Vandaag, op de 59e verjaardag van Gerard Joling, verschijnt een wel heel indie cadeau voor de Nederlandse zanger: een cover EP met vijf alternatieve versies van ‘Ticket To The Tropics’, zijn grote hit uit 1985. Een bijzonder project van muziekvrienden, merendeels afkomstig uit Breda en omstreken en unieke gasten. We laten Tom Gudde (Little Symphonies, ex-There There) er graag over aan het woord.

Tom: “Het idee ontstond tijdens een avondje Mario Karten en whisky drinken. Meestal sluiten we de avond af door lollige videoclips en filmpjes te kijken. Toen kwam Brian (van Es) met een obscure Japanse televisie-uitzending van Gerard Joling, inclusief danseressen en een interview met tolk. Onze fascinatie voor ‘Ticket To The Tropics’ is daaruit ontstaan. Van de vrij bizarre uitvoeringen en videoclips, tot het veel te lange outro waar de complete sfeer van het nummer overboord wordt gegooid. En dan hebben we het nog niet eens gehad dat het in feite gewoon een keiharde rip-off is van George Michael’s ‘Careless Whisperer’.”

“Brian en Maxim (Ventulé) besloten dat ze allebei een eigen cover wilden maken van dit nummer, en al snel sloten Jorie Slagmolen, Tim van den Hoven, en mijzelf daarbij aan. We kwamen erachter dat Gerard Joling binnenkort jarig was en zagen dat als een perfecte deadline. Wat is nou een mooier cadeau dan vijf covers van muzikanten die je muziek nooit luisteren, meneer Joling?”

“Het begon allemaal vrij ludiek, maar het werd steeds stiller in de appgroep. Ik was bang dat iedereen niet door was gegaan, maar het tegenovergestelde was waar. Brian had in alle geheimzinnigheid de zanger van PEER opgetrommeld voor de zang, ik had m’n broer Joep gevraagd en behoorlijk veel tijd in de studio alleen doorgebracht voor extra sporen, en Tim… oh Tim. Tim vertelde pas op de dag dat we zijn nummer gingen horen dat hij een zangeres, Zoe de Jong, had geregeld via z’n vriendin, en saxofonist Tim van Meel had gevraagd voor een prachtig intro en interludes door z’n track heen. Jorie betrok de helft van rockband Grim Tim bij z’n project en liet zichzelf naakt vastleggen met een “flying V” gitaar voor z’n edele deeltjes voor de albumcover. Maxim besloot, geheel in tribute naar het origineel, een eigen outro te schrijven waar sommige psychedelische bands jaloers op zullen zijn.”

“Hoe een grappig voorstel kan uitmonden in een leerzaam traject voor iedereen betrokken is bewonderingswaardig, en toen we alle tracks achter elkaar hadden geluisterd voor de eerste keer, was er vooral ook waardering voor elkaar. Jorie en Brian hadden voor de eerste keer een eigen mix gemaakt bijvoorbeeld.”

“Al met al is de EP natuurlijk nog steeds moeilijk serieus te nemen, maar wel een bewijs dat je van elke soort muziek iets kan maken wat je tof vindt. Iedereen ziet er wel iets in om het nog een keertje te doen met een andere track, maar het moet wel spontaan en leuk blijven. We hebben het management van Gerard Joling gemaild met onze muziek, en hopelijk vind ie het leuk en sleept ie ons vooral niet voor de rechter.” 

Nieuwsgierig naar het resultaat? Luister hem hieronder!