Milow combineert grappen en muziek in Mezz

Dromerige lichtjes en een zuivere stem leggen boventoon

Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Richard van Belzen ,

De Belgische singer-songwriter Milow is geen onbekende voor Breda. In 2008 trad hij voor het eerst op en twee jaar geleden stond hij opnieuw in Mezz. Hoewel zijn nieuwe cd, ‘Modern Heart’, vrijdag pas uit komt, heeft onze stad een primeur. Op 10 mei stond hij met band in de Jupiler Zaal van Mezz, waar alle nieuwe nummers werden gespeeld én de cd verkrijgbaar was.

Stipt 20:30 uur doven de lichten. De rookmachine heeft al flink zijn best gedaan, want van het podium is weinig meer te zien. Een rood licht onthult mysterieuze buizen, waar we later de functie van zien. Zodra de band het nummer inzet, is er een luid gejoel vanuit de zaal te horen. Als Milow zelf het podium op komt gedanst, gaat het dak eraf. Verschillende songs van de nieuwe plaat komen voorbij, gevolgd door de hit ‘Ayo Techology’, die uit volle borst wordt mee gezongen door de fans. Tijdens ieder nummer gaan de mysterieuze buizen, die uiteindelijk LED-balken blijken te zijn, aan in dezelfde kleuren als de rest van de lichten. Het creëert een dromerige, intieme sfeer.

Dat de zanger ervaren is, merk je aan alles. Na bijna elk nummer volgt een verhaal over het tot stand komen van het album, de afgelopen dagen die de band in Breda heeft doorgebracht en een hoop grappen tussendoor. Vooral tijdens de introductie van ‘Little In The Middle’ was het lachen geblazen. “Ik had ooit een eerste versie van het lied op YouTube gezet en heel vaak gerapporteerd als ‘mishandeling’ en ‘geweld’ om meer bekendheid te krijgen bij de grote bazen. Maar helaas.” Het album ‘Modern Heart’ bestaat uit veel dansbare songs. Het publiek, de band en Milow maken hier handig gebruik van en gooien hun energie er uit. Vooral de zanger staat geen moment stil op het podium. Met gitaar, zonder, microfoon in de hand: hij danst maar door. Op de helft van het concert vertelt de Belg dat hij een paar weken eerder ook al in Breda was. Als bezoeker stond hij bij Bazart tijdens Ik Zie U Graag. Toen niet herkend, nu de ster van de avond.

Als Milow van het podium afloopt, vraagt het publiek om meer. Niet met het clichézinnetje ”Nog een liedje”, maar door het refrein van ‘Howling at the Moon’ te zingen. Met een grote glimlach stapt de zanger weer het licht in, meezingend met de zaal. Twee akoestische nummers sluiten de avond in stijl af. Mezz is nog één keer verlicht door dromerige lichtjes, die zacht weerkaatsen op het kale hoofd van de Belg.

Gezien: Milow. Mezz, dinsdag 10 mei 2016.