf wil en doet dat met veel energie en overtuiging.

Roda Lits uit Antwerpen voert de energie en vooral de humor nog een paar standjes omhoog. Nog zo’n band die ook voor het eigen plezier komt spelen, met de lange frontman, gitarist en zanger ‘Y’ voorop. Hij trekt expressieve en gekke bekken en speelt met het publiek. “You guys… Het is hier echt megaleuk!” En dat klopt, voor hem is een gezellige pit ontstaan. Nog niet superwild, maar wel gezellig. Aan het eind springt hij er zelf bij. Roda Lits brengt groovy lo-fi garage en punk met een flinke dosis gitaarfuzz die als vanzelf uitnodigt om te dansen. De grooves uit Antwerpen zijn niet te stuiten.

Beerbottle Chopsticks

Roda Lits

De spannende sfeer bekruipt je al voor het eerste nummer van Slift. De VJ zet de psychedelische projecties aan en bij de soundcheck hoor je al de aanstaande echo’s en reverb. Drie Fransmannen uit Toulouse reizen in ruwweg twee maanden door Europa met zowat elke dag een show. Vijf optredens zijn in Nederland en gezien de psychedelische fuzzy sound hoort Slift op Surf & Turf. De stemmen van de broers gitarist Jean Fossat en bassist Rémi Fossat vullen elkaar of gaan tegen elkaar op, onderwijl laat Slift golven van repetitieve, bezwerende drum en bas met spacerock gitaar weerklinken in de kantine van het skatepark. De band bestaat sinds 2016 en bracht albums ‘Space Is The Key’ en recent ‘La Planète Inexplorée’ uit. Slift is veel ruimer en experimenteel dan de psychedelische rock bovenlaag en speelt vol overgave. De muziek is hard en trekt je mee. Het gaat dan ook ouderwets los op de dansvloer. Jean is onder de indruk: “you guys party really hard!” Een toegift hoort er dan ook bij. Surf & Turf zette een ijzersterke avond weg. Met nieuwkomer Country Club Breda erbij kan het in 2019 weer lekker gaan stomen in Pier 15.

Slift