Niet heel vaak krijgen we harde muziek voorgeschoteld in Mezz. Maar als het gebeurt, dan ben je verzekerd van de hardste gitaren, knoertharde drums en de leukste feestjes. Zo ook op 2 februari. De Amsterdamse deathmetal band MagnaCult reist af naar de Kleine Zaal van Mezz om het poppodium te laten schudden en de bezoekers van Mezz mee te nemen op een reis vol groovy deathmetal en thrashmetal melodieën. Samen met Empty en ONEGODLESS maakten zij er een feestje van.

De eerste band van de avond is Empty. Geen geheel onbekende namen op het podium. Empty is namelijk een van de bands waaruit Textures destijds is ontstaan. Deze band laat er geen gras over groeien vanavond. Ze rammen de nummers er doorheen, zonder enige vorm van interactie met het publiek. Pas na een kwartier kijken de mannen goed het publiek in en stellen zichzelf voor. Niemand in Mezz lijkt hier erg in te hebben. De keiharde riffs en knallen op de drums zorgen echter wel voor de nodige aandacht. Een aantal mobieltjes gaan de lucht in om af en toe een stukje te filmen. Het is sowieso al nostalgie. De band is namelijk weer bij elkaar gekomen voor een aantal shows en toont het publiek dat, ondanks dat Textures gestopt is, de mannen nog altijd muziek willen maken. Na een half uur breien ze er een einde aan en maken plaats voor de volgende band van de avond.

Empty

Na een korte ombouw is het tijd voor ONEGODLESS. De mannen spelen, naar eigen zeggen, een geheel eigen muziekstijl: HEAVYSTONERBLUESGROOVEROCKSLUDGEMETAL. Een hele mond vol, maar wel de juiste omschrijving als je de muziek van de mannen hoort. “Wat fijn dat jullie naar de enige bands zijn komen kijken die geen covers spelen”, roept zanger Pieter Verpaalen na een nummer. Podiumervaring hebben de mannen zeker, door onder andere te spelen in Textures en Exivious. Dit bewijzen ze ook vanavond in Mezz. Er is genoeg interactie met het publiek om toch ook het mysterieuze van stoner en heavy metal te behouden, maar daarnaast ook om de aandacht van het publiek er goed bij te houden. Dat het podium eigenlijk veel te klein is voor deze band, is al snel vergeten. Pieter zorgt er wel voor dat hij zijn mannetje staat, ook zonder de nodige beweging. Een goede laatste opwarming voordat MagnaCult het publiek laat dansen. 

Onegodless

De zaal is al iets leger als MagnaCult even voor 23:00 uur het podium betreedt. Het publiek dat er nog over is, iets meer dan de helft van wat er was, komt echter al snel in beweging op de groovy thrashmetal. Voor wie meegenomen is door zijn of haar wederhelft valt deze band ook te waarderen. De toegankelijke klanken maken de band een must see voor iedereen. Dat de energie van het podium spat, is daarbij een mooie bijkomstigheid. Als je echt voor deathmetal gaat, dan kun je deze avond beter wegblijven. Dit gevoel krijg je bij deze band niet. Het opgewekte en de grote hoeveelheid interactie is niet direct iets wat je op menig deathmetalavondje zult tegenkomen. Magnacult trakteert de Kleine Zaal van Mezz op een show die er mag wezen en leuk is om te zien. Geen moment staat zanger Seb stil en geeft de zaal toch nog een beetje deathmetal: de gebaren die hij maakt en de mysterieuze indruk die hij toont door het licht dat van onder zijn gezicht uitkomt. Al met al een goede afsluiting van een avondje rammen.

Magnacult