De Volcom Garden Experience Tour landde afgelopen zaterdag 24 augustus op het buitenterrein bij Pier 15. Een mini-festival gebaseerd op de gekkigheid die gebeurt bij de Volcom Garden in Austin, Texas. Voor de eerste keer buiten de Verenigde Staten, de thuisbasis van het toonaangevende skate- snowboardkledingmerk. Het beloofde een dag vol zieke tricks, kunst en muziek te worden. En dat werd het!

Het is zaterdagmiddag. Je komt tegen half drie aangefietst bij Pier 15. De zon schijnt, er is kunst, er wordt gezwommen. De heren van Iguana Death Cult draaien zomerse platen en skaters warmen zich vast op voor de Volcom x Bonk Skatebowl Bash later vandaag. Je komt terecht in een oase van serene rust. Maar je voelt aan alles dat er over een paar uur een wervelstorm van gitaarbands, lichaamsdelen en rondvliegend bier los gaat barsten en je bent klaar om je er volledig aan over te geven. Je wilt het. 
En het mag weer.

Om half vijf is Donna Blue de eerste band die het podium betreedt. Deze muzikale manifestatie van de liefde tussen Danique (zang) en Bart (gitaar) klinkt over het algemeen dromerig, warm en zwoel. De band maakt bijzonder smaakvol gebruik van effecten op de sowieso erg sterke vocalen en gaat, ondanks de betrekkelijk langzame en gelaagde nummers, op geen enkel moment van de drie kwartier durende set vervelen. Daar zijn de liedjes veel te goed en interessant voor. Helaas voor Donna Blue staat het aanwezige publiek nog een beetje in ouwehoermodus en moet menigeen nog wat acclimatiseren. Jammer, want daardoor mist het optreden net dat beetje chemie wat nodig is om voor eens en voor altijd smoorverliefd te worden op deze waanzinnig goede band.

De Haagse rockband Niko is geen onbekende in Breda, door het optreden op Surf & Turf Outdoor vorig jaar zijn we al een beetje van dit vrolijke viertal gaan houden. Dat blijkt al gauw als de band rond kwart voor zes het podium betreedt. Het tweede nummer blijkt iemands favoriet en wordt dan ook vrolijk meegezongen. Het publiek heupwiegt en hoofdjes gaan voorzichtig op en neer op de ietwat laidback en groovy songs van Niko. De band oogt gepast nonchalant, geeft het publiek groot gelijk dat het een plekje in de schaduw opzoekt en zanger Nik van den Berg vertaalt voor de volledigheid ook alle praatjes in het Louis van Gaal Engels. Maar een comedy act met goede muziek wordt het niet, sterker nog: Niko is verschrikkelijk sexy. Met de dynamische opbouw van de set teaset de band je eerst de ballen uit je boxer, om je vervolgens ongeremd te beminnen in een warm bed van stevige rock solo’s en bridges zoals ze bedoeld zijn. Een band with benefits, zo noem je dat.

Donna Blue

Niko

LEOPARD Ale

LEOPARD Ale, een naam die klinkt als een nieuw speciaalbiertje uit het assortiment van Pier 15. Dat is het niet. Wat het wel is: een bijzonder aanstekelijk hiphop-trio, gewapend met keyboard, laptop en gitaar. De nummers van LEOPARD Ale staan bol van de jazz- en funk-invloeden, klinken bij tijd en wijle heerlijk old school en passen perfect bij het inmiddels zakkende avondzonnetje. De tracks over drank, feestjes en andere escapades worden gretig ontvangen door het inmiddels flink toegestroomde publiek. Het heupwiegen wordt her en der ingeruild voor echte danspasjes en wie de full-body workout toch nog even links laat liggen doet in ieder geval vocaal gezellig mee met de makkelijk meezingbare nummers als ‘Have Another’. Het is een erg aangename kennismaking met de act die zo rond etenstijd prima verteerd wordt door de mensen bij Pier. Een opvallend detail is dat de aanwezige kinderen het allerhardst staan te dansen voor het podium. Hiphop heeft de toekomst, mensen!

Minstens zo vermakelijk om naar te kijken: de Volcom x Bonk Skatebowl Bash! Met een totale prijzenpot van maar liefst 1000 (!!!) euro, te verdienen door bijvoorbeeld de langste grind te maken, beste transfer of ziekste trick te doen. U begrijpt het al, skateboarden is een (vanaf 2020 olympische) sport met een geheel eigen jargon. Ik zou U en mijzelf voor de gek houden als ik zeg dat ik de taal vloeiend spreek, maar dat is gelukkig ook niet nodig om te genieten van al het vuurwerk in én naast de bowl van Pier 15. Ook ernaast ja, want om het toch al uitzinnige publiek nog een trapje hoger op de euforische ladder te krijgen heeft de organisatie een oneindige hoeveelheid gekleurde fakkels en vuurwerk laten aanrukken. Lekker man.

Na al het geweld op vier wielen is het tijd voor geweld op het podium. De Utrechtse garagepunk sloopmachine genaamd PIZZA KNIFE staat klaar om van Pier 15 he-le-maal niets heel te laten. Direct bij het eerste nummer ‘Chicken Kebab’ gooit frontman Rutger de Boer zich, gehuld in kippenmasker, in de pit om daar meer tijd door te brengen dan op het podium. Begrijpelijk, want de onophoudelijke draaikolk van het betere duw- en trekwerk opereert als een goed geolied voetbalelftal, gaat er met de volle honderd dertig procent voor en heeft met Martijn ‘Bonkie’ Gulden als aanvoerder, spelverdeler en absolute topscorer voor niemand iets te vrezen in de Europese top. Als zanger De Boer ons dan nog al swaffelend wat politiek bewustzijn komt bijbrengen tijdens het snoeiharde ‘White Devil’ weten we het zeker; we zitten lekker in de wedstrijd. En deze wedstrijd kent alleen maar winnaars.

LEOPARD Ale

PIZZA KNIFE

PIZZA KNIFE

King Khan LTD

Hoewel het waarschijnlijk al vaak gedaan is en het misschien zelfs wat flauw is, gaan we toch een kleine Bijbelse link leggen als we het over het Eindhovense garagerock fenomeen Mozes And The Firstborn hebben. Waar Mozes in het oude testament tien geboden ontving in de Sinaï Woestijn, heeft die van ons er duidelijk maar één, te weten: “Gij zult dansen en het naar uw zin hebben”. En of we dat weten. Het publiek danst zijn voeten eraf op de bijzonder veelzijdige muziek van de band. Mozes And The Firstborn klinkt meeslepend, hoekig en bovenal rete strak. Hoewel er het een en ander mis lijkt te gaan op geluidstechnisch gebied toont de band zich ervaren genoeg om daar dwars doorheen te spelen, maar ondanks deze ervaring durft het viertal ook heerlijk muzikaal uit de bocht te vliegen. Met zijn nieuwste wapenfeit ‘Dadcore’ op zak is de band op nog altijd ramkoers om elke popzaal, kelder of festival voor zich te winnen. Dat is vandaag in ieder geval prima gelukt en we worden als toegift zelfs nog getrakteerd op de, door luid gejoel ontvangen, instant indie-classic ‘I Got Skills’!

De afsluiter vanavond is King Khan’s LTD. LTD staat voor Louder Than Death, en dat is het ook. De punkrock veteranen brengen keiharde gitaarmuziek voor de mensen hier. Niet voor de mensen thuis, de mensen die er niet bij zijn zijn sukkels. Of nou ja, die hebben in ieder geval een fantastische performance gemist. King Khan, gekleed in weinig meer dan een glinsterend onderbroekje, spijkerjasje en leren politiepet, bespeeld zijn publiek moeiteloos. Tussen de snelle en explosieve songs vertelt hij honderduit over slecht nagesynchroniseerde pornofilms, Al Capone’s syfilis en hij vraagt voor de vorm nog even wie er in godsnaam op zijn microfoon heeft gepoept. Een inhoudelijk antwoord hoeft ‘ie niet te verwachten, maar dat de moshpit in standje turbo gaat, zegt waarschijnlijk genoeg. Het publiek smult van de band, van de muziek en ach waarom ook niet, achter het podium wordt nog even wat vuurwerk afgestoken. Na een uur lang keihard beuken, bier gooien en schreeuwen hoe mooi het leven is, is het om iets voor middernacht over en uit. Is dat niet ruim na de officiële eindtijd van elf uur? Ja, klopt. Maar dat maakt helemaal niets uit. Het was fantastisch, en dat wist je al op het moment dat je hier aankwam. Wat kan het leven toch heerlijk voorspelbaar zijn.

Mozes And The Firstborn

Mozes And The Firstborn

King Khan LTD