Vooruitblik Suck City Rock ’N Roll Bash in Mezz met o.a. Big Bat en foto-expo Robbert Nijs

Unieke samenwerking Batmobile en bigband Bosco

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Robbert Nijs ,

Mezz organiseert zondag 5 juni de eerste editie van Suck City Rock ’n Roll Bash. ’s Middags en ‘s avonds staat de Bredase poptempel in het teken van de rock ’n roll life style en Suck City Breda. Ouderwetse én hedendaagse rock ’n roll staan in de spotlights met stands, kleding, platen, auto’s en motoren, een foto-expo, life style en veel live muziek. We blikken uitgebreid vooruit met Jeroen Haamers die met Bamobile een unieke samenwerking heeft met bigband Bosco en onze eigen Robbert Nijs over zijn expositie, de fotograaf die zich al twee jaar vol plezier en enthousiasme onderdompelt in Breda Suck City.

Jeroen Haamers van Batmobile over de samenwerking met Bosco als Big Bat en Suck City

Jullie treden op met bigband Bosco als Big Bat. Is dat de eerste keer dat Batmobile met een bigband speelt? Hoe gaan de repetities?
“Ja dit is de eerste keer met bigband. Dat is voor ons spannend, aangezien we al 33 jaar in dezelfde bezetting de RnR-machine draaien. We hopen dit met de bigband naar een nog energieker niveau te tillen. We hadden deze week de eerste repetitie met Bosco en ik ben heel benieuwd hoe het live gaat zijn. De ideeën zijn veelbelovend!”

Is Breda voor jou nog steeds Suck City? Of is het hier nu anders dan toen?
“Ik vind dat er een degelijke en zeer levendige scene is in Breda voor niet-top-40 muziek en de subcultuur die daarbij hoort. Of dat nu de hotdogs van de dokter zijn, Mr. Wally's knipkunsten, de naalden van de Bunkers of de rollende meiden.....er is echt wat te doen in Breda in tegenstelling tot zo'n tien jaar terug, toen de geuzennaam Suck City werd verzonnen. Het blijft een goede naam, dus we houden 'm in eer. Ook met de gedachte dat we niet in slaap moeten vallen en moeten blijven rocken. Nondeju!”

Kunnen we 3 juni Batmobile klassiekers verwachten, of is er meer...?
“Wellicht nog een paar nummers van het nieuwe album, maar vooral klassiekers, waarvan er zo'n tien met bigband gespeeld worden. Dus toch wel een aanzienlijk deel van de show wordt heel anders. Het gas gaat erop!”

Robbert Nijs, fotograaf uit Breda, onder andere voor 3voor12/Breda

Waarom koos je Suck City als onderwerp?
“Poe, een hele bewuste keuze was dat niet in het begin, maar gewoon ontstaan. Ik maak met plezier foto’s voor 3voor12/Breda en kwam zo wel eens bij WanTwo Trash, dat beviel mij wel. Ik hou wel van wat stevigere muziek en mijn stijl van fotografie paste wel voor mijn gevoel. Ik word zeer blij van enthousiaste mensen, dat is mogelijk wel de rode draad in dit verhaal. Victor van Zutven ging een barbershop beginnen en mijn stijl van foto’s bevielen hem. Hij vroeg of ik foto’s voor hem wilde maken en zo ging het balletje rollen. Voor ik het wist, werd ik uitgenodigd voor een leuke jamsessie met The Pinebox Boys, leerde ik een gezellige groep mensen kennen die uiteindelijk weer op de evenementen kwamen waar ik al foto’s maakte, ontmoette ik de lovely roller dolls enzovoorts. Ik begon de verbanden te zien en Suck City werd voor mij duidelijk. Ik raakte enthousiast, was bezig met een eindproject voor mijn 5-jarige opleiding Fotokunst en besloot het onderwerp te wijzigen in Suck City. Ik kreeg daar veel meer energie van en wilde dat vastleggen.”

Wat maakte de scene zo interessant?
“Het enthousiasme van de ‘bewoners’ van Suck City en de veelzijdigheid. Er is veel respect naar elkaar, veel interesse in elkaar en de leuke reacties die ik kreeg op foto’s die ik maakte. Men houdt van een leuk feestje en heeft een gemeenschappelijke voorliefde voor, oude en hedendaagse, rock ‘n roll. Het is een bonte groep mensen die creatief zijn, sociaal en gelijkwaardigheid uitstralen. Ze zijn er voor elkaar, gelukkig voornamelijk tijdens leuke feesten, maar ze zijn er ook in mindere tijden. De spontaniteit, gezelligheid en het enorme enthousiasme naar elkaar en ook naar mij waren voor mij een enorme drijfveer en voelde het goed om hier in te bewegen.”

Wanneer besloot je dat er drie tijdschriften van 36 pagina's zouden komen en waarom?
“Voor de opleiding moet ik een eindwerk, een project,  presenteren aan een vakjury, maar ik wilde ook voor de bewoners van Suck City iets presenteren dan alleen de foto’s op de internetsite. Vanaf het begin wilde ik Suck City gaan documenteren in een boek in plaats van enkele ingelijste afdrukken. De eerste conceptversie van een boek was vorig jaar voor de zomer gereed. Het was een mooi en degelijk fotoboek, met een dikke bedrukte kaft in een liggend formaat. Het was te mooi, netjes, strak en degelijk, paste niet bij Suck City. Het moest stoerder, roestiger, vetter of hoe je het wilt noemen, meer rock ’n roll uitstralen in plaats van een keurig fotoboek. In magazine stijl kwam dat veel meer tot zijn recht. Alsof het een rockmagazine is. Handzaam, makkelijk bladeren, foto’s over de volle pagina’s en lekker dynamisch. Je moet ook echt soms met het magazine draaien om de foto’s goed te kunnen bekijken. De dynamiek van Suck City heb ik geprobeerd om ook in het magazine over te laten komen. Niet alleen door de foto’s, maar juist ook door de layout. Je kunt er zo lekker vlot doorheen bladeren, maar ook lang blijven kijken bij een beeld. Zoekend of je er toevallig ook op staat.”

Verschilt de inhoud, of alleen de covers?
“De drie magazines hebben ieder andere foto’s. Deel 1 en 2 bevatten ieder andere activiteiten. Zo bevat deel 1 bijvoorbeeld foto’s van Mr. Wally, de Rollerdolls en deel 2 vind je onder andere Wantwo Bowling en Frikantival. Bij deel drie komen een paar nieuwe evenementen bij, maar zeker ook nog wat andere beelden van eerder gepresenteerde evenementen. Op de achterkant van het magazines staan de drie leden van Batmobile. Ik vond het leuk om daar een verwijzing naar te doen.”

Wat kost een magazine?
“Een flink aantal lucky bastards heeft gereageerd op de pre-order die ik had en kon ik extra korting geven. Die zijn al op en nogmaals, ik voel mij zeer vereerd. Het gaat er mij om dat de kosten gedekt zijn, dat is het belangrijkste. Ik heb magazines nu extra laten afdrukken om ze in beperkte oplage 5 juni beschikbaar te hebben. De pre-orders worden dan ook verspreid, dus op 5 juni komt alles beschikbaar. Een magazine kost op 5 juni € 15,-. Een reeks, de drie verschillende, kost € 40,-. Mocht de animo dusdanig groot zijn, zorg ik er wel weer voor dat bij een volgend Suck City evenement wederom magazines beschikbaar komen voor de best mogelijke prijs. Kun je niet wachten, dan is er vanaf 5 juni de mogelijkheid om ze ook online te bestellen via Blurb.com.”

Kun je een paar favoriete foto's benoemen? Wat zien we daarop?
“Dat is moeilijk zeg. Ik heb wel een paar favorieten hoor, laten we het er bij drie houden, niet perse de top drie overigens.”

Robbert: “De eerste die in mij opkomt is de ‘HUG’. De foto is genomen van Doris van Riel aan het einde van de rollerderby Suck City Roller Dolls tegen Düsseldorf Deadly Darlings. Het toont veel enthousiasme en respect. Ze omhelst de tegenstander die ze minuten daarvoor nog met alle macht probeerde tegen te houden of voorbij te komen en dat terwijl de meiden op 4 kleine wieltjes staan. Ik doe het ze niet na. Aan het einde van de wedstrijd zoeken de twee teams elkaar op en omhelzen elkaar. Het is dan een gezellige gekke bende. Geweldig toch en ik ben blij dat ik die foto mocht en kon maken. Dat lukt alleen als je dichtbij bent, zeker met mijn vaste 50 mm lens. Om dichtbij te komen, moet je gerespecteerd worden en opgaan in de omgeving. Dan pas kun je foto’s maken alsof het lijkt dat je er tussen staat en die de juiste emotie overbrengen. Ik denk dat het in deze foto gelukt is, maar ik blijf altijd kritisch. Het kan altijd beter. De mooiste foto moet ik nog maken.”

Robbert: “Een andere foto is zeker de foto van de meiden aan de keukentafel die een workshop krijgen van een kapster. Hoe gek wil je het hebben? Gevraagd te worden voor het fotograferen van een vrijgezellenfeestje voor een aantal meiden die je niet kent, de hele dag. Daar sta je dan als enige man, ‘s ochtends een beetje onwennig voor de deur. Wat moet ik verwachten? Wat hebben zij voor verwachtingspatroon? Dat was zeer snel weg door het enthousiasme en de blijheid die ik meteen over mij heen kreeg. Het waren mijn eerste ervaringen, kennismakingen met deze geweldige groep meiden. Het werd super gezellige dag, waar ik nog steeds met veel plezier aan terug denk. Ik voelde mij vereerd om dat te mogen doen en zo dichtbij te mogen zijn. Ik kom ze natuurlijk nog tegen en het enthousiasme naar elkaar toe is er nog steeds, heerlijk. Mijn camera had misschien wel wat last van al die hairspray overigens, maar dat is ondertussen weggespoeld door bier tijdens de evenementen denk ik...”

Robbert: “Tot slot tja.. de knipoog van Lester. De zanger van The Pine Box Boys. Wat een gezellige groep mensen is dat zeg, dit jaar ook weer mogen ontmoeten en ik kijk al uit naar de volgende ontmoeting. Ook daar was er weer veel respect en enthousiasme. Het was ook een geweldig leuke dag die ineens daar was. Een telefoontje van Victor dat er iets stond te gebeuren en als ik tijd had, maar snel naar de barbershop moest komen. Neem je toestel mee. Een BBQ, jamsessie bij Mr. Wally en een goed feestje was het. Je zou het woord liefde kunnen gebruiken wat ik daar zag tussen de bandleden en degene die ze al jaren nauw aan het hart zijn. Wederom een warm en enthousiast ontvangst en een hoop interesse in wat je maakt, een goede klik ik kan niet anders zeggen. Wederom de mogelijkheid om dichtbij de foto’s te kunnen maken in een groep leuke en vrolijke mensen. Dat was een zeer dankbaar moment en ook een mooie start van het project wat ik wilde gaan doen.”

Meer info

Mezz organiseert zondag 5 juni de eerste editie van Suck City Rock ’n Roll Bash. ’s Middags en ‘s avonds staat de Bredase poptempel in het teken van de rock ’n roll live style en Suck City Breda. Net als de titel van het evenement is er belachelijk veel te doen en te beleven. De jaren ’50 en ’60 komen terug tot leven in 2016 met standjes, kleding, platen, auto’s en motoren. Ook present: barbier Mr. Wally, Bunker Tattoo, de Suck City Roller Dolls en Dokter Worst, een muziekquiz en veel live muziek met Johnny Trash & Tom Beardslee, Short Jeason & The Racketeers, Frantic Franky, Big Bat (Batmobile & Bosco), Walter Broes & The Mercenaries en Tio Gringo. En natuurlijk de foto-expo van onze eigen Robbert. Tickets: € 12,50. Meer info? Check de Mezz-site.