Punkrocklegendes Buzzcocks feesten in Mezz

Ooit zo groot als The Clash en Sex Pistols

Tekst: Manoek Lambregts. Foto's: Bastiaan Reiters ,

De Britse punkrockband ‘Buzzcocks’ staat samen met de grunge/rockband Areas in Mezz. De Buzzcocks hebben het podium gedeeld met Nirvana in 1994 en met Pearl Jam in de zomer van 2003. Nu zijn ze bezig met de ‘Buzzcocks 40’ tour om hun 40e jubileumjaar te vieren. Ze zijn geïnspireerd door de energie van de Sex Pistols. Dit belooft een avond met vrolijke gitaarpartijen en recht-voor-z’n-raapteksten.

De drie heren van Areas staan in het voorprogramma. De vocalist heeft een échte rockstem. Het klinkt krakerig en schor. Soms klinkt het zelfs alsof de zanger moet huilen. Op de slagplaat van zijn gitaar zit een klein fotootje van de zanger en bassist van Teen Creeps geplakt. “Dat fotootje zit er op omdat hij op mij lijkt. Het zit met huis-tuin-en-keukenplakband vastgeplakt. Dat rot er vanzelf af.” De drummer slaat op een primitieve drumkit, typisch punkrock, maar dat neemt niet weg dat hij er geen geluid uit kan krijgen. De bassist kijkt bijna de hele tijd geconcentreerd naar zijn instrument. Na twintig minuutjes waren de heren al door hun set list heen.

Bij Buzzcocks loopt de zaal vol. Zanger en gitarist Steve Diggle komt stralend het podium op. Die grote lach blijft heel de show staan. Zijn energiepeil is ongelooflijk hoog, want hij danst en springt de hele avond. Steve heeft een polkadotblouse aan en Danny Farrant speelt op een oranje glitterdrumstel. Deze grijze mannen zijn zeker nog kleurrijk. De vocalen van Pete Shelley en Steve zijn niet altijd goed te horen door de versterker die te zacht staat, maar vanuit de zaal wordt woord voor woord meegezongen. En hoe verder op de avond, hoe meer bier, hoe bekender de nummers, hoe meer het publiek de tekst ondersteunt. Chris Remington is aan het begin van het optreden één met zijn basgitaar – opperst geconcentreerd. Maar ook hij komt los en maakt gebruik van de ruimte op het podium. Bij de laatste nummers is het groot feest op én voor het podium.

Gezien: Areas en Buzzcocks. Zaterdag 7 mei. Mezz Jupiler Zaal.