Onderstroom Breda is terug! Op donderdag 14 februari kun je naar Sound Dog voor de eerste avond in een nieuwe reeks ‘muziekcultuur met een rauwe rand’. Hoera! Wij zijn content en gingen in gesprek met de nieuwe organisator Justin Donovan Rozendaal, JD voor vrienden. Hij nam het stokje over van Jaap den Hollander die als semi-doorstart nog enkele edities in De Speeltuin opzette. Wij spraken JD over zijn plannen, wat er gaat veranderen en zijn ambities.

Waarom wilde je Onderstroom Breda terugbrengen? 
“Ik doe het vooral vanuit mijn ervaring in de evenementenbranche. Ik organiseerde veel met electronische muziek, alternatief, drum & bass. Zo’n zes jaar geleden ben ik begonnen, grootgebracht onder de vleugels van De Raaf. Echt underground, het risico is te groot om dat nu te doen. Ik heb ook in De Speeltuin evenementen georganiseerd. Ik zag de oproep van Onderstroom Breda op Facebook, heb een mailtje gestuurd en ben het gesprek aangegaan met Jaap. We hadden allebei een goed gevoel en ik ben ook echt blij met hoe zij het hebben opgezet en doorgegeven.”

De nieuwe leus is: “Onderstroom Breda, muziekcultuur met een scherpe rand.” Heb jij zo’n alternatieve smaak?  
“Ik luister al langer alternatieve muziek en nooit hetzelfde. Wat ik luister, is voor anderen onbekend. Eerst was het vooral electronisch, nu meer alternatieve indie en new wave, maar wel met elektrische elementen als synths of samplers. Het kan een industrieel gevoel hebben, of een natuurlijk gevoel zoals Uma Chine.”

Ben je van plan op verschillende locaties te gaan organiseren, zoals voorheen?
“Ik heb een aantal vaste plekken in mijn hoofd. Het hangt ook van de act af. Niet elke venue past bij elke act. Sommige willen een drukke plek met veel licht, andere weer iets rustigs met weinig licht. De eerste is op 14 februari in Sound Dog, ik heb al wat gepland in De Speeltuin. Pier 15 komt daar wellicht later bij. Ik ken veel locaties in Breda en wil kijken wat het best geschikt is en dan vooral in het centrum. Sound Dog ligt daar redelijk vlak bij.” 

Wat gaat er veranderen?
“Wat ik graag wil, is dat het voorprogramma of de dj ook een eigen stijl heeft. Het doel is om daarmee jongeren aan te trekken, door een interessante variatie. Op de feesten die ik vroeger hield, begonnen we een avond vaak met reggae en eindigden met hardcore.”

Wat zie je als de grootste uitdaging?
“Hoe ga ik mensen ermee bekend maken? Onderstroom Breda heeft te weinig aanspraak naar jongeren. Die worden steeds kieskeuriger. Het moet hip zijn. Jaap den Hollander en Frank Zijlmans hebben een onderzoek laten doen onder jongeren en jong volwassenen. Daar kwamen drie dingen uit naar voren: “is het centraal te bereiken, is het moet hip of gaande en zijn mijn vrienden er?” De reputatie is belangrijker dan de muziek.”

Op de eerste avond heb je Uma Chine en dj Kuriosa, hoe kwam je bij hen uit?
“Uma Chine maakt een instrumentale synthese met zang, met nabootsen van geluiden op een natuurlijke manier. Met invloeden uit jazz, funk en soul. Was een erfenis van Jaap, heel bewust. Ik heb alle informatie van voorgaande evenementen overgenomen en het netwerk. Jaap en ik hebben veel contact, dat maakt het makkelijker. Kuriosa draait al een aantal jaren, alleen vinyl. Voornamelijk disco, maar dan niet de bekende artiesten als The Jackson 5 of Motown. Hooguit af en toe een nummer van Michael Jackson. Hij gaat bijna wekelijks naar rommelmarkten of platenbeurzen. Hij draait met gevoel, voor z’n plezier.”

Wat is je ambitie?
“Ik wil elke maand tot de zomer iets hebben staan. Eerst aftasten, wat gaat het doen? De nieuwe website komt eraan. Er is nog draagvlak bij de oude garde, nu wordt het experimenteren om jongeren te lokken.”

Wat is je droomact om te boeken?
“Fidlar! Maar die zijn veel te groot. Ik ga eerst kijken hoe het bevalt met Uma Chine en Throw Down Bones in maart. Voor april en mei heb ik ook al boekingen.”

Wil je verder nog wat kwijt?
“Op dit moment doe ik alles in mijn eentje. Het is te doen, maar niet ideaal. Ik ben dan ook op zoek naar iemand met dezelfde passie. Iemand die goed is in marketing of ervaring heeft met evenementen.”

Donderdag 14 februari is het weer Onderstroom Breda, in Sound Dog. Check het Facebook event voor de details.

Onderstroom Breda

Uma Chine