Strijden om de laatste twee plaatsen op December Tapes vol. II

Gezellige competitieve sfeer in de Bruine Pij

Tekst: Kyki Vermaire Foto's: December Tapes, Kyki Vermaire ,

Zes bands strijden voor de laatste twee plekken op December Tapes, waarop in totaal tien lokale bands/artiesten een nummer akoestisch presenteren. Niet alleen staan deze artiesten op dit album, ook zal er weer een albumpresentatie zijn in Mezz. At First, Renseen, Fools Never Differ, Julie Dexx, The Spvrk en Oakwood speelden zondag 29 mei 2016 in café de Bruine Pij. Elke band kreeg circa tien minuten de tijd om twee of drie nummers te spelen.

De eerste band die op het podium verschijnt, is de rock/metalband At First. Een metalband die (semi)akoestisch optreedt, is een uitdaging en bij At First lukt het redelijk. Toch blijft een hoogtepunt achterwege. Desondanks een leuk optreden met een relatief nieuw nummer, gebaseerd op een onbereikbare liefde. Renseen is de volgende band die het podium in de Bruine Pij mag betreden. Dit is de tweede keer dat ze als Renseen optreden, wellicht ken je het duo ook als Two on the Moon. Gewapend met slechts toetsen en drums spelen ze nummers die goed bij het concept van December Tapes passen. Warme klanken, soms wat ingetogen, maar een streling voor het oor. Het aantal leden van de band hoeft niet altijd groot te zijn om succesvol te zijn. Fools Never Differ is ook bekend als krachtig trio, maar deze middag zijn de gebroeders Crielaard aanwezig als duo. De heren spelen gitaar en zingen tweestemming, ze dragen inmiddels behoorlijk wat ervaring mee en dat hoor je. Het gitaarwerk is op goed op elkaar afgestemd, zang en volume zijn krachtig, bijna bombastisch, maar wel compleet. Julie Dexx mag als vierde band de bühne betreden. Wanneer je je ogen sluit klinkt alles prettig, weer zo’n band die goed in het concept past. De zangpartijen zijn prettig om naar te luisteren. Met de regen op de achtergrond en de gezellige drukte in het café is het sfeervol. Na drie nummers is het tijd om te stoppen, de volgende band staat alweer te wachten. De jonge band The Spvrk is nog niet zo heel lang bezig, toch hebben ze door middel van crowdfunding het debuutalbum ‘Galaxies’ gemaakt. Prettig klinkende muziek, een beetje zoet, maar over het algemeen sfeervol en catchy waardoor je kleine foutjes door de vingers ziet. Soms klinkt de Engelse uitspraak niet helemaal prettig, toch gaat The Spvrk als een frisse wind door hun tien minuten, misschien is December Tapes nog net wat te vroeg voor hen, maar een potentiële kandidaat voor de in de toekomst. De laatste band van deze middag is Oakwood. Het podium is bijna te klein voor de band en wanneer iedereen een plekje heeft gevonden start de band. Oakwood is een formatie die de meerdere vocalen goed op elkaar afgestemd. Het ligt prettig in het gehoor, misschien wel iets te comfortabel en is de kans aanwezig dat je afgeleid raakt.

Het was nu aan de jury, bestaande uit Adam Couweleers van Lost Lions of India, Tom Prevoo van Fixed Fight Bookie en 3voor12/Breda, om een keuze te maken. De acts die zich bij December Tapes vol. II mogen voegen zijn Fools Never Differ en Renseen! Binnenkort worden de overige acht acts aangekondigd.

Gezien: December Tapes selections: At First, Renseen, Fools Never Differ, Julie Dexx, The Spvrk en Oakwood. Café de Bruine Pij, zondag 29 mei 2016.