Derde Punkrock Riot: een grote, gezellige dialect dis

Vlaamse en Haagse punkrock in Breda

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Bastiaan Reiters ,

De derde editie van Punkrock Riot in Mezz Kleine Zaal bracht vrijdag 30 september wederom drie bands: uit België Young Hearts en Coma Commander en Drunktank uit Den Haag. Met leden van Harsh Realms achter de draaitafels. Door liefhebbers, voor liefhebbers, want Punkrock Riot vindt dat er te weinig punk is in Breda.

Young Hearts uit het Vlaamse Hemiksem begint retefanatiek aan hun set. Frontman en zanger Tom Schrey leunt met zijn voet op een van de monitors op het provisorische podium voor hem, op zo’n manier dat al bij het tweede nummer er eentje vanaf valt. Hij verontschuldigt zich, maar het ding is nog heel. Gek dat er daarna niets meer gebeurt, hij sleurt en springt blijkbaar afgemeten door. Ze vinden het “gezellig hier, we verhuizen.” Om daarna met ‘Hollands’ accent een ‘kuffer’ aan te kondigen. Harde, meebrulbare en snelle punk om de avond op te warmen.

Coma Commander is een stuk melodieuzer. De band bestaat sinds 2012, twee jaar langer dan het bevriende Young Hearts, en speelde dit jaar op punk festival bij uitstek Groezrock. Drummer Ward Donders, bassist Jef Donders en gitarist Jens Rubens leggen met z’n drieën een solide basis waarbij zanger Bram Sels en gitarist/zanger Jeroen Sels kunnen excelleren. Bijvoorbeeld met “het volgende lieke gaat over uw baas binnendoen.” De band uit Diest is melodieuzer en breidt geregeld verrassende eindjes aan hun ook al meezingbare songs. En het ‘Never Say Diet’ shirt van zanger Bram Sels is gewoon vet.

Afsluiter Drunktank komt helemaal uit Den Haag en vindt het allemaal ‘fukkin masterlijk’ en tegelijkertijd ‘keigoed allemaal’, om de Brabantse zachte g nog wat verder uit te melken en met Haagse bluf te dissen. Vooruit, het mag, de band was al eerder in Breda, bijvoorbeeld op Bastard Fest, en brengt een pak volk op de been, sommigen zelfs uit Den Haag. Drunktank, vernoemd naar de politiecel waar dronken gasten mogen afkoelen, bestaat al sinds 2003. De vier, die naast frontman Pim Troost allen zingen, zijn de veteranen vanavond. Grapjes over ouder worden en papa zijn, ontbreken dan uiteraard niet. Gezellig is het sowieso, met kleine pits vanaf het derde nummer.

De muziek is punk en metal en daardoor wat agressiever aangezet dan de snelle en melodieuze punk van daarstraks. Drunktank wordt vaker geprezen om de dubbele gitaren, met typische metalriffs en -versnellingen. De invloeden van Iron Maiden, “our gods”, zijn duidelijk hoorbaar: zeker als er een uitstapje naar ‘The Trooper’ wordt gemaakt. De meezingers ‘We Will Not Survive’ en slot ‘Last Man Standing’ zijn al bekender en worden meegezongen. Skatepunk, jaren tachtig metal en een melige band, helemaal prima.

Wat is er mooier dan liefhebbers die uit eigen interesse op roadtrip gaan langs podia en jeugdhuizen in Nederland en België en het beste en vetste wat ze daar zien naar je stad halen? De volgende editie is 25 november, dan met The Priceduifkes, Sweet Empire en As We Go.

Gezien: derde editie Punkrock Riot met Young Hearts, Coma Commander, Drunktank. Mezz, vrijdag 30 september 2016.