Diggy Dex trekt clichés uit de kast in Mezz

Linde Schöne weet aan het eind een applaus te bemachtigen

Tekst: Tessa Gorissen. Foto's: Michael Bastiaansen ,

Met 'Slaap Lekker' brak Diggy Dex in 2006 door in Nederland, maar met ‘Morgen Komt Het Goed’ wist in één klap heel Nederland wie deze rapper en poëet was. En dat allemaal door die ene verschrikkelijke aanslag in Brussel. Tegenwoordig toert hij door Nederland met zijn najaarstour. Op 21 oktober stond hij in de Jupiler Zaal van Mezz met support-act Linde Schöne.

In een half lege zaal begint Linde Schöne aan haar dansbare setlist, afgewisseld met enkele ballads. De Nederlandstalige nummers gaan over liefde. Vooraan bij het podium staat wat publiek, terwijl de rest een gezellig praatje maakt, waardoor de zangeres bijna niet te horen is. Schöne blijft professioneel en zingt onverstoorbaar door. De loepzuivere stem overvalt je als een mooie dagdroom. Vooral tijdens een akoestische cover van Evan James sla je stijl achterover. Om haar vocalen extra kracht bij te zetten gaat ze halverwege het nummer staan. Na het akoestische deel komen de beats terug, geproduceerd met een MacBook en samples. Een deel van de set zou prima thuishoren bij een act van Amsterdam Dance Event dit weekend, maar het andere deel bewijst waarom zij in het voorprogramma van Diggy Dex staat: hiphop overheerst. Toch zal een groot deel zich morgen niet meer herinneren wie er op het podium stond door het vele gepraat. Aan het einde weet ze toch met applaus het podium te verlaten. Verdiend.

Warmte en Clichés 
Niet veel later stroomt de zaal vol voor Koen Jansen, oftewel Diggy Dex. Wanneer Skiggy Rapz het podium op komt rennen om de rapper aan te kondigen, is het applaus oorverdovend. Er wordt niet meer ongestoord door de muziek gepraat zoals bij Linde Schöne. Als Skiggy Rapz niet praat, zou je een speld kunnen horen vallen. In hoog tempo rammen liveband en Diggy Dex de nummers van het onlangs verschenen album 'Golven' er doorheen. Zodra Dex vraagt wie het album al heeft, staat hij met open mond te kijken. “Zoveel mensen had ik niet verwacht. Dank je wel hiervoor”, zegt hij met pure oprechtheid in zijn stem. Daarna voegt hij er aan toe dat hij in 2017 in het Koninklijk Theater Carré staat. Iets waar hij zelf enorm trots op is, omdat hij de eerste rapper ooit is die hier op mag treden. De interactie is duidelijk aanwezig tijdens de show. En als je denkt dat het niet meer kan, doet de rapper er nog een schepje bovenop. Hij laat het publiek plaats maken en stapt met microfoonstandaard van het podium.

'Morgen Komt Het Goed' en een oproep van de zanger om de LED verlichting van de telefoons aan te zetten, zorgen voor een felverlichte zaal en geven het nummer net dat extra beetje persoonlijkheid dat het nodig heeft. Niet alleen Diggy Dex neemt zijn plek in tussen het publiek, maar de gehele band om te jammen. Om binnen de clichés van een optreden te blijven, is er ook tijd vrijgemaakt om te kijken welk deel van het publiek het luidst is. Het resultaat? Beide kanten krijgen ieder één biertje, die gedeeld moet worden met de gehele kant. En bier vloeit rijkelijk. Meerdere malen trekken Skiggy Rapz en Diggy Dex een blikje bier open, waarbij geproost wordt op het leven. Het is juist die combinatie van bier, energie en interactie die de show sterk maakt. Band en zaal zijn één, Linde Schöne zingt een nummer mee en Skiggy krijgt de kans om zijn eigen verses te rappen. De bezoekers zingen, dansen en klappen en voordat je het weet is de show alweer afgelopen.  

Gezien: Linde Schöne en Diggy Dex, Mezz Jupiler zaal. Vrijdag 21 oktober 2016