‘The Final Countdown’ must see in Electron tijdens BredaPhoto

“tudududu... tududududu”

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Het nummer is inmiddels dertig jaar oud en niet kapot te krijgen, tijdloos op zijn eigen manier. Het was in 1986 de best verkochte single in Nederland. De Belg Koen Theys verzamelde meer dan 2000 clips en fragmenten van YouTube van het liedje met het onverslijtbare riedeltje “tudududu... tududududu” en maakte van al die fragmenten in 2010 één video kunstwerk: ‘The Final Countdown’. Die installatie is tijdens BredaPhoto te zien in kunstreactor Electron. We raden hem je graag aan.

Esther van Rosmalen van Electron: “Het thema van BredaPhoto ‘You’ of ‘Do it Yourself’ gaat over het creëren van eigen voorwaarden om je te verhouden tot de maatschappij. Dat zou in de vorm van een community kunnen zijn. Grofweg zijn er naar mijn mening drie vormen van communities te onderscheiden: communities die ontstaan door een gemeenschappelijk belang, de meest ideële vorm, communities die gecreëerd worden, denk aan bedrijven en overheden waar de klantenservice ineens een ‘community’ is en als laatste de communities die een sluimerend bestaan leiden totdat iemand ze ‘ontdekt’. In ‘The Final Countdown’ legt beeldend kunstenaar Koen Theys zo’n community bloot: duizenden mensen, kinderen, kerkkoren, brassbands,  orgeldraaiers, jongeren in oude garages, schoolbands en zelfs stadions vol, overal ter wereld, in alle lagen van de bevolking zijn er mensen die hun eigen versie van de blijkbaar wereldberoemde hit van de band Europe vertolken.”

Je ziet inderdaad orkesten, schoolklasjes, coverbands, drumbands, toetsenisten met een webcam, dansmariekes, talentenjachten, een Japanse rockband op een groot podium, musicals, mannen, vrouwen, kinderen, het publiek bij een optreden, een fragment uit een tv-show ‘cumpliria 90 aňos’, dwarsfluiten, blokfluiten, telefoon apps, flesjes, one man bands, strijkers. Mensen wereldwijd en van alle leeftijden, in één steeds chaotischer wordend videokunstwerk op drie grote schermen in Electron. De beeldkwaliteit is schokkerig, onvoldoende voor het grote scherm en vierkant, het geluid is al even matig, maar wél echt zoals het op YouTube staat of heeft gestaan. Je ziet en hoort hoe Europe’s grootste hit, hoe lullig ook, mensen overal vrolijk maakt en verbindt. Of hoe beginnende muzikanten oefenen op hun slaapkamer of repetitiehonk.

Overslag Festival
‘The Final Countdown’ is een absolute aanrader tijdens BredaPhoto. Je gaat gegarandeerd vrolijk naar buiten, met een deuntje in je hoofd. Nog te zien in Electron tot 30 oktober. Bijvoorbeeld tijdens het slotweekend tijdens het Overslag Festival, waar beeld en geluid samen komen op een geheime locatie in Belcrum en de Spoorzone. De diverse culturele broedplaatsen in dit gebied werken dan samen: STEK,  Pier 15, Electron, Podium Bloos, Belcrum Beach en Kop in samenwerking  met Pop Organisatie Breda (POB).