Zondagmiddag in Mezz: Krankland smaakt naar meer

Nieuwe groep van Little Trouble Kid Thomas Werbrouck

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Aida Ros ,

Ik Zie U Graag nodigde Krankland uit voor Eerste Pinksterdag. Terwijl op het Chasséveld Dancetour naar dj Kill The Buzz keek, stond Mezz Kleine Zaal gezellig halfvol voor de nieuwe band van Thomas Werbrouck die een zijn zijproject naast Little Trouble Kids kwam voorstellen: Krankland. Aan de hand van eerste single ‘In The Realms Of The Unreal’ verwachtten we een vrijwel geheel psychedelisch concert, dat pakte anders uit.

Krankland is het zijproject van Thomas Werbrouck, waarmee hij liedjes brengt die hij schreef, maar die niet bij Little Trouble Kids passen. Vanmiddag in Mezz heeft hij een ervaren band meegenomen met drummer David Demeyere (Novastar), bassist Thomas Mortier (Yuko) en Janko Beckers (Faces On TV). Mortier speelde overigens ook bas bij Faces On TV tijdens afgelopen Ik Zie U Graag. In maart liet Krankland de eerste single los ‘In The Realms Of The Unreal’.

Wie na het zien van ‘In The Realms Of The Unreal’ een psychedelische middag verwacht, komt bedrogen uit. Hoewel, bedrogen? Een gezellig halfvolle Mezz Kleine Zaal komt blijkbaar om te ontdekken en wat het krijgt, is de moeite waard. De vier muzikanten gaan op in de muziek. We krijgen zowel warme, alternatieve pop als blues en roots, door Beckers op een drietal nummers gebracht op pedal steel, die hij bedient met fingerpicks en soms met een speelgoed ventilator. Slot ‘Capricorn Blues’ is lang en voert je mee, Mortier bespeelt zijn bas zorgvuldig en begeesterd. Thomas Werbrouck neemt met Krankland een voorbeeld aan songwriters zoals Elliott Smith, Tom Waits, maar net zo goed aan acts als Flaming Lips, dat maakt het optreden gevarieerd en boeiend.

Over ‘In The Realms Of The Unreal’ nog: de single is geïnspireerd op het leven van Henry Darger. De conciërge en outsider artist uit Chicago na wiens overlijden in 1973 een fantasy boek van 15.145 pagina’s werd gevonden in zijn huis, inclusief honderden illustraties. Blijkbaar is zijn leven inspiratie voor meerdere muzikanten, want bijvoorbeeld Dusty Stray maakte ook een lied over Darger dat ‘Henry’s Room’ heet, hij speelde dat tijdens Rauw Hees Teder. Een volledig album van Krankland verschijnt in oktober, het optreden van vanmiddag was min of meer een try-out voor het vervolg.

Gezien: Krankland. Mezz, zondag 15 mei 2016.