Alsof er nog niet genoeg vette optredens zijn in skatepark Pier 15: op zaterdag 1 december kun je naar de eerste editie van Country Club Breda. Arjen van Opstal (Iguana Death Cult) haalt voor Country Club Breda de vetste bands uit de underground. De bands? DUDS, post-punk uit Manchester en O’Grady, garage rock uit Mortel, in België. Wij vroegen Arjen meer over zijn Country Club.

Arjen, je vond dat er nog niet genoeg vette muziek was in Pier 15 met Surf & Turf? Er moest nog meer underground op de planken?
“Het is vet wat die gasten met Surf & Turf doen, de bands zijn zeker ook goed, maar het is niet per se wat ik in Breda wil zien spelen. Country Club is echt wat ik zelf zou willen zien spelen in Breda, ik denk verder niet na of er hier wel behoefte aan is. Ik hoop gewoon dat mensen mijn enthousiasme kunnen waarderen en wanneer ze de band niet kennen zich aangenaam laten verrassen.”

Je richt je op heel Europa, komt dat omdat je met Iguana Death Cult veel in contact komt met andere, buitenlandse bands? Of is jouw muzieksmaak gewoon zo breed?
“Het is een combinatie van beide. We speelden dit jaar bijvoorbeeld op The Great Escape in Brighton, wat een beetje de SXSW is van Engeland, je bent dan gewoon drie dagen omringd door de vetste bands wereldwijd. Je ontdekt zo een hoop, maar er zitten ook vele uurtjes van Spotify doorklikken bij.”

Waarom koos je DUDS en O’grady voor de eerste editie?
“De bands die op Country Club spelen, moeten je live echt omverblazen. DUDS, zoiets hebben ze bij de Pier gewoon nog nooit gezien. Je kan het live vergelijken met de bands die normaal tijdens het Jazzfestival op dat Cubaanse podium staan, alleen dan aan de amfetamine en ze spelen post-punk. En O’Grady is gewoon het vetste wat er momenteel uit België komt. Luister maar naar hun nieuwe plaat ‘Demarrage’ die op 1 november is uitgekomen.”

Welke genres hebben je voorkeur om te boeken?
“Post-punk heeft momenteel mijn voorkeur, ik denk ook wel dat dit een van de genres is waar nu het meeste in gebeurt.”

Arjen van Opstal

Organiseer je het in je eentje of zijn er meer Iguana’s of andere bekenden betrokken?
“Momenteel organiseer ik het alleen, maar ik sta natuurlijk open voor mensen die me ermee willen helpen. Wellicht dat er in de toekomst ook een club ergens anders geopend gaat worden. Verder pin ik me niet echt vast aan één locatie, het lijkt me ook erg vet om in de toekomst bijvoorbeeld een avondje te organiseren op randprogrammering van Eurosonic ofzo. En qua Breda: de Pier is een goede venue om de grotere bands te boeken, maar het lijkt me ook vet om op gekke locaties in Breda wat kleinere bands te laten spelen.”

Hoe vaak ga je Country Club Breda houden per jaar?
“Bij Country Club wil ik alleen voor kwaliteit gaan, het hangt er gewoon vanaf of ik een goed aanbod heb. Maar ik kan al wel verklappen dat 12 januari al de volgende is.”

Surf & Turf begon ook in Pier 15 en kwam al snel met een buitenfestival, zou je met Country Club Breda ook die kant op willen? Of moet de underground gewoon groezelig binnen blijven?
“Met Iguana Death Cult hebben we al een keer een podiumpje op Surf & Turf Festival gehad en dat was echt heel leuk om te doen! We hadden toen onze bus als podium gebruikt met een tent ervoor en het publiek om de band heen (DH: Iguanarama in 2016). Zoiets zou ik me ook wel kunnen inbeelden voor Country Club, klein, gelijkvloers en intens!”

Welke bands staan er hoog op je verlanglijstje?
“Het zijn er heel veel maar mijn top 3 is momenteel:  Warmduscher, Uranium Club & Crack Cloud.”

Welke bands die nu groot zijn had jij graag geboekt als underground act?
“Parquet Courts en Thee Oh Sees.”

Country Club Breda, zaterdag 1 december vanaf 20:00 uur in Pier 15. Schade: € 5,-. Check het Facebook event voor updates.

Country Club Breda