Passing Goat en Shht: lekkere aftrap Onderstroom Breda in 2017

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Max Fransen ,

De eerste Onderstroom Breda van 2017, met Passing Goat en Shht in Club Solo. Passing Goat plaatste vlak voor Onderstroom Breda twee veelbelovende video’s op hun Facebook pagina waarin de band aangeeft nog dichter te komen tot hun gedroomde stijl van muziek maken. Shht uit Gent maakte een tussenstop onderweg naar Groningen, voor een optreden op CokSonic/Eurosonic. Dj Yan de Hoogh draaide de plaatjes.

Passing Goat liet gisteravond, vlak voor Onderstroom Breda, twee videos los op Facebook waarvan de eerste ‘Hibernation’ (door de band en Stein de Bont) met de tekst: “We worked two years to build our sound and coming closer and closer to what we feel and want to express. This is the beginning of our musical journey” en een video voor ‘Century Of The Nile’. Die eigen weg waar we de band vorig jaar in de aanloop naar Breda Barst al over spraken. De belichting is passend, met licht van onderen en projecties op de band. Zo verwordt het vanzelf de zelfbenoemde surrealistic psychedelic sounds! Passing Goat opent loom en lekker, met een langzame opbouw. Het is mooi om te zien hoe de band de muziek op zijn eigen manier aanpakt en live brengt. Dat het af en toe tot socializen in het publiek leidt, deert de vier niets, daar in hun eigen wereld. Voor wie luisterde of er niet bij was: Passing Goat is alweer beter geworden. De tijd nemen en op je gemak keuzes maken loont. Nu ook met zanger en gitarist Guy Ouwens op een, niet enorm aanwezige, saxofoon bij twee nummers, waaronder ‘Century Of The Nile’.

Shht, dat je uitspreekt als om iemand tot stilte te manen, bestaat uit vijf jongelingen uit Gent. Al bij de laatste minuten van de soundcheck gaat de projectie aan: een compilatie volledige afleveringen van kinderprogramma Tik Tak. Vorig jaar omschreef een jurylid van Humo’s Rock Rally Shht nog als “Evil Superstars, zonder de humor.” Dat is niet helemaal waar, want Shht is grappig en doet alles om in check te blijven met het publiek, “alles nog ok?.” Het is misschien niet dezelfde humor van de legendarische band Evil Superstars, beklijven doet de band wel. We zien een soort chaotische sludge party rock, met enorm veel enthousiasme gebracht. Doet een beetje denken aan het opgeheven The Fudge, maar dan nog energieker. De bassist bespeelt ook de toetsen en de gitaristen en hij draaien vaak aan de pedaal- en effectenkastjes, ook binnen songs. Zanger Michiel vervormt zijn stem geregeld met auto-tune-achtige effecten. Shht laat je een refrein over ‘Jezus Christus’ meezingen en meeklappen bij een lied over Afrika. Eclectisch? Ja. Ze slapen bij de organisatie in Breda, zodat ze morgen fris door kunnen naar Groningen, voor een optreden op Eurosonic. 

Gezien: Onderstroom Breda met Passing Goat, Shht. Club Solo, vrijdag 13 januari 2017.