Dead Kittens, de stoner postpunk band uit Berlijn, komt weer naar Breda. Na hun allereerste optreden op het BUT Filmfestival in 2016 is het duo weer in de stad. Voor voormalig Bredanaar Dirk Verschure, hij studeerde animatie op St. Joost en woonde zeven jaar in Breda, is het een bijzondere terugkeer. Vorige week verscheen de nieuwe single van Dead Kittens: ‘I’ll Change My Mind’ van het aanstaande album ‘I Am Not A Ghost’ dat 24 mei moet verschijnen. Wij blikken met Dirk vooruit op het album en de show bij Onderstroom Breda in Pier 15.

Hey Dirk, hebben jullie zin in de tour en het optreden in Breda?
“Absoluut! We hebben de afgelopen tijd erg hard gewerkt aan het maken van 'I Am Not A Ghost' en zijn flink aan het repeteren voor de tour, dus we kijken er enorm naar uit het allemaal de wereld in te sturen. Ons allereerste optreden met Dead Kittens was in Breda tijdens het BUT filmfestival en sinds die tijd zijn we als band en als mensen zo gegroeid, ik kijk er naar uit dat te kunnen laten zien.” 

De single ‘I’ll Change My Mind’ heeft een vrij hopeloze, depressieve boodschap? Of willen jullie juist mensen aan het denken zetten?
“Tja, het ligt er natuurlijk allemaal aan hoe je dat nummer interpreteert. De tekst begint inderdaad vrij hopeloos, cynisch bijna. Maar, voor mij gaat het nummer over het veranderen van je gedachte over wat hopeloos is. Ik heb een hekel aan cynisme. We zijn er niet perse mee bezig, “mensen aan het denken te zetten”, ik probeer gewoon te schrijven over waar ik over nadenk of hoe ik me voel. Misschien pikt iemand anders dat dan ook op.” 

In hoeverre is ‘I Am Not A Ghost’ anders dan jullie debuut ‘Pet Obituaries’?
“’Pet Obituaries’ ontstond eigenlijk per ongeluk. KD en ik waren vrienden en eens in de week gingen we voor de lol samen een liedje maken. Dat veranderde langzaam in een album en in een live set. En daardoor veranderden we langzaam in een band. Dat kun je horen op ‘I Am Not A Ghost’. Het album is een stuk eerlijker en volwassener. De nummers zijn meer samengesteld in de repetitieruimte in plaats van achter een computer. Het voelt als ons eerste album dat we echt als band gemaakt hebben. Er zit ook veel meer ervaring in. Meer emotie. In oktober verloor ik mijn vader, alle teksten waren toen al klaar, maar ik moest nog wel alles inzingen. Dat alles zit er allemaal in.” 

“We hebben ook gekozen voor ander artwork. Waar ik bij ‘Pet Obituaries’ nog alles bij elkaar tekende, wilden we nu iets totaal anders. Een goeie vriend van ons, de in Berlijn wonende Nederlandse kunstenaar Niels Kalk, hebben we alle demo's van het album gegeven en hij heeft gebaseerd op wat hij hoorde collages gemaakt. Uiteraard een cover en voor het boekje in de cd en de lp. Het is samen met de muziek een erg mooi geheel geworden. Het voelde alsof alles prachtig op zijn plaats viel! Voor ons gaat ‘I Am Not A Ghost’, letterlijk over Dead Kittens een jaar na het maken van ‘Pet Obituaries’.”

Wat kunnen we verwachten van Dead Kittens live?
“We spelen hard en intens. Met alleen een drum en een basgitaar ben je qua sound natuurlijk vrij beperkt. Maar we gebruiken ook samples en op sommige nummers speelt KD de drum, synthesizer, sample pad en achtergrond vocals, allemaal tegelijkertijd. Ik rag er ook een lekker goor basgitaar geluid uit. Het is een lekker rauwe show, maar zonder dat het onmuzikaal wordt.” 

Hebben jullie het album dan al mee?
“Jazeker, alles wordt op dit moment geproduceerd!”

Bagdaddy vs The Blackouts
De andere act op deze Onderstroom Breda is Bagdaddy vs The Blackouts uit Eindhoven. Een project van labeleigenares Bagdaddy. Verwacht een mix van hiphop punk met oosterse beats, revolutionaire electro, Iraakse teksten en een live band. 

Onderstroom Breda is op donderdag 25 april in Pier 15. Kaarten kosten € 3,- in de voorverkoop en € 5,- aan de deur. Check voor meer info het Facebook event