De vierde editie van December Tapes is op 1 december in het Chassé Theater. Na eerdere edities in Mezz en Grand Theatre doet de organisatie van Memory Serves (There There en Tom Prevoo) een step up naar het theater en wel zaal MK2. Deze editie doen er meer dan twintig muzikanten en bandleden mee van o.a. DELUSIONALS, There There, Flip Noorman, STINCE, Lisa van Nes, STEEV, Aline Hilderink, Little Symphonies, Telephant en Frantic. Daarnaast vindt er voor het eerst een samenwerking plaats met danseressen. We vroegen Joep Gudde (There There, Memory Serves) wat meer te vertellen.

Gefeliciteerd! Van Mezz naar het Grand Theatre naar het Chassé nu. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? 
“De theatersetting van de vorige editie in het Grand Theatre was ons zo goed bevallen dat we dit graag nog eens over wilden doen. En dan natuurlijk niets liever dan in hét theater van Breda: het Chassé Theater. Het leek ons vooraf een onmogelijke optie, want zo’n theater is altijd al ver van tevoren volgepland. Maar we zijn gewoon het gesprek aangegaan en hebben met zaterdag 1 december een mooie datum voor de vierde editie weten te pakken. We zijn ook erg blij en trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Het is in het theater, gaat het publiek zittend genieten of gaan de stoeltjes aan de kant?
“Het publiek kan fijn zittend genieten van de show. Deze duurt twee uur met een pauze halverwege. De avond is dus een stukje korter dan vorig jaar. Die vonden wij achteraf gezien met ruim drie uur ook wel erg lang.”

December Tapes repetities

Ik zie geen bands op het affiche, maar juist 25 namen van muzikanten en artiesten. Betekent dit dat de hele avond bestaat uit samenwerkingen?
“Nee, er treden ook bands en singer-songwriters op. Zo speelt STINCE een toffe jazz set, Flip Noorman een paar liedjes en spelen wij met There There een bijzondere set. Maar er zijn dit jaar inderdaad weer unieke samenwerkingen. Rapper STEEV treedt bijvoorbeeld op met vier drummers en er is een ‘December Tapes band’ met wisselende muzikanten die tributes brengen. We vonden het ook wel eens tof om niet alleen de bands te promoten, maar juist de mensen erachter.”

Ik zag ook dat dansgroepen betrokken zijn, kun je daar iets over zeggen? Welke vernieuwingen zijn er nog meer?
“We zijn met There There de samenwerking aangegaan met twee danseressen. Zij zullen een performance geven tijdens ons optreden. Eigenlijk proberen wij onszelf elk jaar uit te dagen om iets nieuws te doen. Met de theatersetting dit jaar lijkt ons het tof om met danseressen samen te werken. Wij zijn zelf ook erg benieuwd hoe het er uit gaat zien.”

Flip Noorman is de grote verrassing, wat wordt zijn rol en hoe kwam je bij hem uit?
“We hebben al lang de wens om een artiest op het affiche te krijgen die de regio overstijgt. Flip Noorman heeft in 2016 speciaal voor Breda Barst samengewerkt met Bredase basisschoolkinderen aan een lied. Het goede doel van deze editie sluit hier mooi bij aan. Dit jaar halen we namelijk geld op voor ‘Venster op de Wereld’. Dit is een nieuw project om alle groepen 3 van de basisscholen in de Bredase regio één keer per jaar naar het theater te laten gaan en zo kennis te laten maken met cultuur. Daarom benaderden wij Flip Noorman en hij was direct enthousiast. Hij komt in januari terug naar het Chassé voor zijn eigen theatershow ‘De Big One’. Dan speelt hij met zijn complete band. Bij ons geeft hij solo een kleine try-out.”

December Tapes 2018

Flip Noorman