POBparade ’16: Eerste Paasdag in Vulling en Rhinorino

The Spvrk, The Martial, Sailing To Suez, Rhinorino

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Wij van 3voor12/Breda verbonden onze naam ook dit jaar aan het podium in Vulling voor de POBparade. Waarom? Omdat we dat leuk vinden! Eerste Paasdag begon al vroeg met InHale uit Roosendaal om 19:00 uur (helaas moeten overslaan) gevolgd door The Spvrk, The Martial en Sailing To Suez. Jonge en vernieuwende acts. We haalden ook nog een afzakkertje bij De Bruine Pij: Rhinorino.

“I’m growing up faster then growing older,” zingt Lotte Versteegen in het openingsnummer van The Spvrk en daar zit wel wat in: het gaat hard met de jonge band. De vijf brachten eind januari hun eerste volledige album ‘Galaxies’ uit na een crowdfund actie en weten hun poprock en punk al ver buiten Breda te brengen, in het exotische Katwijk en Zwolle bijvoorbeeld. Paramore’s ‘Still Into You’ blijft een groepsfavoriet en eigen tracks ‘The Spark In Your Eyes’ en 'Galaxies', met fijne bas- en gitaarlijntjes, klinken al heel volwassen. Goed, er zijn wat problemen met de microfoons die zorgen voor een chaotisch begin, maar zulke probleempjes kun je beter al vroeg in je carrière krijgen. The Spvrk is al prima bezig met Popsport en we zien ze graag verder groeien.

Mart van den Bighelaar blijft groeien met The Martial. Hij maakte bijvoorbeeld met 'Green Light' één van de best behapbare tracks op December Tapes en de multi-instrumentalist heeft een goed ingespeelde band om zich verzameld. De harmonieuze folk pop is prima verzorgd en de set als geheel is prettig. Met single en afsluiter 'Hideaway' laat The Martial zien dat ook het wat krachtiger popmateriaal hem prima past. Veel publiek van The Spvrk is blijven hangen.

Sailing To Suez staat rond half twaalf voor een iets minder volle Vulling, maar speelt alsof de tent gewoon vol is. “Welkom op Paaspop Junior”, opent gitarist Wouter Marijne voordat het duo aftrapt. Niet lang daarna laat drummer Jasper Hendriks het publiek meeklappen op de maat en eindigen ze met 'Superstar'. Tekenen dat Sailing To Suez moeite zal doen om verder te komen met hun muziek, zoals die zelf georganiseerde akoestische tour, eind 2015, begin 2016.. Een tweemans band die wegblijft van geijkte Black Keys of White Stripes clichés maar juist iets eigens doet, toffe tweestemmige alternatieve en melodieuze poprock.

We zakken na middernacht nog een goed uurtje af naar de Bruine Pij, waar Rhinorino vanavond afsluit. De Pij is aardig vol als het trio hun oeroud klinkende, smeuïge stoner rock laten klinken. Stoner met rock ‘n’ roll zoals het bedoeld is, ruig, repetitief en zwaar. Rhinorino heeft oud-Bredanaars Suzie Q op drums en Sytse Roelevink op de bas en Pim van Ham uit Utrecht op zang en gitaar en kwam in februari EP ‘Today’ live uitproberen in Catch 22. En eind augustus alweer terug voor Beach Bum Bonanza in Pier 15.