Causes verovert vrouwenharten in Mezz

Rachèl Louise betovert het publiek met haar stem

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Bastiaan Reiters ,

Causes bestaat nog niet heel lang, maar heeft ondertussen heel Nederland veroverd met hun catchy songs. Vanaf de oprichting in 2014 ging het opwaarts. De mannen bestormden de hitlijsten met 'Walk On Water', 'Teach Me How To Dance With You' en 'All For Us'. Creativiteit loont, want op 5 februari 2016 bracht de band het eerste album, 'Under Bridges That You Built For Me', uit, die door NPO 3FM werd verkozen tot album van de week. Op donderdag 31 maart stonden zij met support-act Rachèl Louise in de Jupiler Zaal van Mezz.

Rachèl Louise mag openen voor Causes. Haar enige begeleiding is een piano die zij zelf bespeelt. Na een korte “Hallo Breda” stelt ze zichzelf voor en Rachèl het eerste nummer in. Een zuivere, heldere stem vult de Jupiler Zaal en betovert het publiek. Al snel is duidelijk dat Causes niet de enige is die haar talent ontdekt heeft. De zangeres zit namelijk ook in de band van Dotan, maar vanavond staat ze alleen op het podium. Spannend naar eigen zeggen, maar daar is weinig van te merken. Ze zit ontspannen achter de piano en er is geen trilling in haar stem te bekennen. Één van de betere voorprogramma's, die de afgelopen tijd in Mezz heeft gestaan. Het is zuiver, ze weet het publiek te boeien en staat haar mannetje in de grote zaal. Hoewel haar piano het enige instrument is, lijkt er niets te missen in de nummers. Een bepaalde warmte straalt van het podium en de stem van Rachèl Louise vult met toonhoogtes de 'leegte' van de instrumenten op. Je kan er gemakkelijk op weg dromen of gebiologeerd naar blijven kijken. Een perfecte opening op deze donderdagavond.

Na een korte ombouw betreedt Causes het podium. Gelijk knallen ze de hits er doorheen. Vooral 'Teach Me How To Dance With You' en 'To The River' worden goed ontvangen. Een zuivere, hoge stem vult de zaal en muzikaal hoor je gelijk dat de band vooruit is gegaan. Ondanks de technische fouten, zoals een monitor die kort uitvalt of een gitaar die even weigert, blijven de mannen professioneel en strak spelen. Voor 'Walk on Water' gaat zanger Rupert Blackman achter de piano zitten om het nummer nog meer gevoel te geven. De menigte zingt hard mee. Het nummer is duidelijk nog niet over zijn hoogtepunt heen. Daarnaast is de band de afgelopen tijd erg gegroeid. De podiumervaring is duidelijk zichtbaar en de band boeit het publiek van begin tot eind. Ook staan zij zelf volwassener op het podium: de professionaliteit straalt er vanaf en de mannen dragen een glimlach van oor tot oor. Want eerlijk is eerlijk, de band geniet nog altijd zichtbaar van het spelen.

Dat de mannen duidelijk een luisterband vormen, merk je vooral aan het publiek. Merendeel van de show staan ze rustig te kijken en af en toe mee te klappen. Enkel de voorste rij zingt ieder nummer mee. Toch onderhouden de mannen genoeg interactie met de zaal waardoor het een aantrekkelijke show blijft. Na elk (dromerig) nummer volgt een kort verhaaltje. Zo ook over de 3FM Awards, waarbij Causes genomineerd was voor 'Beste Band'. DJ Annemieke nodigde Rupert uit om naast hem te zitten, in de veronderstelling dat zij hem ging interviewen. Maar helaas, na een aankondiging liep zij regelrecht weer weg, hem achterlatend. Het publiek ligt in een deuk. Gelijk daarna zetten ze 'Why I Got You on My Mind' van Ellie Goulding in. Bij dit nummer komt de zaal los en staat niet alleen de voorste rij meer te dansen. Zowel mannen als vrouwen laten de heupen wiegen. Na ongeveer een uur verlaat Causes het podium, om daarna onder luid applaus af te sluiten met 'All For Us'. Een mooi optreden van een band die dit applaus meer dan waard is.

Gezien: Rachèl Louise en Causes. Mezz Jupiler Zaal, donderdag 31 maart 2016