Maurits Pauwels Groep voelt geen showbizz gezelligheid

maar is gewoon gezellig in Mezz Kleine Zaal

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Tijdens Ik Zie U Graag 2014 verklapte Mauro Pawlowski dat hij werkte aan een Nederlandstalige plaat die hij als Maurits Pauwels zou uitbrengen. Nu, in 2016, is het dan zover en is ‘Afscheid In Kloten’ zijn officiële debuut in het Nederlands. Het was sowieso al een drukke periode, Pawlowski kondigde immers aan dEUS te verlaten. Wij zagen hem met de Maurits Pauwels Groep op de planken van Mezz kleine zaal.

Al na een paar nummers heeft Maurits Pauwels, die veel gelijkenissen vertoont met Mauro Pawlowski die we kennen van Evil Superstars en als voorheen langst zittende oud-gitarist bij dEUS, het door: het is dan niet heel druk in Mezz Kleine Zaal maar “er is echte gezelligheid, geen showbizz gezelligheid.” Eind september kwam zijn debuut ‘Afscheid In Kloten’ uit en dat mogen we nu mee vieren. Maurits verzamelde een ervaren band rond zich met gitarist Sjoerd Bruil, drummer Jeroen Stevens, pianist Bram Weijters en bassist Tim Vandenbergh. Muzikanten waarmee Pawlowski, eh… Pauwels, eerder speelde in Engelstalige groepen als Hamster Axis, Hitsville Drunks en Gruppo di Pawlowski. De Maurits Pauwels Groep treedt nog niet zo lang op met deze liedjes en de muzikanten hebben veel talent, maar ook wat behoefte aan bladmuziek.

Feestnummer ‘Nieuwe Apenjaren’ zit al vroeg in de speellijst. Ook ‘het quotum ellende en algemene mistroostigheid’ haalt de groep met het vrolijk klinkende ‘Anneliese Michel’ over het waargebeurde exorcisme van een jong, gelukkig Duitse meisje in de jaren zeventig en toekomstige meezinger ‘Een Dode Nabij’. ‘Kop Op Dronken Minnaar’ hadden we al eens gehoord in Breda, in 2012 of 2014 of allebei. ‘Terug Naar Limburg’ is een fris nieuw lied met lange introductie en muzikale jazz finale over de stad en de lifestyle en de haast ontvluchten en nog even langs een pop up bruine kroeg, maar dan toch terug naar Limburg, waar Maurits vandaan komt. Hij verklapt de country wortels van ‘Klojo Uit De Regio.’ Het spel oogt nonchalant, maar Maurits en zijn groep weten precies wat zij doen en de intelligente teksten zijn om van te smullen. Wat jammer toch dat er niet meer volk uit Breda en omstreken op af is gekomen vanavond.

Je kunt als herinnering het 7” vinyl schijfje kopen, dat als stunt eerst exclusief via online marktplaats Tweedehands.be op de markt kwam. En waarom niet? Beide liedjes ‘Een Mooie Tijd’ en ‘Stille Oude Wereld’ komen vandaag voorbij. De clip van ‘Een Mooie Tijd’ staat symbool voor het gevoel van het album: weemoedig, melancholisch, grappig en gezellig. Ja, we hebben het over de liedjes want daar draait het ook om bij Maurits Pauwels Groep, muzikaal zit het goed en de zanger is in vorm en deelt droge grapjes uit.

Zijn er ook missers? Ja, het mooie ‘Hier Een Liedje’ en het afscheidslied van het album ‘Afscheid In Kloten’ blijven in de tas. De uitsmijter en grote finale ‘Wat Over Mij Kwam’ maakt echter veel goed en wordt met voldoende gevoel en concentratie gebracht om tevreden huiswaarts te gaan. Die solo van Sjoerd Bruil op het laatst was ook onvergetelijk.

Gezien: Maurits Pauwels Groep. Mezz Kleine Zaal, zondag 13 november 2016.