Dansen met My Baby in Mezz

Opzwepende en pure funk en blues

Tekst: Geneviève Smans, foto’s: Magnus Gommers ,

De verrassing en voor velen ook de favoriet van Breda Barst is terug in Breda! My Baby bracht vorig jaar haar tweede album ‘Shamanaid’ uit, stond in het voorprogramma van Seasick Steve en speelde op het festival der festivals: Glastonbury. Zondag 20 maart, een dag voor de band een Edison in de categorie Alternative won, stond de band in de Jupiler zaal van Mezz met in het voor programma het Britse duo Echo Town.

Broers Richard en Robert Harrison vormen het energieke blues-duo Echo Town. Met lap-slide guitar, didgeridoo, mondharmonica, gitaar en drums betoveren de gebroeders Harrison het publiek met een combinatie van rock, folk en blues. Door de enorme galm die op de didgeridoo staat, krijgt dit bijzondere instrument een nog indrukwekkendere sound. De Britten zijn alleen even vergeten waar ze zijn: “They make sexy people here in Amsterdam! Oh, no… Where are we? Breda!” Bij het bluesy nummer ‘Be Strong Troop On’ wordt er gedanst en meegezongen in de zaal, het publiek heeft Echo Town vergeven: Amsterdam of Breda, ach.

Dan is het tijd voor My Baby. De Amsterdamse band bestaat uit de Nieuw-Zeelandse gitarist Daniel ‘Da Freez’ Johnston, broer Joost ‘Sheik’ op drums en zus Cato van Dyck op gitaar en zang. De band die sinds 2012 onder deze bandnaam optreedt weet een eigen, unieke sound te creëren met de strakke beats van Sheik, de indrukwekkende riffs van Da Freez en de heldere, soulful stem van Cato met haar gigantische bereik. De muziek is een combinatie van indie, blues en funk. De meerstemmigheid bij het nummer ‘Marching’ doet denken aan Bonnie Raitt. Veel songs worden uitgerekt tot wel tien minuten en zonder enige pauze zet Sheik vervolgens een nieuw nummer in. Tussen de nummers door, als er wel een pauze is, wordt niet veel gepraat, dit zou de set wel wat persoonlijker maken. Mede hierdoor is My Baby misschien wel meer een festivalband om van te genieten in het zonnetje met een biertje, desalniettemin blijft de muziek en de performance ook hier ijzersterk. De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar perfect aan. Tegen het einde van de set speelt My Baby ‘Everyday People’ en ‘Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)’ van Sly & The Family Stone. De stemmen van broer en zus Van Dyck mengen mooi.

Bij single ‘Uprising’ en ‘Seeing Red’ zingt het publiek, dat al vanaf het begin danst, mee. Wanneer Cato, gekleed in enkel een crop top en strakke legging, haar vestje uit doet, reageren vooral de mannen in de zaal enthousiast. Dit gebeurt nog een keer als zij haar dansmoves laat zien en het publiek vraagt om met haar mee te doen. De performance en de look van de band past helemaal bij de muziek. Heel het plaatje klopt, al had het leuk geweest om My Baby ook iets beter te leren kennen in zo’n intieme setting als Mezz.

Gezien: Echo Town, My Baby. Mezz, zondag 20 maart 2016.