Thijs van den Bosch, a.k.a. Frietboer, brengt 19 oktober een nieuw album uit: ‘777’. Een persoonlijke plaat, rustiger dan voorheen. De beatmaker en muzikant uit Etten-Leur vertelt over ‘777’, de stijl en het gevoel van het album en het maken ervan.

Waarom koos je voor de titel '777'? Zeven is een geluksgetal. Hoe kan een luisteraar dat horen?
“Op het moment dat ik ervoor koos om aan dit album te beginnen, ervaarde ik tevredenheid. Ofwel ik was in een staat van geluk voor een paar weken. Het is een vrij persoonlijke plaat geworden en ik weet niet of de luisteraar mijn gevoel erin kan terug horen. De meeste tracks zijn iets rustiger dan mijn werk voorheen en veel dieper uitgewerkt.”
 
Je stuurde vooraf deze quote van rapper Rakim uit zijn track 'Guess Who's Back': "Word spread I inherited, many ways to say the unsaid. Born with three 7's in my head." Hoe vertaal jij dat? Of moet de luisteraar dat zelf ervaren?
In de hiphop cultuur wordt veel gebruikt gemaakt van codetaal. Deze zin van Rakim raakte mij, omdat ik het een hoogstandje vind van compact taalgebruik. Wat het voor mij betekent: Men erft cultuur/ontwikkeling van degenen die ons voor gingen. En er komt een moment dat je gaat doorgeven wat je hebt geleerd. Dat kan zijn een doel of pad wat men beloopt. En zo'n doel bereiken kan euforisch voelen.”

Frietboer

Qua genres noem je de van jou bekende beats, hiphop, maar ook triphop, waarom die keuze? Wat maakt dit album anders? Of past het in jouw lijn en moest het beestje een naam hebben? Ik hoor industriële beats, heftigs drums en drum & base, en inderdaad trage, zware beats en gesamplede effecten. Boombap beats.
“Ik noem het liever een triphop plaat omdat er onder andere niet op gerapt wordt, maar wel gezongen. De tracks gaan veelal om de sferen die je tegenkomt, zoals melancholie.”

Veel samenwerkingen weer, zoals de Belg Ivolve, ENi-LeSs, Artcloud en Vincent den Hengst. Je kiest per track de beste samenwerking, stem en tekstschrijver? En ook jouw eigen, vervormde stem?
“De sound voor deze plaat is begonnen bij een sample/drumloop collectie van het platenlabel Fremdtunes uit Den Bosch, gespeeld door Salle de Jonge. Het proces begon met opzetjes maken en deze steeds verder uitwerken door ze vaak te beluisteren en melodietjes te verzinnen door mee te neuriën. Het besluit was snel genomen om dit half-valse geneurie op te nemen en gewoon te gebruiken. Als Spinvis en Bob Dylan dat doen, dan ik ook. Vincent den Hengst en Ivolve hebben beide gedrumd, waar Vincent analoog drumde en Ivolve elektronisch. De producer Artcloud vind ik een bescheiden melodie- en atmosfeergenie. Weerthof is gewoonweg: wauw! met zijn altijd bijzondere keuze van geluiden. ENi-LeSs kwam ik tegen in dezelfde periode op het Living Village festival.”

Je gebruikt kunstzinnige woorden als titel. Persoonlijke woorden zo te zien. Je trekt je poëtische lijn door op '777' zoals je dat altijd doet. Is dit ook een poëtisch album voor jou?
“’1998’ is gesampled van een bandje dat opgenomen is in dat jaar, wat ik grappig vond als intro. ‘Ayla’ is een ode aan mijn vriendin, die mij op een miraculeuze wijze uit een diep onbewust dal heeft gehaald, door te spiegelen en er simpelweg voor mij te zijn. ‘M.E.’ staat voor Mother Earth wat altijd een dankbaar gevoel oproept als ik eraan denk. Het album is zeker een poëtische interpretatie van mijn ervaringen van de laatste twee jaar. ‘Woestenburrow’, ‘Tripple’ en ‘Repeat Stop’ zijn gewoon woordgrapjes.

Frietboer - '777'

Je gaf aan dat je het album maakte in een periode waarin je je gelukkig voelde. Voor het eerst in je leven zelfs? Gefeliciteerd! Hoe ga je verder, wat zou je nog willen?
Ik heb inderdaad nog niet eerder zoveel rust en tevredenheid ervaren. Alleen tijdens het maken van het album raakte ik een negatieve spiraal / stemming, maar goed that’s life. Muziek staat ondertussen al op een lager pitje. Hoogstwaarschijnlijk doe ik een derde en laatste Monstertrack in het begin van 2019.”

Het album ‘777’ van Frietboer komt op 19 oktober uit via alle bekende streaming en digitale verkooppunten zoals Spotify, iTunes en Deezer. Twee dagen ervoor zal er al een pre-order beschikbaar zijn.