Enslaved bestaat al meer dan vijfentwintig jaar. In 2015 bracht de band het album ‘E’ uit, wat verwijst naar de rune Ehwaz (ᛖ), wat paard of dualiteit betekent. Sindsdien touren de mannen de wereld rond om het album te vieren. Op 4 oktober stonden ze in de Jupiler Zaal van Mezz met support-acts Krakow en High On Fire.

Om 20:00 uur trapt Krakow af. Zodra de zanger de eerste noten inzet, is het duidelijk: de show zit vol vals gezang. Muzikaal gezien zit het echter wel goed bij de Noorse mannen. Strakke gitaar riffs, keiharde drums De muziek is niet te plaatsen. Het ene moment is het richting post rock, het andere moment is het doom. Voor velen zal dit klinken als een afwisselende show, maar het blijft toch saai. Krakow doet zijn best, maar het weinige publiek lijkt niet onder de indruk. Zelfs als de namen van de andere twee bands door de speakers galmen, blijft het akelig stil. 

Krakow

High On Fire is van een heel ander kaliber. Beweeglijke show, speelsheid richting het publiek en de combinatie van doom- en stonermetal houden de aandacht van de nu volle zaal. Zanger Matt Pike is met zijn ontblote bovenlijf een aparte verschijning. Lang vettig haar, een bierbuik waar je ‘u’ tegen zegt en zijn gitaar halverwege zijn kruis. Ondanks dat het eigenlijk geen gezicht is, blijft zijn optreden toch boeien. De Californische mannen rammen er op los op hun gitaren en drums. Het oorverdovende geluid galmt door de zaal en enkelen pakken zelfs oordoppen om het geluid nog iets tegen te houden. Vergeleken met Krakow zit de show van High On Fire uitstekend in elkaar. Er is niets aan te merken op de zang, de melodieën of het optreden zelf. HOF luidt de hoofdact van vanavond goed in.

High On Fire

Enslaved

Iets eerder dan gepland begint Enslaved aan het optreden. Is maar goed ook, want er was al veel commentaar gekomen op het tijdschema van de avond. De laatste treinen waren voor veel mensen een probleem als de band pas om 22:15 uur zou beginnen. Alhoewel een kwartier eerder niet heel veel meer uitmaakt… De muziek van de mannen is een combinatie van Viking- en black metal. Vooral laatstgenoemde is geen toegankelijke muziek voor de massa, maar door net dat beetje Viking toe te voegen, ligt de muziek makkelijk in het gehoor. Meng daar nog de beweeglijke show doorheen en je hebt een inspirerende avond. Om de avond helemaal af te maken klinkt er na een uur de typische Viking muziek door de speakers. Wat de show volledig afmaakt, is ‘Schipper mag ik overvaren’. Iedereen in de zaal zingt uit volle borst mee. Opvallend is dat de mannen een aardig woordje Nederlands spreken zonder al te veel accent. Al met al kunnen we stellen dat Enslaved alle verwachtingen heeft overtroffen. Ondanks dat het geen toegankelijke muziek is, maken de mannen het toegankelijker door hun eigen cultuur te mengen met black metal en kijken we terug op een geweldige show.