Fotoverslag Club 3voor12/Breda met AbSoulute, Rank & File en Passing Goat

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Magnus Gommers ,

Vrijdag 7 oktober was er weer een Club 3voor12/Breda in Mezz Kleine Zaal. We hadden thema's of rode draden losgelaten. Wat dan wel? Drie fijne, talentvolle Bredase bands. Soul, alternatief en heavy. Op de clubavond kwam het allemaal voorbij. Een fotoverslag!

Je podiumdebuut maken nadat je veertien jaar geleden een band begon, het is het straffe verhaal van AbSoulute. Begin dit jaar bliezen Wouter Verwaal (toetsen) en Bas Deenik (gitarist) hun project nieuw leven in en trokken drummer Hans Mulders, bassist Robert Bakker en zangeres Jutta Deenik aan, want hun muziek verdiende een podium. Van instrumentale lounge met live dj naar een volledige funk, soul, latin en jazz band. Familie en vrienden wachtten geduldig en vullen de kleine zaal van Mezz. Het wachten wordt beloond, want wat een debuut! Geven we vaak de eerste spot aan beginnende bands, daar is bij AbSoulute geen sprake van, de ervaring en uitstraling spat ervan af, zelfs tijdens wat ze zelf een try-out noemen. De muziek heeft diezelfde ziel en bezieling en past ook perfect op een jazzfestival, zoals zangeres Jutta al flirtend met het publiek voorstelt.

Rank & File vormt het hardere middenstuk van de avond en het publiek heeft een soort wisseling van de wacht. De band van vocalist Leon Heesterbeek, gitarist Peter Westerlaken, bassist Pieter Broens en drummer Amadeus Johannis heeft zijn eigen schare fans en vrienden opgetrommeld en brengt de verwachte eruptie op het podium, gekoppeld aan strak spel. En in tegenstelling tot drie eerdere optredens, hangt nu wél de nieuwe back drop met het logo achter de band. Hetzelfde logo dat het eerste album van de band siert dat sinds juli uit is. Wat begon als Rage Against The Machine coverband, begint steeds meer eigen smoel te krijgen, met nog wel heel duidelijke links naar jaren negentig cross over bands als RATM en Urban Dance Squad.

“Onze muziek is niet altijd even makkelijk” vertelde Passing Goat in de aanloop naar Breda Barst nog aan 3voor12/Breda. Dat geeft niet, al hou je het risico voor een lege Mezz Kleine Zaal te staan, ook als afsluiter. Niets van dat, als het viertal de eerste noten aanslaat en aan een lang uitgesponnen nummer begint, blijft de zaal fijn gevuld. Passing Goat speelt een lekker psychedelische set met veel sixties geluid, waarbij gitarist Niels Buijks regelmatig naar de knoppen aan zijn klankpedalen gaat om nog meer lagen toe te voegen. Zanger en gitarist Guy Ouwens heeft weer veel reverb op zijn zang en ook bassist Stijn van Dalen en drummer Evert Knaap gaan met hun spel mee op in de vibe die het geluid van Passing Goat zo interessant en boeiend maakt. Geen gemakkelijke afsluiter, wel een heel prettige. De tijd is rijp voor een eerste EP, al zullen ze zelf het tempo wel bepalen.