Hypochristmutreefuzz en The Guru Guru brengen de noise

Onderstroom Breda presenteerde Belgische noise rock

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Aida Ros ,

Sinds dit jaar haalt Onderstroom Breda twee acts per avond naar Breda; vrijdag 13 mei waren dat twee aanstormende, eigenzinnige noise rock acts uit België: The Guru Guru en Hypochristmutreefuzz. Met Elefant in Club Solo in april nog vers en prettig in gedachten togen we naar De Boulevard, waar vanaf een uur of kwart voor tien de vlam in de pan ging. Met Punkrock Riot in Mezz en de heropstanding van Friday On The Rocks én De Speeltuin was het bezoekersaantal laag, maar dat mocht de pret niet drukken.

The Guru Guru uit Hasselt stond al op het affiche van grote festivals als Incubate, Sziget, Pukkelpop en, voor het hardere Belgische werk, Rock Herk. Ze spelen vaker samen met andere bands met dezelfde inslag als Raketkanon, It It Anita en hun makkers van Hypochristmutreefuzz, ‘Hypo’, die linksvoor het podium toekijken en grapjes terug maken als gitarist Jan Viggria het publiek uitdaagt. Het is niet zo druk, maar wie er is, heeft voldoende tempowisselingen en psychotisch rock geweld om te volgen en van te genieten. Zanger Tom Adriaenssens vraagt de meeste aandacht, zijn cartooneske danspasjes en mimiek met rollende ogen passen gek genoeg, of juist niet zo vreemd, perfect bij de muziek van The Guru Guru. Geen typische noise met knoppendraaiers, wel met pedaalkastjes voor alle gitaarspelers en een drumpad, een repetitieve toon en veel bezieling.

Hypochristmutreefuzz opent met single ‘Schizophrenic Blues’, dat qua geluid de invloed Mauro & The Grooms toont: een relaxte opbouw met verslavend gitaargepingel en een harde, felle breakdown met electronica om terug naar de repetitieve grondlaag te gaan en te eindigen in een geluidsstorm. De Gentse band maakt creatief gebruik van licht en donker, met lichtbuizen op strategische plekken en een stroboscoop aan het slot hebben ze hun eigen lichtshow. Zanger en frontman Ramses van den Eede gebruikt de buizen om rond te zwaaien, zijn gezicht uit te lichten of in zijn shirt te steken tijdens een rondje in het publiek tijdens ‘The Spitter’, meteen weer een hoogtepunt van de set waarbij stil staan geen optie is. Het tafeltje vlak voor het podium lijkt voor hem gepositioneerd, met zang of gitaar, hij staat er. “Het had van mij een hele catwalk mogen zijn,” lacht Van den Eede naderhand. De reden is praktischer: het tafeltje beschermde de stekkers eronder. De finale met enkel stroboscoop is overweldigend, net als de hele set daarvoor overigens.

Hypochrimutreefuzz is een ervaring die alle kanten op gaat: van zwaar met schreeuwende zang tot melodieuze bijna-pop en chaotische rock. Noise, fuzz, jazz, haal eruit wat je eruit wilt halen, ook de postpunk invloeden van The Birthday Party zijn duidelijk hoorbaar en zichtbaar. Zanger Ramses vertelt na het optreden dat hij net als grootheden Nick Cave, Jim Morrison en Mauro Pawlowski zijn publiek erbij wilt houden. En dat lukt. ‘Hypo’ noemt hun muziek ‘neo-zunk’, psychotische rock, feitelijk is alles mogelijk. “De term rock is passé en noise kan wat mij betreft alle genres bevatten.” Na Elefant en vorige maand ook MANTIS bij Green Vinyl, mogen er gerust meer van deze Belgische noise rock pioniers richting Breda komen.

Gezien: Onderstroom Breda met The Guru Guru, Hypochrismutreefuzz. De Boulevard, vrijdag 13 mei 2016.