Antwerpen en Breda reizen samen met Tourist LeMC

Warme ambiance in een bomvolle zaal

Tekst: Kyki Vermaire, Foto’s: Francois de Jonge ,

Ik Zie U Graag is een initiatief van Mezz en bekijkt wat er in muzikaal België ontstaat, groeit en bloeit en laat Breda genieten van deze pareltjes. Opkomende artiesten én grote namen stonden op de bühne van Mezz, denk bijvoorbeeld aan Oscar & the Wolf, dEUS en Triggerfinger. Donderdag 24 maart zag Breda graag Tourist LeMC en Soldier’s Heart in een uitverkochte Jupiler zaal.

Na EP ‘Honey’ lanceerde Soldier’s Heart in februari het debuutalbum ‘Night by Night’. De vijfkopppige band staat vanavond, in een redelijk gevulde Jupiler zaal, als voorprogramma van Tourist LeMC. De eerste tonen galmen door de zaal en geven een dromerige sfeer. Wat direct opvalt, is de bassist: zijn funky moves zijn grappig om te zien en naast een stilstaande Sylvie is het een leuk contrast. Wellicht zijn het de dansende bewegingen van de bassist, al snel raakt de band van zijn gitaar los en probeert al zittend verder te spelen. Aan het einde van het nummer plakt hij het toch maar vast zodat hij weer kan dansen. De muziek is opzwepend en het publiek neemt toe. De band speelt onder andere ‘Randy’, ‘Savage’ en ‘African Fire’ en hebben allemaal een melodieuze ondertoon die de gehele set aanwezig blijft. Een voorprogramma wat een prettige en warme sfeer creëert en een prettige indruk maakt.

Tourist LeMC bracht in 2010 het album ‘Antwerps Testament’ uit (Eigen Makelij) en speelde als een ware troubadour in de straten van Antwerpen. In 2012 nam hij deel aan Humo’s Rock Rally, een tweejaarlijkse wedstrijd voor Belgische bands. Mede dankzij deze deelname en vele kerktoren-optredens werd Tourist LeMC een groot artiest. Top Notch remasterde het eerder genoemde album in 2013 en voegde twee tracks toe: ‘Visa Paspor’ en ‘Klein Gebedje’ en werkte hij samen met Typhoon en Sticks. In 2014 knalde hij er twee EP’s uit, ‘Bilan’ en ‘Deze Nacht’. In 2015 werd de reis gecontinueerd met het album ‘En Route’ en ‘En Route Deluxe’.

Nadat het podium is opgeruimd, staan het bankje en de lantaarn er even eenzaam bij. Al snel worden ze aangevuld met een kruk, cajón, klarinet en saxofoon. De zaal is inmiddels bomvol, wanneer de bandleden opkomen, klinkt er een applaus dat aanzwelt als kleinkunstenaar Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, kortweg Tourist, het podium opkomt. Zijn muziek en teksten passen mooi bij elkaar. Hij kijkt kritisch naar de maatschappij en zijn medemens, teksten met een thema die bekend zijn voor velen. Door de prettige muziek heeft het flow en klinkt het in zijn geheel niet zwaar, maar juist mooi en doet een beetje denken aan artiesten zoals MC Solaar, wat niet zo vreemd is, Franse jaren ‘90 hiphop is ook een grote inspiratiebron voor Tourist LeMC. Daarnaast horen we hiphop, folk en een vleugje reggae. Onder andere ‘De Troubadours’, ’Klein Gebedje’, titeltrack ‘En Route’, ‘Miljonaire’ en ‘Bilan’ van het album ‘En Route’ komen voorbij, net zoals het nummer ‘Horizon’.

Het wordt snel duidelijk dat Antwerpen sterk vertegenwoordigd is. Tourist vraagt wie er uit Breda komt waarop een klein antwoord volgt. Wanneer hij dezelfde vraag voor Antwerpen stelt, klinkt er een luid antwoord. Breda mag zich nog een keer laten horen, wat volgens Tourist al “beter klinkt”. De gebeurtenissen in de wereld worden kort aangehaald: bombardementen, economische crisis en vluchtelingen. “Angst is als een verrotte tak die zal vallen. Maar we hebben een keuze: angst of liefde.” Een luid applaus klinkt en ‘Liefde Liefde’ van het album ‘Antwerps Testament’ klinkt door de zaal en waarbij (bijna) iedereen meezingt en geniet. Tourist vertelt dat hij blij is dat de show door kon gaan, “gezien de gebeurtenissen in Brussel is niets vanzelfsprekend.” De set wordt afgesloten met een cover van Boudewijn de Groot ‘Weltrusten Mijnheer de President’.

Gelukkig komt de band snel terug met een toegift van twee nummers. ‘Mijn Stad’ wordt uit volle borst meegezonden door het publiek. Bij het laatste nummer toont Tourist zijn respect voor elk bandlid door kort naast hem te staan. Bij iedereen klinkt een daverend applaus, Antwerpen en Breda zijn één vanavond. Voor de vinyl liefhebbers: 1 april aanstaande komt ‘Antwerps Testament’ uit op plaat, deze kun je bestellen via de website. Hier kun je ook enkele lyrics lezen.

Gezien: Soldier’s Heart, Tourist LeMC en Soldier’s Heart. Mezz, donderdag 24 maart 2016