Vrijdag 8 februari was Mezz het toneel van de derde editie van FRESH, een samenwerking tussen Mezz, Boogiedown en To The Max Entertainment. Vanavond op de line up: Jacin Trill, Jiri11, Cry, Gil & Megas en Zeno in de grote zaal, de kleine zaal wordt gehost door MOOD en de afterparty is voor de rekening van Boeisco.

De Herman Brood Academie student Zeno is geen onbekende in Breda. In september was hij nog te zien tijdens de opening van Poppodium Phoenix. Eind februari slingert hij zijn nieuwe ep genaamd ‘Balans’ de wereld in. Het is nog rustig wanneer Zeno om stipt half negen het podium betreedt. De overwegend jonge bezoekers lijken nog ietwat onzeker, maar daar weet de Rijense rapper wel raad mee. “Shout out naar de strijders die er al zo vroeg zijn! Kom naar voren, kom naar voren!”, de aanwezige kids omarmen Zeno en zijn muziek. Muziek overigens die bijzonder oprecht en professioneel klinkt, vol donkere beats en eigenwijze flows. Tegen het einde van de set creëert hij een ouderwets zaklamp-momentje en is ook de eerste pit van de avond een feit. Een ander feit is dat Zeno negeren absoluut geen optie meer is, deze jongen staat aan de poorten van de hiphopwereld te rammelen en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor hij er keihard doorheen beukt.

Het Tilburgse duo Gil & Megas stond in maart 2018 al eens in de grote zaal van Mezz als support van De Likt, deed in 2018 mee aan de Popronde en is onlangs aangekondigd voor de komende editie van Zwarte Cross. Dat het goed gaat met de jongens is duidelijk, maar ook vanavond wordt de veroveringstocht der vaderlandsche podia voortgezet. Van het moment dat de eerste track start af aan is het feest in de inmiddels gezellig gevulde grote zaal. Gil & Megas brengt muziek getypeerd door pompende beats en poppy hooks, die klaar is voor elk zomerfestival en elke dansvloer in de ganse natie. Qua performance zijn de heren op een totaal nieuw level en voelen het publiek feilloos aan. “We gaan knietje heffen jongens, en maak je school af! Goed luisteren naar ome Megas!” Of het aanwezige publiek in juni met een mooi rapport thuis komt weten we nog niet, maar wat we wel weten is dat de hele zaal binnen een paar seconden bezig is aan een degelijke warming-up om de rest van de avond non-stop kwijt te gaan in de pit. Volgende week releaset het duo zijn nieuwe ep in de Tilburgse Hall Of Fame, hopelijk zien we ze daarna gauw weer in Breda.

De 21-jarige Cry uit Rotterdam stond tijdens de eerste editie van FRESH al op het podium met het Individuals collectief, vanavond is hij terug om zijn nieuwe werk te laten horen. “Ik kom uit Rotterdam om jullie te entertainen, maar jullie entertainen mij nog veel meer!” Met die zin vat Young Cry zijn optreden zelf prima samen. Gewapend met een fles Hennessy en Gucci-riem inspireert hij zijn leerlingen om het leven te vieren. Zijn tracks worden door de eerste rijen woord voor woord mee gerapt en de rest van het publiek houdt zich onafgebroken bezig met het betere duw- en trekwerk in de pit. Cry toont zich hoogleraar lekker gaan-ologie. Het hoogtepunt is toch aan het eind van de set wanneer Janko13k het podium op komt, de Etten-Leurse rapper die onlangs flink viral ging met zijn nummer ‘Peter R. de Vries’. Mezz ontploft en schakelt nog een tandje hoger om het diploma ‘Lekker Gaan’ te halen.

Jiri11, ook bekend als onderdeel van het Venlose ANBU, heeft een catalogus om u tegen te zeggen, zijn eigen tracks en featurings gaan er als zoete broodjes in bij het aanwezige publiek. Alleen lijkt Jiri er zelf niet heel veel zin in te hebben vanavond, hij laat veel raps over aan zijn meegekomen MC en lijkt met andere dingen bezig te zijn dan met het publiek. Dat publiek gaat gewoon verder waar het gebleven was, namelijk met feesten alsof de wereld morgen vergaat. Op de helft van de set begint Jiri11 zijn ervaring te laten zien, wat volgt is een collectief gevoel van ‘samen naar de tering’. De muziek wordt harder, de bastonen gaan op standje ‘niet horen maar voelen’ en het de show bereikt een orgastisch hoogtepunt. Jiri11 is een diesel en had even nodig om op gang te komen.

Eind december kwam een documentaire van NOS Stories uit, die de Hoornse Happy Trillboy een jaar lang volgde en mooi in beeld brachten hoe snel een artiest naar de top kan stijgen, maar ook hoe snel dit weer afgelopen kan zijn. Jacin Trill laat vanavond zien dat hij de hype ook helemaal niet nodig heeft, dat hij een volwaardig artiest is die heel goed weet hoe je een zaal in de fik zet. Tien minuten later dan gepland knalt de bak energie die Jacin Trill heet het podium op. Er wordt gefluisterd dat het kabinet Trill I last had van autopech. “We fucked up man”, maar dat maakt niemand iets uit. Elk nummer wordt woord voor woord meegedaan en Mezz houdt van Jacin. Tijdens de show hangt er een jeugdige energie waar heel veel hoop uit te putten is, even geen klimaatverandering of andere moeilijke thema’s maar gewoon samen genieten van het leven, de muziek en van elkaar. Eat that, Den Haag.